Konrad.K 0 Zgłoś post Napisano Kwiecień 19, 2010 Witam, Mam pewną potrzebę streaming'u z 2 WebCAM'ów LIVE w jakiejś nieznacznej jakości, plus emisji tego na stronie internetowej, w związku z czym mam pewne pytania. 1) jako że nie chcę wykorzystywać do tego swojego serwera dedykowanego, to gdzie można dostać dobry host do takiej zabawy w dość atrakcyjnej cenie ? fajnie by było by w przypadku pojawienia się zainteresowania możliwe było zwiększanie pakietów by obsługiwał więcej odbiorców/większy transfer. 2) jeżeli jednak najlepiej będzie użyć mojego serwera dedykowanego, to o jakich rozwiązaniach myśleć? 3) jaką formę polecacie, żeby nie było to skomplikowane i mogło odbyć się na oprogramowaniu darmowym (i do nadawania i do emisji w obrębie strony) ? miałem starcie jedynie z red5, więc chętnie poznam inne ciekawe opcje Nadawanie odbywać się będzie ze zwykłego domowego komputera z Windows 7, ewentualnie możliwy inny system Nacisk na niewielkie koszta tego przedsięwzięcia związany jest z tym że jest to projekt w pełni non-profit, choć jak będzie trzeba to nic nie poradzę Jestem zielony w tym temacie więc proszę o wyrozumiałość. Z góry dziękuje. Pozdr! Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
szaq 0 Zgłoś post Napisano Kwiecień 20, 2010 Jeżeli miałoby być najprościej i najtaniej, to jedyne co przychodzi mi na myśl w sprawie streamingu video, to Icecast. Na dedyku uruchamiasz serwer, a nadajesz np również darmowym - VLC Player Co do osadzenia na stronie to można kombinować z kodekami i osadzić to w jakimś flashowym playerku, albo dać WMV i osadzić w WMP (tylko IE ). Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Konrad.K 0 Zgłoś post Napisano Kwiecień 21, 2010 Uhym, zaraz zapoznam się z informacjami o tym. Ma ktoś może jeszcze jakieś ciekawe pomysły ? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
MiSi3kK 16 Zgłoś post Napisano Kwiecień 22, 2010 Wszystko zależy od tego co chcesz osiągnąć. Od długiego czasu w sytuacjach, kiedy obraz nie musi być płynny i chodzi jedynie o podgląd co jakiś czas stosuje się raczej zdjęcia. Masa kamerek/softu ma opcję wysyłania na FTP zdjęcia co określony czas. Dodać do tego js'a odświeżającego co ten czas zdjęcie jest banalne. Nigdy nie zagłębiałem się w temat, ale część kamer ma też wbudowaną opcję streamingu i może warto sprawdzić czy nie oferują czegoś ciekawego? Kiedyś korzystałem z icecast i muszę przyznać, że jest to ciekawe rozwiązanie Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach