Tomal 0 Zgłoś post Napisano Styczeń 18, 2010 Witam, dostałem konto testowe VPS, jednak dostęp do niego mam tylko przez SSH, czyli konsola i jazda. Da się zainstalować z konsoli pulpit zdalny? Mój system: Debian 4.0 minimal Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
m.p 0 Zgłoś post Napisano Styczeń 18, 2010 najpierw musisz zainstalować jakieś x'y, a potem: http://tinyurl.com/yeje3wr ale nie rozumiem po co na pulpicie zdalnym lecieć, imo lepiej wszystko z konsoli Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Tomal 0 Zgłoś post Napisano Styczeń 18, 2010 Może dlatego że jestem totalnym laikiem ? Szczerze mówiąc myślałem że pulpit zdalny jest standardem każdego VPS/dedyka Raczej niewiele zrozumiałem, ale dzięki za chęci :x Oczekuję raczej instrukcji krok po kroku co wpisać w konsoli. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Miłosz 2311 Zgłoś post Napisano Styczeń 18, 2010 Jeśli jesteś laikiem to powinieneś zacząć od nauki linuxa na wirtualce na swoim komputerze. Pulpit zdalny nie jest standardem, bo nie jest raczej wymagany w środowiskach produkcyjnych. Wszystko da sie skonfigurować przez konsole. Raczej za rączke nikt Cie nie poprowadzi.. troche pracy w to wsadź... 1. zainstaluj Xy 2. zainstaluj jakiś manager okienek 3. zainstaluj np nx do zdalnych połączeń Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
BlueMan 69 Zgłoś post Napisano Styczeń 18, 2010 A jak masz mało CPU/RAM to bardzo przymulać będzie ci ten pulpit zdalny Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
m.p 0 Zgłoś post Napisano Styczeń 18, 2010 zrozum, że spora część użytkowników tego forum to są administratorzy, którzy utrzymują się z zarządzania serwerami - wątpię, aby ktoś z tej grupy napisał Ci krok po kroku co masz zrobić. miałeś kiedyś linuksa na dysku? poszukaj w sieci artykułu o instalacji np xorga i gnome'a, jest tego dużo, nawet jest dużo artykułów po polsku. dodatkowo podałem Ci nawet link do wyników wyszukiwania google o instalacji pulpitu zdalnego. polecam google i howtoforge.com Szczerze mówiąc myślałem że pulpit zdalny jest standardem każdego VPS/dedyka nie jest, tak samo jak telekonferencje nie są standardem w każdym telefonie, a szkoda ;-) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Tomal 0 Zgłoś post Napisano Styczeń 18, 2010 A jak masz mało CPU/RAM to bardzo przymulać będzie ci ten pulpit zdalny Raczej nie powinien 1gb ramu 3Ghz cpu Z tymi x'ami chodzi o to: http://debian.linux....topic.php?t=492 ? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Miłosz 2311 Zgłoś post Napisano Styczeń 18, 2010 no widzisz.. już coś znalazłeś. Jak dla mnie Xy na serwerze są zbędne Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Tomal 0 Zgłoś post Napisano Styczeń 18, 2010 Okej, prawie się udało Mam tylko jeden problem... Już zainstalowałem wszystko, odpalam klienta u siebie na windowsie i... NX> 538 ERROR: User 'root' cannot be used as an NX user. edit: dodałem nowego usera i jest ok. UDAŁO SIĘ! tyle że... mam czarny ekran A dokładniej, najpierw uruchomił mi się konfigurator KDE, później otrzymałem takie coś: http://i50.tinypic.com/2qan02v.jpg A jak to znikło to mam czarny ekran i myszke. Pomocy Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Miłosz 2311 Zgłoś post Napisano Styczeń 18, 2010 tyle że... mam czarny ekran czarna magia.. sprawdź logi xorga poza tym możesz upgradnąć sobie debiana do 5.0 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Kolopik 222 Zgłoś post Napisano Styczeń 18, 2010 W sumie to najlepiej do 5.0 Sid i wgraj KDE 4.3 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Miłosz 2311 Zgłoś post Napisano Styczeń 18, 2010 W sumie to najlepiej do 5.0 Sid i wgraj KDE 4.3 nie będę tego komentować... zamiast kde lepiej Xfce. Jest lżejszy Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
malu 460 Zgłoś post Napisano Styczeń 19, 2010 W sumie to najlepiej do 5.0 Sid i wgraj KDE 4.3 W sumie to znowu się pomyliłeś, ale oczywiście mi nie wypada Cię upominać bo Kacparek jest nie omylny... i to tylko literówka. No ale mniejsza, niema Debiana 5.0 Sid, jest za to Debian Sid. Numerki odpowiadają tylko stabilnym wydaniom debiana. Swoją drogą nie mam pojęcia po kiego grzyba na pulpicie zdalnym - który raczej ma z założenia być lekki polecasz wgrywać przymulastego i wielkiego KDE. O wiele lepiej jeżeli użyjesz czegoś lekkiego jako środowiska graficznego np. fluxboxa - ewentualnie większego xfce. Ogólnie fajnie, że użyłeś NXServer - bo wygoda pracy jest naprawdę na jego ogromną korzyść w stosunku do VNC Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Tomal 0 Zgłoś post Napisano Styczeń 19, 2010 zamiast kde lepiej Xfce. Jest lżejszy Zainstalowałem Gnome i wszystkie moje problemy znikły, dziękuję wszystkim za pomoc. A xfce nie zainstaluje z prostego powodu - nie współpracuje z NX edit: @malu Do wyboru mam tylko: -KDE -GNOME -CDE -XDM - no i Custom, ale nie wiem jak skonfigurować aby xfce odpalił. Wybrałem na początku KDE ponieważ kiedyś go już używałem. Ale widząc czarny ekran postanowiłem zmienić na gnome i poszło Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Miłosz 2311 Zgłoś post Napisano Styczeń 19, 2010 A xfce nie zainstaluje z prostego powodu - nie współpracuje z NX Ciekawe znajomemu kiedyś instalowalem xfce i z nxem współpracuje bez problemu. Malu, Kacperek może nie używa Debiana i dlatego nie wiedział Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
GyniO 10 Zgłoś post Napisano Styczeń 19, 2010 zrozum, że spora część użytkowników tego forum to są administratorzy, którzy utrzymują się z zarządzania serwerami - wątpię, aby ktoś z tej grupy napisał Ci krok po kroku co masz zrobić. Nikt nie napisze, bo nikt się nie chce przyznać, że zarządza serwerem zdalnie ;D bo byłby to opciach ;D ;p Żart ;p Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Tomal 0 Zgłoś post Napisano Styczeń 19, 2010 Daruj sobie, gdyby wszyscy byli tacy jak ty, na pewno by mi się nie udało. Dostałem kilka podpowiedzi i jakoś poszło szczerze mówiąc myślałem że ta konsola jest bardziej straszna Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Kolopik 222 Zgłoś post Napisano Styczeń 19, 2010 W sumie to znowu się pomyliłeś, ale oczywiście mi nie wypada Cię upominać bo Kacparek jest nie omylny... i to tylko literówka. No ale mniejsza, niema Debiana 5.0 Sid, jest za to Debian Sid. Numerki odpowiadają tylko stabilnym wydaniom debiana. Swoją drogą nie mam pojęcia po kiego grzyba na pulpicie zdalnym - który raczej ma z założenia być lekki polecasz wgrywać przymulastego i wielkiego KDE. O wiele lepiej jeżeli użyjesz czegoś lekkiego jako środowiska graficznego np. fluxboxa - ewentualnie większego xfce. Ogólnie fajnie, że użyłeś NXServer - bo wygoda pracy jest naprawdę na jego ogromną korzyść w stosunku do VNC Tak, ale kolega pisał o KDE, a w Sidzie KDE jest w repo? Dlatego tak napisałem. Oczywiści xfce jest sporo lżejsze od KDE. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Miłosz 2311 Zgłoś post Napisano Styczeń 19, 2010 a czemu nie miałoby być KDE? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
malu 460 Zgłoś post Napisano Styczeń 20, 2010 Tak, ale kolega pisał o KDE, a w Sidzie KDE jest w repo? Dlatego tak napisałem. Oczywiści xfce jest sporo lżejsze od KDE. W lennym również jest KDE w repo. Więc nie wiem po co usilnie starasz się znowu kogoś w błąd wprowadzić. No skoro wybrałeś gnome i Ci pasuje to luz, ale też jest ciężki jak ruski czołg ;d Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Hostdell 0 Zgłoś post Napisano Styczeń 22, 2011 http://forum.ovh.pl/showthread.php?t=7146 To ci pomoże i rozwikła wszelkie problemy wykonuj wszystko krok po kroku. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach