verde 4 Zgłoś post Napisano Maj 24, 2010 Witam, mam takie dziwne i może wydawać się pytanie, a mianowicie mam problem, z bazą MYSQL. Chodzi o to że za każdym razem co chce zgrać baze przez phpmyadmina " rozkrzacza" się mi ona i wpadłem na pomysł by bezpośrednio z serwera skopiować sobie baze plik SQL z serwera przez roota. I mam pytanie gdzie są przechowywane pliki z bazami w DA system centos 5 _ 64 bit ścieżki takie jak /usr/lib/mysql /home/mysql Nic nie ma ... może jakieś jeszcze rozwiązania ? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość patrys Zgłoś post Napisano Maj 24, 2010 /var/lib/mysql Chodzi o to że za każdym razem co chce zgrać baze przez phpmyadmina " rozkrzacza" się mi ona i wpadłem na pomysł by bezpośrednio z serwera skopiować sobie baze plik SQL z serwera przez roota. nie jest to dobry pomysł... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
kafi 2425 Zgłoś post Napisano Maj 24, 2010 Pierwsza kwestia - engine bazy danych nie trzyma zawartości w plikach SQL tylko jakichś tam binarnych Ale kopiowanie tych binarnych plików z bazą to, tak jak patrys napisał, ogólnie nie jest dobry pomysł. Jeśli masz bazy MyISAM i na czas kopiowania zatrzymasz daemona mysqld, to może jeszcze ujdzie. Ale InnoDB strasznie nie lubi być w ten sposób backupowane. PS: A konsolowy mysqldump nie załatwił by sprawy? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
verde 4 Zgłoś post Napisano Maj 25, 2010 Nie próbowałem z konsoli a jak to szło może ktoś przypomnieć ? mysqldump -h localhost -uUsernamebazy --password hasło --opt Databasebazy > backup.sql \ Bo coś my wywala za każdym razem błąd Got error: 1044: Access denied for user 'Usernamebazy'@'localhost' to database 'hasło' when selecting the database Got error: 1045: Access denied for user 'Databasebazy'@'localhost' (using password: YES) when trying to connect Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
guziec 109 Zgłoś post Napisano Maj 25, 2010 Nie próbowałem z konsoli a jak to szło może ktoś przypomnieć ? Bo coś my wywala za każdym razem błąd http://lmgtfy.com/?q=mysqldump+examples Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
kafi 2425 Zgłoś post Napisano Maj 25, 2010 --passwordHaslo nazwabazy Spacji pomiedzy password a Haslo celowo nie ma. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
verde 4 Zgłoś post Napisano Maj 25, 2010 Gdy zrywam przez mysqldump baze też krzaczki są jakies propozycje ? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
regdos 1848 Zgłoś post Napisano Maj 26, 2010 Gdy zrywam przez mysqldump baze też krzaczki są jakies propozycje ? Krzaczki to masz na myśli polskie znaki ? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
verde 4 Zgłoś post Napisano Maj 27, 2010 No właśnie za miast polskich znaków są dziwne znaki jakieś A umlauty itp różne dziwne rzeczy ... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
xorg 693 Zgłoś post Napisano Maj 27, 2010 A słyszałeś o czymś takim jak kodowanie ? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
regdos 1848 Zgłoś post Napisano Maj 28, 2010 No właśnie za miast polskich znaków są dziwne znaki jakieś A umlauty itp różne dziwne rzeczy ... Ale te krzaczki masz w pliku tekstowym czy też po imporcie tych danych z pliku do bazy ? A jeżeli po imporcie to czy importujesz to na inny serwer czy na ten sam ? Krzaczki pojawiają Ci się w aplikacji czy w phpmyadminie ? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach