miguslaw 11 Zgłoś post Napisano Maj 25, 2010 Witam mam pytanie. Otóż chcę zrobić osobne konto do ftp do stronki www. dokladnie do katalogu /var/www/... i git teraz mam pytanie loguje sie na ftp przez sftp://ip..... login root , haslo ...... I tak szukałem na googlach więc nie prosze o jakieś "Sprawdz na google", "Google nie boli"...... Prosze o pomoc i dziękuje z góry. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość N3T5kY Zgłoś post Napisano Maj 25, 2010 Raczej, nie masz innego wyboru bo temat był wałkowany setki razy. http://linux.justinhartman.com/PureFTPd_Installation_and_Setup http://www.google.pl/search?q=how+to+setup+pure+ftpd&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:pl:official&client=firefox-a Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Kolopik 222 Zgłoś post Napisano Maj 25, 2010 Instalacja proftpd, następnie tworzysz użytkownika . Teraz używasz komendy chown (zmiana właściciela pliku) chown stefan /var/www Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Kolopik 222 Zgłoś post Napisano Maj 25, 2010 Kolopik.... jak zablokuje DefaultRoot ~ to nie wyjdzie poza stefana i nie wejdzie do var/www po co tak robić ? Po co ma blokować skoro on chce tylko być automatycznie w katalogu /var/www ? BTW może autor wątku rozwinie temat? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość N3T5kY Zgłoś post Napisano Maj 25, 2010 (edytowany) chown stefan /var/www Jak sobie da chowna stefan, na /var/www, to może mieć problem z otworzeniem katalogu przez WWW (zależy od konfiguracji webserva). Kolopik.... jak zablokuje DefaultRoot ~ to nie wyjdzie poza stefana i nie wejdzie do var/www po co tak robić ? A gdzie on pisał o blokowaniu ? Edytowano Maj 25, 2010 przez N3T5kY (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
miguslaw 11 Zgłoś post Napisano Maj 26, 2010 OMG czytanie ..... Chce zrobic uzytkownika ftp do folderu /var/www zeby tylko do tego folderu mial dostep!!!!! Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Jarosław Szmańda 42 Zgłoś post Napisano Maj 26, 2010 Nie drzyj japy, że tak powiem Skoro nie grzeszysz kultura to poradź sobie sam Panie Administratorze Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
miguslaw 11 Zgłoś post Napisano Maj 26, 2010 nie będę się wypowiadał na twój temat....^^ Więc jeśli nie chcesz pomóc to nie pisz... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach