Mateusz_Wawa 0 Zgłoś post Napisano Kwiecień 6, 2010 Witam forumowiczów, mam problem z loadem serwera. Zużycie procesora waha się od 30 do 50%, RAM ponad 1 GB wolnego, zużycie dysku (zapis) od 1 - 4 MB/s, a load avg ponad 20. To normalne? Jak temu zaradzić? Pozdrawiam! Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość N3T5kY Zgłoś post Napisano Kwiecień 6, 2010 (edytowany) Wykonaj komendy ps aux ps aux | wc -l free -m iostat Jaki system? Co jest na serwerze? Edytowano Kwiecień 6, 2010 przez N3T5kY (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Dariusz Cieślak 3 Zgłoś post Napisano Kwiecień 7, 2010 mam problem z loadem serwera. Zużycie procesora waha się od 30 do 50%, RAM ponad 1 GB wolnego, zużycie dysku (zapis) od 1 - 4 MB/s, a load avg ponad 20. To normalne? Jak temu zaradzić? Pozdrawiam! To nie jest normalne, wygląda na problem z wydajnością IO (dysku w szczególności). Przydała by się informacja jaka platforma (dedyk, VPS, RPS). Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Mateusz_Wawa 0 Zgłoś post Napisano Kwiecień 7, 2010 Platforma to dedyk. Pomoc techniczna też stwierdziła, że wyskoki load to przyczyna dysku. Nie wiem czy nie jest on czasami uszkodzony. Jest to 250 GB SATA II. Jaki dokładnie to nie wiem. Proponują mi dwie opcje. Dołożenie drugiego dysku SATA II i tam wsadzenie "dyskożernych operacji" lub zakup dysku SSD. Nie wiem co wybrać. Chodzi mi o rozwiązanie problemu jak najmniejszym kosztem. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
is_wm 287 Zgłoś post Napisano Kwiecień 7, 2010 Zatrudnij administratora, żeby na to zerknął Dla sprawnego admina wystarczy 10 minut na analizę co jest przyczyną i ewentualnie [pewnie] kolejne 20 na rozwiązanie problemu. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
www.ionic.pl 535 Zgłoś post Napisano Kwiecień 7, 2010 sprawdź czy to np. nie jest 5400 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Mateusz_Wawa 0 Zgłoś post Napisano Kwiecień 24, 2010 Dla potomnych: rozwiązaniem był najnowszy kernel + przejście z ext3 na ext4. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
www.ionic.pl 535 Zgłoś post Napisano Kwiecień 24, 2010 Dla potomnych: rozwiązaniem był najnowszy kernel + przejście z ext3 na ext4. No ale zdiagnozowałeś problem czy tak sobie zmieniłeś system plików i dorzuciłeś jajko ? Bo ja osobiście jakiejś turbo wydajności czy wielkich zalet ext4 (fakt szybszy ale by zbił znacznie load ?) nie widzę ... co najwyżej mogło być coś nakopane z obsługą i sterownikami w jądrze ... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach