szymex 0 Zgłoś post Napisano Marzec 21, 2010 Witam mam pytanie? Czy można zakupić VPS, postawić na nim serwery shoutcast i sprzedawać je jednocześnie nie rejestrując firmy!!! Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
BlueMan 69 Zgłoś post Napisano Marzec 21, 2010 Tak - na VPS możesz sprzedać usługi, itp. Chyba, że regulamin firmy u której wykupiłeś VPS tego zabrania. Tak - musisz odprowadzić od tego zarobku podatek! Nie - nie musisz mieć firmy. Wystarczy, że będziesz zawierać umowy o dzieło ze swoimi klientami. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
szymex 0 Zgłoś post Napisano Marzec 21, 2010 Tak - na VPS możesz sprzedać usługi, itp. Chyba, że regulamin firmy u której wykupiłeś VPS tego zabrania. Tak - musisz odprowadzić od tego zarobku podatek! Nie - nie musisz mieć firmy. Wystarczy, że będziesz zawierać umowy o dzieło ze swoimi klientami. No wreszcie konkretna odpowiedź Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość N3T5kY Zgłoś post Napisano Marzec 21, 2010 Nie - nie musisz mieć firmy. Wystarczy, że będziesz zawierać umowy o dzieło ze swoimi klientami. Albo z dotpay, w przypadku płatności SMS. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
qckq 0 Zgłoś post Napisano Marzec 21, 2010 Jeżeli posiada się tylko usługe SMS to nie potrzeba wtedy rejestrować firmy? sprzedwajac np serwer shoutcast przez sms. hmm ? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość N3T5kY Zgłoś post Napisano Marzec 21, 2010 Bo rozliczasz się tylko z dotpay na umowę o dzieło. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Kolopik 222 Zgłoś post Napisano Marzec 25, 2010 Ja znów słyszałem, że nie można w takich sytuacjach rozliczać się poprzez umowę o dzieło, ponieważ jest to działalność stała. Nie wiem ile w tym prawdy, wyczytałem to gdzieś na forum prawniczym. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
prat 1 Zgłoś post Napisano Marzec 26, 2010 Generalnie jeżeli działalnośc jest "zorganizowana i ciągła", trzbea rejestrować DG. Szczegóły to juz zależą od interpretacji US. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś post Napisano Marzec 26, 2010 ...a ta interpretacja przeważnie jest w tonie "dop.. ć karę".. już było o tym, nooo.. na umowę o dzieło/zlecenie nie da się hostingu prowadzić. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Szef 0 Zgłoś post Napisano Kwiecień 2, 2010 A jak sprawa wygląda z podpisywaniem umowy (bez elektronicznego podpisu), czy umowa w formie skanu, na którym widnieje podpis kontrahenta wystarczy? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Kolopik 222 Zgłoś post Napisano Kwiecień 3, 2010 Umowa ta zostanie do Ciebie wysłana, a ty masz ją podpisać i odesłać Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość N3T5kY Zgłoś post Napisano Kwiecień 3, 2010 Raczej, to ty drukujesz i wysyłasz. W przypadku dotpay. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Krystian 17 Zgłoś post Napisano Kwiecień 3, 2010 I przeważnie trzeba skan dowodu osobistego. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach