Skocz do zawartości
Zaloguj się, aby obserwować  
san

Serwis o tematyce giełdowej/inwestowania aktualizowany automatycznie przez FTP. [wirtualny]

Polecane posty

Dzień Dobry,

Poszukuję oferty/doradztwa dla hostingu strony o następującej charakterystyce.

Serwis o tematyce giełdowej/inwestowania aktualizowany automatycznie przez FTP.

Po stronie serwera JAK NAJMNIEJ tylko rejestracja użytkowników i być może kontrola dostępu do niektórych płatnych części serwisu.

Aktualizacja w zasadzie tylko przez ftp ok. kilkuset do tysiąca obrazków/wykresów (PNG) kilkanaście /kilkadziesiąt plików Excela. I pliki xml. Wszystko aktualizowane na moim domowym komputerze w języku skryptowym i wysyłane automatyczne np 1 dziennie. (Pytanie techniczne czy można częściej ?). Większość dynamicznych elementów będzie opierała się o AJAX i xml częściowo pobierane już z innego serwisu.

Dlaczego ? Bo tak jest dla mnie znacznie łatwiej z wielu względów. Ale czy takie rozwiązanie ma sens od strony technicznej?

Wiec na pewno potrzebuję nielimitowanego transferu Ftp do aktualizacji.

Proszę o radę a także oferty.

z góry dziękuję.

Tomasz

Zapewne skrypt który napisałeś do podkradania danych możesz wrzucić nawet na serwer hostingowy i odpalać go przez cron. Inna sprawa jak administrator tamtego serwisu zablokuje IP serwera ;)

Mam u siebie kilka podobnych rzeczy. Małe ilości danych można i pobierać do 30-60 min, a na czas braku notowań giełdowych skryptu nie uruchamiać automatycznie...

Witam,

Dziękuję za odpowiedzi, ale chyba nie napisałem do końca jasno.

Nie ma mowy o podkradaniu danych – mam zgodę Domu Maklerskiego na pobieranie danych opóźnionych i publikowanie ich.

Tak więc z dostępem do danych nie ma problemu.

Problemem jest aktualizacja serwisu, która chciałbym wykonywać prawie wyłącznie przez ftp. Obrazki/wykresy miałyby takie same nazwy więc aktualizacja polegałaby na ich nadpisywaniu, co do plików xml i tekstowych to nie sądzę aby to był problem.

Serwis w pewnym zakresie byłby podobny do finviz.com

Skala ilościowa od ok. 800 -1000 wykresów png po max 15 kb jeden.

Nie ma mowy o przeniesieniu generowania na serwer gdyż skrypty generujące wykresy i pliki xls są napisane w językach niewspieranych przez serwery np. R itp.

(Z wielu powodów nie chcę robić wykresów w Javie czy co gorsza we flashu…)

Nie ma mowy o przeniesieniu generowania na serwer gdyż skrypty generujące wykresy i pliki xls są napisane w językach niewspieranych przez serwery np. R itp.

Przecież nie ma problemu z udostępnieniem konsolowego interpretera dowolnego języka :) Podłączenie pod serwer www to inna sprawa, ale skoro tylko generuje statyczne png to nie ma problemu.

No a jak chcesz wgrywać przez FTP też oczywiście się da i to na każdym hostingu. Też od razu nasuwa się na myśl rsync do sftp ;)

$ R

R version 2.11.0 (2010-04-22)
Copyright (C) 2010 The R Foundation for Statistical Computing
ISBN 3-900051-07-0

R is free software and comes with ABSOLUTELY NO WARRANTY.
You are welcome to redistribute it under certain conditions.
Type 'license()' or 'licence()' for distribution details.

Natural language support but running in an English locale

R is a collaborative project with many contributors.
Type 'contributors()' for more information and
'citation()' on how to cite R or R packages in publications.

Type 'demo()' for some demos, 'help()' for on-line help, or
'help.start()' for an HTML browser interface to help.
Type 'q()' to quit R.

>

:)

Przecież nie ma problemu z udostępnieniem konsolowego interpretera dowolnego języka :)

No a co z niestandardowymi bibliotekami i aktualizowaniem ich ? Ale to nie tylko R ale też python, gnuplot itp.

Dajmy temu spokój ;-)

W każdym razie dziękuję za zwrócenie uwagi na Rsync. Z góry założyłem FTP, jak może się okazać błędnie.

Nie mam doświadczenia w stosowaniu rsync , ale znalezione przykłady używania tego do aktualizacji stron wyglądają zachęcająco.

Tak więc już wiem, że potrzebuję serwera który umożliwi mi aktualizację poprzez Rsync oprócz sftp.

Oczywiście liczę na pomoc w konfiguracji skryptu do Rsync.

No a co z niestandardowymi bibliotekami i aktualizowaniem ich ? Ale to nie tylko R ale też python, gnuplot itp.

Dajmy temu spokój ;-)

W każdym razie dziękuję za zwrócenie uwagi na Rsync. Z góry założyłem FTP, jak może się okazać błędnie.

Nie mam doświadczenia w stosowaniu rsync , ale znalezione przykłady używania tego do aktualizacji stron wyglądają zachęcająco.

Tak więc już wiem, że potrzebuję serwera który umożliwi mi aktualizację poprzez Rsync oprócz sftp.

Oczywiście liczę na pomoc w konfiguracji skryptu do Rsync.

Oprogramowanie nie podłączone pod serwer www, uruchamiane z własnym uid nie stanowi niebezpieczeństwa jeśli nie jest aktualizowane. Popatrz co się dzieje w dystrybucjach linuxa - 90% oprogramowania jest co najmniej sprzed sprzed 4 lat

Aby korzystac z rsync potrzebujesz konta z dostępem shell i tyle. Pamiętaj jednak że implementacje/konwersje rsync na windows są beznadzejne i jeśli używasz windows to zrezygnuj z rsync.

Pamiętaj jednak że implementacje/konwersje rsync na windows są beznadzejne i jeśli używasz windows to zrezygnuj z rsync.

Obiecuję sobie, że przejdę na linuxa, ale mam ustawiony system wraz z oprogramowaniem pod siebie zmiana wymaga pracy i szkoda na razie oczu i kręgosłupa ;-)

Co do beznadziejności rsync pod windows znalazłem coś co może działać, a w zasadzie jest to implementacja: Deltacopy.

Gdyby Pan miał jakieś doświadczenia z działaniem Deltacopy proszę dać znać.

Poza tym, wielkie dzięki za poświęcony czas na odpowiedzi, podejrzewam, że przynajmniej w zakresie pomocy techn. na VIPserv.org

nie będzie problemu ;-)

pozdrawiam

Tomasz

Obiecuję sobie, że przejdę na linuxa, ale mam ustawiony system wraz z oprogramowaniem pod siebie zmiana wymaga pracy i szkoda na razie oczu i kręgosłupa ;-)

Co do beznadziejności rsync pod windows znalazłem coś co może działać, a w zasadzie jest to implementacja: Deltacopy.

Gdyby Pan miał jakieś doświadczenia z działaniem Deltacopy proszę dać znać.

Poza tym, wielkie dzięki za poświęcony czas na odpowiedzi, podejrzewam, że przynajmniej w zakresie pomocy techn. na VIPserv.org

nie będzie problemu ;-)

pozdrawiam

Tomasz

deltacopy to program do lokalnej synchronizacji, nie do sieciowej. Rsync jest tak sprawny ponieważ dziala po obu stronach połaczenia shell, nie chodzi tutaj tylko o program kliencki.

Synchronizacja stanu plików przez sftp czy ftp nie będzie taka zła będzie solidny program/skrypt do tego (nie przychodzi mi żaden sprawdzony do głowy teraz)

wget może robić całkiem dobrze mirrora stanu plików ze zdalnego serwera ftp, oznacza to jednak że na serwerze wget trzeba odpalić a nie na kliencie.

Python na większości kont shell jest dostępny - także i u nas. Gnuplot można doinstalować.

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

Zaloguj się, aby obserwować