bumfank 0 Zgłoś post Napisano Kwiecień 1, 2010 Witam, W firmie posiadamy mały serwer na którym postawiony jest Subiekt, Gestor i inne oprogramowanie Insertu. Powoli już nie domaga (dużo danych na mssql, dużo osob z innych oddziałów zalogowanych do serwera, który stoi na słabym łączu). Zastanawiamy się więc nad opuszczeniem naszego wewnetrznego serwera na rzecz kupna dobrego dedyka w OVH. Wiemy już jaki sprzet chcemy, gdzie kupić dodatkowe licencje itp. Ale zastanawiamy się jak to będzie wyglądać jeśli 20 użytkowników będzie siedzieć na pulpitach zdalnych z serwerem który rozlokowany jest we Francji. Czy dostęp będzie dość płynny, wkońcóż teoretycznie będziemy do 100mbps lub 1gbps łącza podpięci. Czy ktoś już takie coś wdrażał i jak wyglądała taka praca na pulpitach zdalnych, czy było pięknie czy lepiej pomyśleć nad innym hostingodawcą. Dziękuję za pomoc ;-) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Sayo 0 Zgłoś post Napisano Kwiecień 1, 2010 Witam, Wątpię, żeby łącze stanowiło tutaj problem. Jeżeli użytkownicy łączą się z serwerem przez serwer terminali (a raczej innej możliwości tutaj nie widzę) to raczej łącze nie powinno stanowić problemu. Wszystkie operacje dostępu do bazy są w takim momencie realizowane bezpośrednio na serwerze, a przekazywany jest jedynie obraz pulpitu. Proponowałbym przyjrzeć się samym parametrom serwera i ewentualnie zmodyfikować jego konfigurację, bądź w ogóle zakupić nowy serwer. Zazwyczaj okazuje się, że dokupienie dodatkowej kości pamięci poprawia znacząco komfort pracy. Inna rzecz, czy ovh zapewni firmie odpowiednie warunki pracy i bezpieczeństwo danych. Natomiast jeżeli chodzi o pingi, to sam mam klienta, który ma serwer zlokalizowany w Niemczech (bodajże webtropia.com) i równocześnie łączy się tam jakieś 30 osób. Da się pracować B) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
bumfank 0 Zgłoś post Napisano Kwiecień 1, 2010 Dziękuję za odpowiedź, Dokładnie, użytkownicy mają się logować do serwera przez pulpit zdalny, i wiem na jakiej zasadzie to działa, głównie chodzi mi o płynność w działaniu o to aby nie były odczuwane tzw. lagi, miło by było gdyby ktoś posiadał taka konfiguracje i był w stanie nagrać filmik pokazujący jak się pracuje na takim serwerze (np pisanie w wordpadzie albo buszowanie po stronach www ;-) ) oddalonym o 1200km ;-) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
kafi 2425 Zgłoś post Napisano Kwiecień 1, 2010 Usługi pulpitu zdalnego w Windows 2008 R2 / (usługi terminalowe w "zwykłym" 2008) wspierają też coś, co użytkownik końcowy widzi jako zewnętrzną aplikację - czyli przejmowana jest tylko część pulpitu. Chodzi to całkiem nieźle, ZU nie widzi nawet, że łączy się przez RDP z jakimś tam pulpitem - ot taka wirtualna aplikacja mu się tworzy. Jeśli będziesz zainteresowany małymi testami, to daj znać na PW, to ci jakiegoś Painta albo Wordpada wystawię u siebie, to zobaczysz sam, jak to chodzi. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Sayo 0 Zgłoś post Napisano Kwiecień 1, 2010 Poproś kogoś w ovh o udostępnienie zdalnego pulpitu na którymś serwerze - pewnie mają taką możliwość. Ewentualnie spróbuj wziąć na próbę vpsa i tam zainstaluj zdalny pulpit - komfort pracy powinien być podobny jak przez jakieś vnc. Ale tak jak pisałem wcześniej - proponowałbym najpierw sprawdzić parametry serwera, najlepiej poprosić o pomoc jakiegoś konkretnego dystrybutora z okolicy. edit: Usługi pulpitu zdalnego w Windows 2008 R2 / (usługi terminalowe w "zwykłym" 2008) wspierają też coś, co użytkownik końcowy widzi jako zewnętrzną aplikację Interesujące - nawet nie wiedziałem o tym. Do tej pory taką opcje umożliwiały raczej dedykowane rozwiązania (Citrix na przykład) ale przez to często zdarzało się, że niektóre systemy miały problemy z tego typu instalacją, a o wsparcie ze strony producentów systemów trudno wtedy się doprosić. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach