Gość Łukasz Tkacz Zgłoś post Napisano Luty 5, 2010 Witam, mam pytanie odnośnie licencji Direct Admin'a. Powiedzmy że kupię sobie w jakiejś z firm to oferujących, lifetime za +/- 200zł. No i na jak wielu użytkowników mogę to mieć? Zainstaluję sobie na vps/dedyku i mam tylko 1 panel, czy mogę ich utworzyć wiele? Uprzedzam domysły: nie, nie mam zamiaru robić krzaka , ale za jakiś czas przydałoby mi się coś w tym rodzaju (tzn. panel ale na kilku użytkowników, z 5-10), a nie chcę kont typu reseller. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość N3T5kY Zgłoś post Napisano Luty 5, 2010 + proszę. A mnie za to regdos okrzyczał Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Łukasz Tkacz Zgłoś post Napisano Luty 5, 2010 Witaj. Jedna licencja DirectAdmin = jeden adres ip do którego jest przypisana i na tej maszynie z tym ip do którego jest przypisana działa ta jedna licencja. To wiem :] Oczywiście dostęp mają do Panelu użytkownicy www oraz reseller jak i ty jako admin Nie ma limitu na ilość domen etc etc etc........ No dobra, ale czy mogę zrobić sobie na każdą domenę oddzielny panel DA? Wiem, że w jednym można ich przypiąć wiele, ale chodzi mi o to, aby użytkownicy byli odseparowani (każdy korzysta ze swojego panelu, zakłada swoje ftp, przypina swoje subdomeny, tworzy własne bazy itp.), jak w hostingu posiadającym panele DA + proszę. A masz Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość N3T5kY Zgłoś post Napisano Luty 5, 2010 No dobra, ale czy mogę zrobić sobie na każdą domenę oddzielny panel DA? Oddzielny panel jest tylko na usera. Możesz każdą domenę mieć podpiętą pod innego usera. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
regdos 1848 Zgłoś post Napisano Luty 5, 2010 + proszę. Nadal uważam, ze żebranie plusików jest żenujące. Po co jesteśmy na tym forum ? Po plusiki czy pomagać ? Żebranie plusików kojarzy mi się z forum dla małolatów. A co do meritum. Panel DA masz na jedno IP (jedną maszynę, VPS), oczywiście możesz dodać kolejne IP do tej samej maszyny z DA. Właśnie po to jest DA żeby użytkownicy mogli zarządzać swoimi zasobami. Jako oprogramowanie DA jest jedno na maszynie a użytkownik logując się ma dostęp do swoich rzeczy (domen, kont ftp, baz danych, itp.) i może je dodawać, usuwać zmieniać. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
crazyluki 114 Zgłoś post Napisano Luty 5, 2010 A ja (wyczuwając meritum sprawy) odpowiem: każdemu jak założysz konto , to on będzie mógł przez swój adres domenowy wejść na DA na porcie 2222 (default, chyba że zmienisz). Ex: domena.pl:2222, drugadomenainnegouzytkownika.pl:2222. Jak szablonu nie zmienisz jakoś szczególnie to bez problemu żaden z użytkowników nie zauważy że jest jedyna ( no chyba że po DNSach, po IP i po milionie innych usług, ale to dla bardziej chcących). Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Łukasz Tkacz Zgłoś post Napisano Luty 5, 2010 Aaaaaa, bo ja źle Was na początku zrozumiałem - tak, jakby wielu userów było pod 1 panel DA. Jak rozumiem, po zainstalowaniu mam jakiś inny panel niż dostępny jak dla klienta w ofercie shared, gdzie mogę wszystko konfigurować i dodawać sobie userów. A jak się ma sprawa php, mysql, apache? Z tego co czytałem w faq, to DA sam sobie to instaluje. Można na nim polegać, czy lepiej robić to samemu (ew. zmodyfikować to co on zrobi automatycznie)? EDIT: Ok, "demo na directadmin.com prawdę Ci powie" Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość N3T5kY Zgłoś post Napisano Luty 5, 2010 Jak rozumiem, po zainstalowaniu mam jakiś inny panel niż dostępny jak dla klienta w ofercie shared, gdzie mogę wszystko konfigurować i dodawać sobie userów. Tak A jak się ma sprawa php, mysql, apache? Z tego co czytałem w faq, to DA sam sobie to instaluje. Można na nim polegać, czy lepiej robić to samemu (ew. zmodyfikować to co on zrobi automatycznie)? Z custombuilda robisz wszystko, ale directadmin narzuca albo suphp+cgi, albo DSO. Moim zdaniem lepiej jest wgrać fastcgi. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach