Kolopik 222 Zgłoś post Napisano Styczeń 4, 2010 Witam. Miałem kiedyś zainstalowany Windows XP i Debian'a Sid na jednym dysku (różnych partycjach). Przyszedł czas na zainstalowanie świeższego Windows'a . Po instalacji Windows 7 grub zniknął, nie mam jak zbootować Debian'a, nie chcę robić reinstalla, aby nie stracić danych ... Moje pytanie brzmi... Jak bezpiecznie zainstalować grub'a ? Wypaliłem sobie dzisiaj Ubuntu live cd, aby zrobić to za jego pomocą. Czytałem w internecie, że jest to niebezpieczne... Dzięki za pomoc Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Miłosz 2311 Zgłoś post Napisano Styczeń 4, 2010 odpal komputer z tego LiveCD potem w konsoli ~$ grub root (hd0,X) setup (hd0) quit co do "root (hd0,X)".. tutaj wpisujesz partycje na której masz /boot, jeśli masz na np sda4 to wpisujesz 3. W grubie liczy się od 0. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
BlueMan 69 Zgłoś post Napisano Styczeń 4, 2010 Żadne tam niebezpieczeństwo mi jeszcze nie zwali się system przez zabawę z grubem jak już to zawsze prosto go przywrócić - czy gruba czy loadera z Windowsa Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Kolopik 222 Zgłoś post Napisano Styczeń 4, 2010 odpal komputer z tego LiveCD potem w konsoli ~$ grub root (hd0,X) setup (hd0) quit co do "root (hd0,X)".. tutaj wpisujesz partycje na której masz /boot, jeśli masz na np sda4 to wpisujesz 3. W grubie liczy się od 0. Niestety nie udaje się Wpisywałem fdisk -l żeby zobaczyć na której partycji jest linux. Ciągle wyskakuje błąd, że podaję zły numer partycji... hmmm... Jakies inne propozycje ? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Miłosz 2311 Zgłoś post Napisano Styczeń 4, 2010 to zapodaj root (hd0, _tab_ i powinna wyświetlić się lista dostępnych partycji Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Kolopik 222 Zgłoś post Napisano Styczeń 5, 2010 Dzięki za odpowiedzi, jutro sprawdzę co i jak. Dam znać Pozdrawiam Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Miłosz 2311 Zgłoś post Napisano Styczeń 5, 2010 chociaż na liveCD możesz podmontować sobie partycje i sprawdzić która jest która Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Jarosław Szmańda 42 Zgłoś post Napisano Styczeń 5, 2010 Dla nie aż tak obeznanych z Linuksem - http://www.supergrubdisk.org/ Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Kolopik 222 Zgłoś post Napisano Styczeń 6, 2010 chociaż na liveCD możesz podmontować sobie partycje i sprawdzić która jest która Właśnie próbowałem zamontować partycje, ale się nie udało. Jak wrócę jutro ze szkoły dam znać co dokładnie wypluwa. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Kolopik 222 Zgłoś post Napisano Styczeń 6, 2010 Sorry za dublowanie! Dzięki, Miłosz już wszystko działa Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach