Wojtek123 2 Zgłoś post Napisano Grudzień 30, 2009 Witam. Mam nieużywany VPS, więc postanowiłem stworzyć na nim kilka kont shell. Korzystając z tego poradnika zabrałem się do roboty. Przekopiowałem wszystkie pliki, ale... root@vz1291:/home/chroot/bin# ./bash root@vz1291:/home/chroot/bin# chroot /home/chroot chroot: cannot run command `/bin/bash': No such file or directory root@vz1291:/home/chroot/bin# Jak widać bash jest, a jednak coś chroot wypluwa ze nie ma... niewiem co może być problemem. Miał ktoś z Was taki problem? A może znacie lepszy sposób na tworzenie kont shell? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
p 3 Zgłoś post Napisano Grudzień 30, 2009 W jail'u musisz mieć też wszystkie biblioteki, z którymi powiązana jest dana aplikacja (no chyba, że jest statycznie zlinkowana, ale bash z tego co kojarze nie jest). Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Wojtek123 2 Zgłoś post Napisano Grudzień 30, 2009 Ah, w poradniku jest jeszcze [root@dark root]# cp /bin/bash /home/chroot/bin/ [root@dark root]# cp /lib/libreadline.so.4 /home/chroot/lib/ [root@dark root]# cp /lib/libhistory.so.4 /home/chroot/lib/ [root@dark root]# cp /lib/libdl.so.2 /home/chroot/lib/ Problem w tym, że nie mam tych plików. Skąd je wziąć? @edit Ok, problem z plikami leżał w numerku, zapewne pod debianem 5 pliki koncza sie na .5 co nie zmienia faktu że dalej zwraca że bash nie praży... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
p 3 Zgłoś post Napisano Grudzień 30, 2009 # for i in `ldd /bin/bash | awk '{print $7}' | grep ^/`; do cp $i /home/chroot$i; done Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Wojtek123 2 Zgłoś post Napisano Grudzień 30, 2009 I dalej to samo... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Kolopik 222 Zgłoś post Napisano Grudzień 30, 2009 Ustaw dobrze chmody, to nikt ci nic nie zrobi Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Wojtek123 2 Zgłoś post Napisano Grudzień 30, 2009 A co to ma do rzeczy? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Kolopik 222 Zgłoś post Napisano Grudzień 30, 2009 To samo co jail... Po co chcesz zatrzymywać ludzi w jailu? chyba po co, by nie grzebali w plikach systemowych? To samo możesz zrobic z chmodami, ograniczyć użytkownikowi pewnych praw (odczytu, zapisu,edycji). Chociaż wiadomo, że lepiej będzie zrobić to za jailem . Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
p 3 Zgłoś post Napisano Grudzień 30, 2009 Zapuść ktrace, bo ciężko zgadywać co może być nie tak... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Kopaczka Zgłoś post Napisano Grudzień 31, 2009 Ja żadnego chroota nie polecam. Najlepiej ustawić na /home/* twarde chmody i tyle. Zależy też co chcesz na takim shellu udostępniać. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Wojtek123 2 Zgłoś post Napisano Styczeń 1, 2010 Juz rozwiązane, brakowało jakiegoś lib'a. Juz rozwiązane, brakowało jakiegoś lib'a. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach