verde 4 Zgłoś post Napisano Maj 14, 2010 Witam od 3 dni, a dokładnie od restartu serwera DirectAdmin ciągle wysyła mi na pocztę takie maile: A new message or response with subject:The service 'dovecot' on server serwer.mojanazwa.info is currently downhas arrived for you to view.Follow this link to view it: [ tutaj link do trickera ] ======================================================Automatically generated email produced by DirectAdmin 1.34.4Do Not Reply. Przez co jeśli chce się zalogować na maila poprzez np RoundCube, czy atmail ( te dwa systemy pocztowe mam na serwerze ) to cały czas wyskakuje mi błąd brak połączenia z serwerem. CO jest nie tak, lub czy mógł by mi ktoś pomóc coś z tym zrobić ? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość N3T5kY Zgłoś post Napisano Maj 15, 2010 ps aux | grep dovecot Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
verde 4 Zgłoś post Napisano Maj 15, 2010 [root@serwer ~]# ps aux | grep dovecotroot 31699 0.0 0.0 61188 748 pts/0 S+ 07:09 0:00 grep dovecot [root@serwer ~]# Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
regdos 1848 Zgłoś post Napisano Maj 15, 2010 Po prostu uruchom dovecot-a z konsoli (/etc/init.d/dovecot start) i zobacz czy działa a jeżeli nie to sprawdź co wypluwa przy próbie uruchomienia lub w logach dlaczego nie chce się uruchomić. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
verde 4 Zgłoś post Napisano Maj 15, 2010 A zapomniałem dodać że właśnie to polecenie nie działa, wyskakuje : [root@serwer ~]# /etc/init.d/dovecot startStarting dovecot: Fatal: Dovecot is already running with PID 1OAsH (read from /var/run/dovecot/master.pid) [NIEUDANE] [root@serwer ~]# ps. teraz pisze że niema pliku, mimo że istnieje taki ... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
malu 460 Zgłoś post Napisano Maj 15, 2010 /var/run/dovecot/master.pid -> wyzeruj wartość/wyrzuć plik i powinno Ci zaskoczyć. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
verde 4 Zgłoś post Napisano Maj 15, 2010 Teraz gdy wyzerowalem, zawartość i chce odpalić wywala mi : [root@serwer dovecot]# [root@serwer ~]# /etc/init.d/dovecot start-bash: [root@serwer: command not found [root@serwer dovecot]# Tak jak by uprawnień nie było czy co ? . Edytowałęm plik przez roota edit. Ok połączenia działają ... Może mi ktoś powiedzieć dlaczego tak się zrobiło ? Podczas restartu coś źle się zamknęło ? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
malu 460 Zgłoś post Napisano Maj 15, 2010 Prawdopodobnie w inny sposób został on ubity i nie zamknięto pliku z PID Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość tom3kk Zgłoś post Napisano Maj 15, 2010 logi... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach