Krasnal 0 Zgłoś post Napisano Kwiecień 23, 2010 Witam, proszę o radę - od kilku miesięcy prowadzę serwis powiatowy w domenie miastopowiatowe.info (miasto.info). W skład powiatu wchodzi jeszcze 4 inne miasta i w związku z tym proszę o radę... 1. Czy serwis promować pod jedną domeną miastopowiatowe.info czy wykupić dodatkowe domeny dla pozostałych 4 miast i promować serwis w każdym mieście pod inną domeną? 2. Serwis obecnie jest w domenie .info. Chciałem więc dokupić pozostałym 4 miastom domenę info. Niestety jedno z tych 4 miast ma zajętą domenę .info, w związku z tym zastanawiam się nad domenami nazwa24.pl. Doradźcie - co lepiej się prezentuje i jest łatwiejsze do zapamiętania: miasto.info czy miasto24.pl? (Logo serwisu pozostałoby miastopowiatowe.info, jednak w dziale aktualności w nagłówkach byłyby nazwy domen: miasto.info lub miasto24.pl. Zastanawiam się nad tym, gdyż uważam, że łatwiej będzie zapamiętać potencjalnemu mieszkańcowi nazwę swojego miasta niż powiatu. Ponadto może bardziej go zaciekawić strona jego miasta niż jakiegoś sąsiedniego. Co o tym sądzicie? Oczywiście wszystkie domeny przenosiłyby na główną domenę portalu.) Pozdrawiam Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Kolopik 222 Zgłoś post Napisano Kwiecień 23, 2010 miasto.info lepsza. Dlaczego? dlatego, że "24" to tylko moda, która niedługo minie. www.di.pl tam napisz Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Krasnal 0 Zgłoś post Napisano Kwiecień 23, 2010 ok, na di.pl również napiszę...proszę jednak ustosunkować się do całego tematu - obecnie główna domena portalu to .info, jednak co sądzicie o dodatkowych domenach .info dla każdego miasta i w związku z tym promowanie serwisu w każdy mieście pod inną domeną? (uzasadnienie w pierwszym poście). Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
domeny.xdm.pl 0 Zgłoś post Napisano Kwiecień 25, 2010 Najlepiej, gdybyś miał domenę typu: marka.pl/nazwaportalu.pl, a regionalne strony tworzyłbyś na subdomenach. Z domenami .info, .net, .com jest taki problem, że ludzie często o nich zapominają i usilnie wpisują .pl - jeżeli zamierzasz tworzyć ten portal przez lata, zadbaj o to, by użytkownikom dobrze to .info utknęło w pamięci. Inaczej, będziesz tracić ruch na rzecz .pl O ile w przypadku zwykłych domen 24 to moda, o tyle w przypadku domen np. regionalnych uważam, że 24 pasuje. Wroclaw24.pl, Poznan24.pl - regionalny portal, poświęcony danemu miastu z newsami i ciekawymi rzeczami przez całą dobę - to mi pasuje. Podaj adres tego portalu, z chęcią go zobaczymy. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Krasnal 0 Zgłoś post Napisano Kwiecień 27, 2010 domeny.xdm.pl, dziękuję za rady, jednak... obecnie portal działa pod domeną miasto.info. regionalne strony tworzyłbyś na subdomenach - ja się zastanawiałem nad osobnymi domenami, a nie subdomenami... wszystkie domeny z przekierowaniem na 1 portal miasto.info jeżeli zamierzasz tworzyć ten portal przez lata, zadbaj o to, by użytkownikom dobrze to .info utknęło w pamięci. Inaczej, będziesz tracić ruch na rzecz .pl .pl jest domeną urzędu miasta... ja bym się kierował że .info to informacje, więc może to sposób na zapamiętanie przez użytkowników...?Podaj adres tego portalu, z chęcią go zobaczymy. Aktualnie nie ma się czym chwalić. Jak uda mi się rozwinąć portal, to pochwalę się za ok. miesiąc. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach