Gość kucziapa Zgłoś post Napisano Kwiecień 22, 2010 A jak ma się z wydajnością Quad do i5 czy i7 ? zdecydowanie core i5 jednak budowanie tej platformy jest trochę drogie więc ja na twoim miejscu jeżeli miał byś mniej kasy poszedł bym w jakiegoś phenoma na AM3, zamiast quada na 775 a jak masz więcej kasy no to core i5 P.S Jak będziesz miał jakieś pytania to mogę pomóc w budowie PC Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś post Napisano Kwiecień 22, 2010 Ja bym w ogóle wziął coś starszego - np. Phenoma (trzyrdzeniowego może?) Black Edition, robisz to z 3GHz na 3,4GHz tak na oko (proc jakieś 350zł - strzelam), z płytą nawet bombową za 350zł kolejne to jest 700zł, to jest tyle, co sam core i kosztuje. Do tego kasiorka Ci zostaje na fajnego Radeona 5830 czy 5770, pakujesz w to jeszcze 4GB RAM i "jedziesz".. teraz powoli zaczęli nowe gry optymalizować, bo PC wyprzedził konsole i ten sprzęt będzie spoko stykał aż do premiery nowej konsoli nowej generacji, czyli tak ze 2-3 lata. Potem dokupujesz grafę jakiegoś pewnie Radka 6000 czy inne dziwactwo i robisz miazgę nawet z GTA IV : ) choć ta giera to jest dziadostwo optymalizacji... Nie wiem po co maniakalnie kombinować z intelami, gdy jest mowa o "jak najtaniej".. płyta droga, procek drogi.. pewnie, że gdybym miał 4-5 patoli na kompa, to bym se core'a machnął, ale my biedni jesteśmy Polacy ; ) ...już o czterech rdzeniach nie wspomnę (dla jednej czy dwóch gier? lipa).. weź coś na AM3 i jest git, te nowe Radki z półtora roku będą Ci spokojnie służyć. Aż sam się dziwię jak fajnie rynek PC zwolnił i taki "głupi" Radek 4850 już prawie półtora roku mi spokojnie wszystko zapodaje z gier. Pamiętaj nie oszczędzać za bardzo na zasiłce i dysk weź Samsung F3 : ) Moje osobiste pułapy logiczności zakupów: 1. tak do 400zł na proca 2. tak do 400zł na płytę (ale najlepiej już jakiś model z USB 3.0) 3. tak do 200zł za zasiłkę (z 500-550W) 4. tak do 700zł za kartę graficzną (DX11 musowo) Nie ma sensu wydawać na sprzęt więcej, bo stosunek opłacalności mierzony na zasadzie "ile wydam kasy / na ile mi starczy ten sprzęt / czy jest nowy na rynku, czy już cena okrzepła" musi mieć sens, a nie tak jak z nowymi modelami np. na DX11, że potem mija pół roku i są strasznie wolne (bo potem wkracza drugi producent z ofertą i to wszystko się napędza, a pierwsze modele zostają w tyle pod względem optymalizacji + kwestia sterowników u ATI), a do tego gier było w momencie kupowania jedna czy dwie na DX11... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach