wesolak 7 Zgłoś post Napisano Luty 25, 2010 Witam, mam skrypt formularza, który dane powinien zapisywać w bazie danych MySQL. Niestety nie robi tego i nie mam pojęcia z jakiego powodu. Od tygodnia siedzę nad tym i zmieniam w kółko coś jak znajde w googlach i nadal nic. Wygląda, że połączenie z bazą jest bez problemu. Mógłby ktoś pomóc? connection.php <?php function connection() { // host $mysql_host = "localhost"; // user $mysql_user = "user"; // hasło $mysql_pass = "haslo"; // nazwa bazy $mysql_db = "baza"; // nawiązujemy połączenie z serwerem MySQL @mysql_connect($mysql_host, $mysql_user, $mysql_pass) or die('Brak połączenia z serwerem MySQL.'); // łączymy się z bazą danych @mysql_select_db($mysql_db) or die('Błąd wyboru bazy danych.'); } ?> dodaj.html <html> <head> <title> Dodawanie rekordów </title></head> <body> <form method="POST" action="dodaj.php"> Podaj imię: <input type="text" size="30" name="imie"><br> Podaj nazwisko: <input type="text" size="40" name="nazwisko"><br> Podaj e-mail: <input type="text" size="40" name="email"><br> <input type="submit" value="wyślij!"> </form> </body> </html> dodaj.php <?php require("connection.php"); connection(); $imie = $_POST['imie']; $nazwisko = $_POST['nazwisko']; $email = $_POST['email']; $zapytanie = "INSERT INTO `formularz` VALUES('$imie','$nazwisko','$email')"; $wykonaj = "mysql_query('$zapytanie')"; ?> install.php <?php require("connection.php"); // ładujemy plik z połączeniem connection(); // łączymy się z bazą danych za pomocą funkcji, którą stworzyliśmy w pliku connection.php $zapytanie = "CREATE TABLE `formularz` ( `imie` VARCHAR(30) NOT NULL, `nazwisko` VARCHAR(40) NOT NULL, `email` VARCHAR(40) NOT NULL)"; // zapisujemy zapytanie do zmiennej $wykonaj = mysql_query('$zapytanie'); // wykonujemy zapytanie;) ?> Wydaję mi się, że install.php powinien mi sam stworzyć tą tabelę itp. niestety też tego nie robi. Stworzyłem tabelę ręcznie i wygląda to tak: Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Hekko.pl 239 Zgłoś post Napisano Luty 25, 2010 $wykonaj = mysql_query('$zapytanie'); Tu jest błąd. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
regdos 1848 Zgłoś post Napisano Luty 25, 2010 dodaj.php <?php require("connection.php"); connection(); $imie = $_POST['imie']; $nazwisko = $_POST['nazwisko']; $email = $_POST['email']; $zapytanie = "INSERT INTO `formularz` VALUES('$imie','$nazwisko','$email')"; $wykonaj = "mysql_query('$zapytanie')"; ?> zamiast $wykonaj = "mysql_query('$zapytanie')"; daj $wykonaj = mysql_query($zapytanie); Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
wesolak 7 Zgłoś post Napisano Luty 25, 2010 oo taka pierdoła a tyle czasu się męczyłęm:D Dziękuję Wam bardzo za pomoc:) Mam tylko jeszcze pytanie jaką linijkę dodać żeby dane formularza się czyściły same? Bo jak wracam do niego to są cały czas i żeby po naciśnięciu "wyślij" pojawił się jakiś tekst, że dane zostały wysłane a nie biała strona. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Łukasz Tkacz Zgłoś post Napisano Luty 25, 2010 Sprawdzasz czy istnieje jakiś z postów, jeżeli tak, to wyświetlasz coś. Jeszcze 2 dygresje: 1. Poczytaj o sql injection 2. Takie sprawy to raczej na forum.php.pl a nie wht Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
wesolak 7 Zgłoś post Napisano Luty 25, 2010 Sprawdzasz czy istnieje jakiś z postów, jeżeli tak, to wyświetlasz coś. Jeszcze 2 dygresje: 1. Poczytaj o sql injection 2. Takie sprawy to raczej na forum.php.pl a nie wht Dzięki, poczytam. Wybrałem na tyle odpowiedni dział, że wydaje mi się, że nie muszę iść na forum.php.pl Jest tutaj także wielu specjalistów w tej dziedzinie:) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach