linkojad 0 Zgłoś post Napisano Marzec 9, 2010 Witam, Potrzebuję rozwiązanie które będzie obsługiwało serwis hostingujący zdjęcia. (typu flickr) Na początek potrzeba 100TB ruchu oraz 10TB miejsca oraz w miarę czasu potrzeby będą wzrastać. Jakie rozwiązanie będzie najlepsze i najtańsze? 1. OVH i np. dwa dedyki (po 40TB ruchu na miesiąc na serwer) 2. Dedyk w OVH i hostowanie zdjęć w amazon (chyba nie jest to tanie) 3. inne? kupić na własność serwery i gdzies umieścić w PL, jest gdzieś coś lepszego i tańszego niz OVH? Z góry dzięki za wszystkie informacje... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
ertcap 0 Zgłoś post Napisano Marzec 9, 2010 Na początek potrzeba 100TB ruchu oraz 10TB miejsca oraz w miarę czasu potrzeby będą wzrastać. Jakie rozwiązanie będzie najlepsze i najtańsze? 1. OVH i np. dwa dedyki (po 40TB ruchu na miesiąc na serwer) 2. Dedyk w OVH i hostowanie zdjęć w amazon (chyba nie jest to tanie) 3. inne? kupić na własność serwery i gdzies umieścić w PL, jest gdzieś coś lepszego i tańszego niz OVH? OVH. W .pl wyjdzie Ci z ~10k za lacza... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
behemoth 230 Zgłoś post Napisano Marzec 9, 2010 Chyba mimo wszystko taniej wyjdzie hostowanie zdjęć w amazonie. Chociażby fotka.pl trzyma tam zdjęcia swoich userów. Pierwsze lepsze zdjęcie, żeby nie być gołosłownym: http://c6.asteroid.pl/a.eu.fotka.pl.s3.amazonaws.com/044/763/44763665_640.jpg Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość N3T5kY Zgłoś post Napisano Marzec 9, 2010 Lepszych przykładów nie było ? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
behemoth 230 Zgłoś post Napisano Marzec 9, 2010 Chciałem być dosadny . Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
p 3 Zgłoś post Napisano Marzec 9, 2010 Jakie rozwiązanie będzie najlepsze i najtańsze?Zdajesz sobie sprawę z tego, że te dwa pojęcia wzajemnie się wykluczają? 1. OVH i np. dwa dedyki (po 40TB ruchu na miesiąc na serwer)Dwa dedyki? Zdajesz sobie sprawę z tego, że w serwisach tego typu posiadanie przynajmniej 3 replik każdego pliku (z repliką off-site, jeżeli możesz sobie na to pozwolić) to praktycznie obowiązek? Postawienie tego na mniej niż 5-6 dedykach w OVH to proszenie się o problemy. 2. Dedyk w OVH i hostowanie zdjęć w amazon (chyba nie jest to tanie)10TB storage ($1,500) + 100TB traffic ($10,400) = $11,900 (~34,000zł) miesięcznie. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
hoole 1 Zgłoś post Napisano Marzec 11, 2010 Z hostingiem plików/obrazów jest ciężka sprawa... Zanim to zacznie zarabiać na taki serwer miną wieki. Co do serwera, nie taniej było by wykupić Kolokację, i zainwestować w własną maszynę? Pytam, bo wydaje mi się dużo lepszym rozwiązaniem, jednak czy to będzie opłacalne? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
linkojad 0 Zgłoś post Napisano Marzec 11, 2010 Co do serwera, nie taniej było by wykupić Kolokację, i zainwestować w własną maszynę? Pytam, bo wydaje mi się dużo lepszym rozwiązaniem, jednak czy to będzie opłacalne? Właśnie nad tym się zastanawiam i nie wiem...własne maszyny w .PL + łącza ...jednak koszty łącz które to obsłużą są zabójcze albo jeszcze nie trafiłem na dobrą ofertę. 40TB na miesiąc za 1400zł w OVH to jednak konkretna sprawa, z tym, że już serwer z dyskiem 8TB to koszt instalacji 6000zł... I dalej nie wiem, może jeszcze ktoś obeznany w temacie? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
dinek 19 Zgłoś post Napisano Marzec 11, 2010 Witam, Kupowanie takiej maszyny na start jest ryzykowne - lepiej kupic cos mniejszego na poczatek. Nie ma sensu wydawac miesiecznie 1200PLN netto na serwer, ktorego sie nie wykorzystuje. Oczywiscie jest to wygodniejsze gdyz potem nie trzeba przenosic sie na nowy serwer. Najlepiej chyba jednak bedzie napisac system w taki sposob aby mozna to bylo rozproszyc na kilka serwerow. Wtedy koszt poczatkowy bedzie nizszy (serwerow) i latwiej bedzie mozna sie rozbudowywac w razie wiekszego zainteresowania no i oczywiscie bedzie wieksza redundancja. Jeden serwer to zawsze ryzyko nawet jak ma hw raid. Decyzja pozostaje po Pana stronie. Ja moge zaoferowac: HP DL180G5 2x Intel L5410 8GB RAM 2x80 GB HDD 10x1TB HDD HW RAID 100mbit gwarantowane Miesiecnzie 1350PLN netto lub Dell R200 Intel X3210 8GB RAM 2x1TB HDD 100mbit gwarantowane Miesiecznie 600PLN netto Serwery zlokalizowane w Holandii (Leaseweb). Pozdrawiam, Dino Strzeminski Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach