denis94 0 Zgłoś post Napisano Marzec 31, 2010 Witam. Bardzo żmudną robotą jest tworzenie każdego użytkownika ftp poprzez adduser uzytkownik, blokowania mu dostępu do ssh i co najważniejsze ustalanie jego głownego katalogu tak aby nie mógł grzebać w plikach systemowych. Mam pytanie czy istnieje jakiś panel gdzie szybko i bez problemów można tworzyć konta użytkowników ftp, usuwać, aby automatycznie nie mieli oni dostępu do ssh i nie widzieli plików innych niż ich główny katalog? Używam Debian Lenny oraz proftpd, panel webmin i niewiem jak tam ustawić aby użytkownicy nie widzieli plików znajdujących się niżej niż ich folder główny. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
adam12 0 Zgłoś post Napisano Marzec 31, 2010 Witam. Bardzo żmudną robotą jest tworzenie każdego użytkownika ftp poprzez adduser uzytkownik, blokowania mu dostępu do ssh i co najważniejsze ustalanie jego głownego katalogu tak aby nie mógł grzebać w plikach systemowych. Mam pytanie czy istnieje jakiś panel gdzie szybko i bez problemów można tworzyć konta użytkowników ftp, usuwać, aby automatycznie nie mieli oni dostępu do ssh i nie widzieli plików innych niż ich główny katalog? Używam Debian Lenny oraz proftpd, panel webmin i niewiem jak tam ustawić aby użytkownicy nie widzieli plików znajdujących się niżej niż ich folder główny. Witam, posiadam taki panel Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
denis94 0 Zgłoś post Napisano Marzec 31, 2010 dzięki ale szukam czegoś darmowego (o ile istnieje) lub informacji jak poradzić sobie bez niego np po instalacji darmowego panelu ispcp jest możliwość zarządzania kontami ftp lecz nie potrzebuję tak rozbudowanego panelu do zarządzania wszystkim a jedynie ftp Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
adam12 0 Zgłoś post Napisano Marzec 31, 2010 Darmowego to raczej nie znajdziesz. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
denis94 0 Zgłoś post Napisano Marzec 31, 2010 to jest profesionalny darmowy panel do zarządzania użytkownikami i resseler, bazami itd (ISPCP) a nie ma panelu do samego ftp ? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
adam12 0 Zgłoś post Napisano Marzec 31, 2010 Ja sam kiedyś napisałem panel do automatycznego zakładania kont ftp i blokadą dostępu do ssh Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Kolopik 222 Zgłoś post Napisano Marzec 31, 2010 DefaultRoot ~ RequireValidShell off Dodając to do pliku /etc/proftpd/proftpd.conf zablokujesz użytkownika w swoim folderze /home/nazwaużytkownika Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
adam12 0 Zgłoś post Napisano Marzec 31, 2010 DefaultRoot ~ RequireValidShell off Dodając to do pliku /etc/proftpd/proftpd.conf zablokujesz użytkownika w swoim folderze /home/nazwaużytkownika A jak zablokować dostęp do ssh Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Jarosław Szmańda 42 Zgłoś post Napisano Marzec 31, 2010 usermod -s /sbin/nologin nazwa_użytkownika Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
denis94 0 Zgłoś post Napisano Marzec 31, 2010 dzięki a jak zrobić aby automatycznie każdy nowo dodany użytkownik miał usermod -s /sbin/nologin ?? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Jarosław Szmańda 42 Zgłoś post Napisano Marzec 31, 2010 Napisać sobie skrypt z ww. poleceń? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
BlueMan 69 Zgłoś post Napisano Marzec 31, 2010 a jak potem userowi umożliwić logowanie się na SSH Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Jarosław Szmańda 42 Zgłoś post Napisano Marzec 31, 2010 /bin/bash Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Picolo88 0 Zgłoś post Napisano Maj 7, 2010 Witam, posiadam taki panel -----> Adam12....... Interesuje mnie taki panel. Proszę o kontakt. Pozdrawiam. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
atsuki 0 Zgłoś post Napisano Maj 7, 2010 jezeli chodzi tylko o konta ftp... nie lepiej skonfigurować proftpd z mysql (userzy via mysql) i do tego sa skrypty do administracji. Sporo jest tego na howtoforge... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość xtd Zgłoś post Napisano Maj 8, 2010 http://proftpd-adm.sourceforge.net/ Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
denis94 0 Zgłoś post Napisano Maj 22, 2010 no ten panel wydaje się być ciekawy lecz co zrobić aby zadziałał? jak zainstalować, wiem, że jest opis lecz nie bardzo go rozumiem, nie mogę na tej stronie znaleźć paczki do pobrania proftpd Administrator Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Adami 0 Zgłoś post Napisano Maj 22, 2010 Z tego co widziałem są opisane nazwy paczek więc wystarczy wrzucić nazwę w google i pobrać co do opisu jest wszystko ładnie opisane nawet na kilka systemów wystarczy tylko ctrl + c , ctrl + v... Jeżeli nie znasz się na obsłudze ssh polecam o poproszenie kogoś z forum aby ci to zainstalował ;] a nuż może ktoś ci to zrobi za free. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach