SanKen 63 Zgłoś post Napisano Maj 16, 2010 Jak w temacie prosze o jakiegoś samouczka jak skonfigurować proftpd.conf z podstawowego.Proszę też o napisanie co zrobić by zwykły użytkownik dodany przez adduser xxx Nie miał dostępu do konta wcześniejszego. do bin,etc,itp. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość tom3kk Zgłoś post Napisano Maj 16, 2010 przy okazji, jakby Ci juz dobrze szla konfiguracja to mozesz sobie poczytac o wirtualkach za pomoca MySQL, taki hint Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
SanKen 63 Zgłoś post Napisano Maj 16, 2010 Dobra z root dałem sobie rade te mysql to wysiadam Temat można zamknąć Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Miłosz 2311 Zgłoś post Napisano Maj 16, 2010 A co tam jest do wysiadania? Na Howtoforge jest tutorial jak to skonfigurować z mysqlem. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
SanKen 63 Zgłoś post Napisano Maj 17, 2010 A jakie korzyści są z userów na DB ? aktualnie nie mam sql na serwerze tylko korzystam z zewnętrznego. A jeszcze pytanie da rade jakoś zrobić by dany user nie miał dostępu do ssh tylko do ftp ? Słyszałem ze to tylko przez mysql Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Miłosz 2311 Zgłoś post Napisano Maj 17, 2010 Zmieniasz mu powłoke na nologin. Jeśli skonfigurujesz sobie proftpd z mysqlem, to masz odseparowanych użytkowników od systemu. No i łatwe i przyjemne zarządzanie Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach