guziec 109 Zgłoś post Napisano Grudzień 26, 2009 - godzina około 1 w nocy montowanie nowego dysku bo stary nadaje się do śmietnika i instalacja systemu. Pozdrawiam. Jednego dysku? Nie macie tam nawet zwykłego raida? Przecież dyski teraz kosztują śmieszne pieniądze. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość N3T5kY Zgłoś post Napisano Grudzień 26, 2009 Jeśli poszedł FS, to RAID nie jest pomocny. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
guziec 109 Zgłoś post Napisano Grudzień 26, 2009 Jeśli poszedł FS, to RAID nie jest pomocny. Jeśli byłaby tam macierz to filesystem "poszedłby" wtedy, gdyby padł kontroler, bo mirror zabezpiecza przed padem jednego dysku. Skoro cały system padł po dupnięciu dysku (bo wymieniaja dysk a nie kontroler), to znaczy że nie ma tam raida. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
patryk 451 Zgłoś post Napisano Grudzień 26, 2009 A od kiedy do RAIDa potrzebny jest potrzebny zewnętrzny kontroler? .. Swoją drogą, wydzielam tą dyskusje do innego tematu. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
guziec 109 Zgłoś post Napisano Grudzień 26, 2009 A od kiedy do RAIDa potrzebny jest potrzebny zewnętrzny kontroler? .. A kto powiedział że jest potrzebny? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
www.ionic.pl 535 Zgłoś post Napisano Grudzień 26, 2009 troche niefajnie dawać usługi na 1 dysku, ale dobrze że jest backup choć ciekawe jak z jego spójnością ... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
patryk 451 Zgłoś post Napisano Grudzień 26, 2009 guziec: po prostu z Twojej wczęśniejszej wypowiedzi wynikało, że RAID można mieć tylko jak ma się kontroler, przynajmiej ja to tak odebrałem . No ale nie zmienia to tego, że chyba ani SW ani HW RAID tak czy siak nie było. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
BlueMan 69 Zgłoś post Napisano Grudzień 27, 2009 Tak, czy siak - jak padnie HW kontroler to dane na macierzy pozostają w całości? Czy jest szansa, że mogą się zepsuć przez to? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Sebak 298 Zgłoś post Napisano Grudzień 27, 2009 @BleMan W przypadku RAID1, dane które są w macierzy możesz w przypadku padu kontrolera możesz odtworzyć na dowolnym innym. Gorzej w przypadku bardziej zaawansowanych raidów. Inna sprawa jest taka, że nie zdarzyło mi się jeszcze, by padł kontroler. Oczywiście nie mówimy tutaj o anomaliach . Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
beliq 442 Zgłoś post Napisano Grudzień 27, 2009 No niestety nie do końca tak jest, ponieważ kontrolery zostawiają swoje znaki wodne, które przez urządzenia innej marki mogą być niewidoczne, a tym samym bezużyteczne; vide: widoczne dla nich jako puste dyski. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Sebak 298 Zgłoś post Napisano Grudzień 27, 2009 Przy raidzie 1, nie ma problemu. Testowałem to już na kilku kontrolerach (SAS6-IR / PERC 6 z Dell R410). Po włożeniu dowolnego dysku z takiej macierzy pod np. PC'ta nie było problemów z wystartowaniem systemu. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
shakey 0 Zgłoś post Napisano Maj 20, 2010 Przy raidzie 1, nie ma problemu. Testowałem to już na kilku kontrolerach (SAS6-IR / PERC 6 z Dell R410). Po włożeniu dowolnego dysku z takiej macierzy pod np. PC'ta nie było problemów z wystartowaniem systemu. Niestety jest. Pokaz mi prosze, jak przenosisz RAID1 z kontrolera Areca na P800 HPka. Tak wlasciwie to nie rozumiem czemu mialbym chciec wlozyc inny kontroler po padaczce oryginalnego... m. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach