Hadouken 0 Zgłoś post Napisano Luty 7, 2010 Witam, mam problem z ssh2_conection a mianowicie używałem panelu który sam zrobiłem i miałem własne skrypty i dopóki nie robiłem re instalu systemu było git:} ale wczoraj miałem reinstal, wysłałem pliki od strony do apache, zainstalowałem php5 i libssh2-1-dbg - SSH2 client-side library (debug package) libssh2-1-dev - SSH2 client-side library (development headers) libssh2-1 - SSH2 client-side library I teraz jak chce wykonać któryś skrypt to na sronie mam taki błąd: Fatal error: Call to undefined function ssh2_connect() in /var/www/strzelstop.php on line 72 A w pliku php te linijki to 71 $command = "cd $directory; killall hlds_run"; // Start 72 $connection = ssh2_connect($server, 22); // Laczenie 73 ssh2_auth_password($connection, $login, $password); // Logowanie 74 $stream = ssh2_exec($connection, $command); // Exc kożystałem z tego tematu Click Nie wiem czego brakuje na serwerze, i na dodatek żaden skrypt nie działa i w każdym wyświetla błąd w tym miejscu a przed reinstalem działało Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość N3T5kY Zgłoś post Napisano Luty 7, 2010 A do php masz załadowany moduł php_ssh2? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Hadouken 0 Zgłoś post Napisano Luty 7, 2010 Ano nie. Możesz mi powiedzieć jak to zrobić? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
(TriPax) 0 Zgłoś post Napisano Luty 7, 2010 jeżeli znasz angielski polecam http://www.docmirror.net/pl/php/ref.ssh2.html Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Hadouken 0 Zgłoś post Napisano Luty 7, 2010 Niby znam, ale dalej nie wiem jak to dopisać do php.ini Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
(TriPax) 0 Zgłoś post Napisano Luty 7, 2010 Niby znam, ale dalej nie wiem jak to dopisać do php.ini http://kevin.vanzonneveld.net/techblog/article/make_ssh_connections_with_php/ tu będzie łatwiej bo podają komendy jakie wklepać Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
kafi 2425 Zgłoś post Napisano Luty 7, 2010 Jeśli masz wersję debiana Squeeze (gałąź testing), to wtedy apt-get install libssh2-php Jeśli nie, to pozostaje rekompilacja. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość N3T5kY Zgłoś post Napisano Luty 7, 2010 W każdej wersji debiana, można zrobić: apt-get install php-ssh2 (o ile php też jest z paczek) Jeśli nie, to zrób tak wget http://pecl.php.net/get/ssh2-0.11.0.tgz tar -zxvf ssh2-0.11.0.tgz cd ssh2-0.11.0 phpize ./configure make make install Potem dodajesz w php.ini: extension=ssh2.so Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Hadouken 0 Zgłoś post Napisano Luty 7, 2010 Wszystko ladnie szło do: root@vz2010:~/ssh2-0.11.0# make -bash: make: command not found root@vz2010:~/ssh2-0.11.0# make install -bash: make: command not found root@vz2010:~/ssh2-0.11.0# I nie rozwiązało to mojego problemu Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość N3T5kY Zgłoś post Napisano Luty 7, 2010 apt-get install make Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Hadouken 0 Zgłoś post Napisano Luty 7, 2010 Niby poszło. Zobacz ale skrypt dalej nie działa Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
(TriPax) 0 Zgłoś post Napisano Luty 7, 2010 czy przy nadpisywaniu pliku php nie wymagany jest czasem restart by wczytało nowe ustawienia ? obecnie widzi pewnie stare php.ini choć strona wczytuje nowe w info - tak przynajmniej działa przy lokalnym apache - ale mogę się mylić Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość N3T5kY Zgłoś post Napisano Luty 7, 2010 po tej całej zabawie jeszcze /etc/init.d/apache2 restart obecnie widzi pewnie stare php.ini choć strona wczytuje nowe w info - tak przynajmniej działa przy lokalnym apache - ale mogę się mylić zależy od ustawień (dso/cgi) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Hadouken 0 Zgłoś post Napisano Luty 7, 2010 Zrestartowałem i dalej jest ten sam fatalny błąd.......... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
(TriPax) 0 Zgłoś post Napisano Luty 7, 2010 po tej całej zabawie jeszcze /etc/init.d/apache2 restart obecnie widzi pewnie stare php.ini choć strona wczytuje nowe w info - tak przynajmniej działa przy lokalnym apache - ale mogę się mylić zależy od ustawień (dso/cgi) była zabawa plikami no i instalka serwa jest świeża więc raczej potrzebny bo inaczej trzyma w pamięci ustawienia choć php.ini jest nowy Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość N3T5kY Zgłoś post Napisano Luty 7, 2010 pokaż wynik komend: dir /usr/lib/php5/20060613+lfs cat /etc/php5/apache2/php.ini | grep ssh Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Hadouken 0 Zgłoś post Napisano Luty 7, 2010 dir /usr/lib/php5/20060613+lfs pdo.so cat /etc/php5/apache2/php.ini | grep ssh extension=ssh2.so Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość N3T5kY Zgłoś post Napisano Luty 7, 2010 Czyli wychodzi na to iż w katalogu z rozszerzeniami php brakuje ssh2.so. Po komendzie make install, co się pojawiło ? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Hadouken 0 Zgłoś post Napisano Luty 7, 2010 root@vz2010:~/ssh2-0.11.0# apt-get install make Reading package lists... Done Building dependency tree Reading state information... Done Suggested packages: make-doc The following NEW packages will be installed: make 0 upgraded, 1 newly installed, 0 to remove and 0 not upgraded. Need to get 382kB of archives. After this operation, 991kB of additional disk space will be used. Get:1 http://ftp.pl.debian.org lenny/main make 3.81-5 [382kB] Fetched 382kB in 0s (3551kB/s) Selecting previously deselected package make. (Reading database ... 15725 files and directories currently installed.) Unpacking make (from .../archives/make_3.81-5_i386.deb) ... Processing triggers for man-db ... Setting up make (3.81-5) ... root@vz2010:~/ssh2-0.11.0# apt-get install make all Reading package lists... Done Building dependency tree Reading state information... Done make is already the newest version. E: Couldn't find package all Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość N3T5kY Zgłoś post Napisano Luty 7, 2010 mi chodziło po make install, w katalogu z rozszerzeniem php. czyli wget http://pecl.php.net/get/ssh2-0.11.0.tgztar -zxvf ssh2-0.11.0.tgz cd ssh2-0.11.0 phpize ./configure make make install Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Hadouken 0 Zgłoś post Napisano Luty 7, 2010 Chyba o to chodzi, Installing shared extensions: /usr/lib/php5/20060613+lfs/ Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość N3T5kY Zgłoś post Napisano Luty 7, 2010 no to teraz zapodaj jeszcze raz dir /usr/lib/php5/20060613+lfs Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Hadouken 0 Zgłoś post Napisano Luty 7, 2010 pdo.so ssh2.so Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość N3T5kY Zgłoś post Napisano Luty 7, 2010 no to teraz /etc/init.d/apache2 restart Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość N3T5kY Zgłoś post Napisano Luty 8, 2010 Widzę, iż działa Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach