hemi 20 Zgłoś post Napisano Luty 27, 2010 Witam. Moja konfiguracja składa się z: - serwer www nginx 0.7.65 - php 5.3-dev (ostatnia rev z repo php) skompilowane z php-fpm - apc -> wersja 3.1.3p1 (beta). Reszta usług jest chyba mało ważna, w razie potrzeby dopiszę. W konfiguracji php-fpm wydzieliłem osobne sekcje (pool) dla 2 subdomen, każda sekcja udostępnia inny port php-fpm. W konfiguracji nginx'a utworzyłem 2 subdomeny. Każda korzysta ze swojego php-fpm, tzn łączy się z php-fpm za pomocą konkretnego portu zdefiniowanego w konfigu php-fpm. A teraz opiszę problem. Mam na serwerze 2 PRAWIE identyczne aplikacje. Różnią się one generalnie tylko konfigiem bazy oraz 2 - 3 plikami z ustawieniami aplikacji. Generalnie wszystkie pliki mają identyczne nazwy. Włączenie APC sprawia, że ustawienia aplikacji dosłownie "mieszają się" pomiędzy tymi dwoma aplikacjami, tzn raz aplikacja A wczytuje ustawienie w pliku z aplikacji B i na odwrót. Podejrzewam, że problemem jest pamięć współdzielona pomiędzy procesami php-fpm. Dodam, iz moja wcześniejsza konfiguracja (tzn lighttpd + php-fcgi) miała identyczne problemy. Dodam, iż zamiana APC na XCACHE lub eAccelerator daje identyczne rezultaty. Wersja php też w tym wypadku nie ma znaczenia (na php 5.2.11 było to samo co teraz). Moje pytanie brzmi: czy jest jakiś sensowny sposób na rozwiązanie tego problemu? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach