verde 4 Zgłoś post Napisano Maj 7, 2010 Ostatnio z nudów pingowałem itp domeny różne i natrafiłem na domenę : nato.int - Co ciekawe w wszystkich szeroko popularnych metodach sprawdzania co i jak owa domena praktycznie istnieje, lecz teoretycznie nie działa / nie ma jej Domena nato.int - nie istniej. Nie można rozpoznać nazwy systemu docelowego nato.inc Podobnie interpol.int i podobne domeny :> Wojsko i inne organizacje starają się jak mogą Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
p 3 Zgłoś post Napisano Maj 7, 2010 Jak nie działa jak działa? $ whois nato.int | head IANA Whois Service Domain: nato.int ID: nato-int Registrant: Name: Organization: North Atlantic Treaty Organization Address1: Blvd Leopold III Address2: 1110 Brussels $ dig any nato.int | wc -l 44 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
kafi 2425 Zgłoś post Napisano Maj 7, 2010 nato.int - Co ciekawe w wszystkich szeroko popularnych metodach sprawdzania co i jak owa domena praktycznie istnieje, lecz teoretycznie nie działa / nie ma jej Nieautorytatywna odpowiedź: nato.int primary name server = dnsmaster.nato.int responsible mail addr = hostmaster.ncsa.nato.int serial = 2010042901 refresh = 10800 (3 hours) retry = 3600 (1 hour) expire = 2419200 (28 days) default TTL = 900 (15 mins) nato.int MX preference = 30, mail exchanger = mail1.relay.nato.int nato.int MX preference = 10, mail exchanger = mail.relay.nato.int Nieautorytatywna odpowiedź: Nazwa: mail.relay.nato.int Address: 193.110.130.3 Nieautorytatywna odpowiedź: Nazwa: www.hq.nato.int Address: 152.152.95.200 Aliases: www.nato.int Wg ciebie to domeny muszą zwracać obligatoryjnie rekordy @ IN A ? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
crazyluki 114 Zgłoś post Napisano Maj 7, 2010 hmm dziwna dyskusja, jednak mi nato.int działa bardzo ładnie i widzę tam stronę http://www.nato.int/cps/en/natolive/index.htm Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
kafi 2425 Zgłoś post Napisano Maj 7, 2010 Działa, bo masz troszkawo inteligentną przeglądarkę, która jeśli nie wykryje rekordu dns A dla nato.int to sprawdza, czy przypadkiem nie ma www.nato.int Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
verde 4 Zgłoś post Napisano Maj 7, 2010 O dziwne teraz mi pokazuje że działa hmm :> cuda się dzieją czy coś .. ps kto rejestruje domeny int - w sensie tylko " elita " może mieć "*int" ? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
kafi 2425 Zgłoś post Napisano Maj 7, 2010 O dziwne teraz mi pokazuje że działa hmm :> cuda się dzieją czy coś .. Tak jak napisałem - zależy, jakiej przeglądarki używasz - co niektóre doklejają same www. na początku. ps kto rejestruje domeny int IANA w sensie tylko " elita " może mieć "*int" ? .INT sponsored Used only for registering organizations established by international treaties between governments Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach