Gość Kopaczka Zgłoś post Napisano Sierpień 28, 2010 Tak jak napisał Paweł, nie jest. Sorry, mój błąd Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Łukasz Tkacz Zgłoś post Napisano Sierpień 28, 2010 Mnie się starsza bardziej podobała, ale skoro jest nowa to niech będzie Mam kilka uwag: - nie podane, czy ceny są netto czy brutto - w ogóle, to czy mi się wydaje, czy ceny ostro poszły w górę? - czy mi się wydaje, czy uptime poszedł w górę 99,0 -> 99,5%? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Shk 51 Zgłoś post Napisano Sierpień 28, 2010 Jeszcze tylko host-sms.pl i będzie super Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Kamil Szymański 3 Zgłoś post Napisano Sierpień 28, 2010 A mnie jeszcze brakuje informacji o domenach. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość N3T5kY Zgłoś post Napisano Sierpień 28, 2010 - nie podane, czy ceny są netto czy brutto Brutto. - w ogóle, to czy mi się wydaje, czy ceny ostro poszły w górę? Zależy co dla kogo oznacza "ostro". W górę również poszła platforma serwerowa. A mnie jeszcze brakuje informacji o domenach. Oferta > Domeny. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Kamil Szymański 3 Zgłoś post Napisano Sierpień 28, 2010 Czyżby padł serwer? Główna nie działa, ftp też. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
nvu 24 Zgłoś post Napisano Sierpień 28, 2010 Mi tam główna śmiga.. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Kamil Szymański 3 Zgłoś post Napisano Sierpień 28, 2010 Niestety, mi nadal nie działa, ani główna, ani ftp. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
kamilek 20 Zgłoś post Napisano Wrzesień 6, 2010 Tak przyglądam się ofercie i śmiem twierdzić, że te wartości podawane jako obciążenie CPU są... śmieszne. Dlaczego? Bo są to wartości dotyczące obciążenia jednego rdzenia CPU a nie całego CPU. Dodatkowo może wprowadzać w błąd przy porównywaniu ofert różnych firm. Przykład: http://glowanet.pl/hosting-dla-wymagajacych.html Konto - MPack 1 - 20% jednego rdzenia CPU = 854 zł Nie mogę znaleźć jaki to CPU ale dajmy na to i7 920. 4 rdzenie po 2 wątki na rdzeń - w systemie widziane jako 8 CPU/rdzeni. 20% / 8 = 2,5% CPU - top SHIFT+I (IRIX mode OFF) 854 zł za 2,5% CPU no nieźle To chyba konto dla bardzo MAŁO wymagających... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
kafi 2425 Zgłoś post Napisano Wrzesień 6, 2010 Kamilek - większość usługodawców, jak i też sam Linuks przy monitorze procesów stosuje współczynnik 100% = 1core 200% = 2core 400% = 4core Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
kamilek 20 Zgłoś post Napisano Wrzesień 6, 2010 Kamilek - większość usługodawców, jak i też sam Linuks przy monitorze procesów stosuje współczynnik 100% = 1core 200% = 2core 400% = 4core top SHIFT+I (IRIX mode OFF) i nasz obciążenie dla całego CPU przykład - i7 920 - 4 rdzenie po 2 wątki na rdzeń - niby 800% a tak na serio to 100% CPU jeden "rdzeń/wątek" = 1/8 CPU = 12,5% CPU Cały czas mowa o i7 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
kafi 2425 Zgłoś post Napisano Wrzesień 6, 2010 przykład - i7 920 - 4 rdzenie po 2 wątki na rdzeń - 800% No właśnie, sam potwierdziłeś dokładnie to, co napisałem wcześniej Że każdy mierzy względną miarą %cpu=użycie jednego rdzenia, a użycie wielu rdzeni daje wynik >100%. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
kamilek 20 Zgłoś post Napisano Wrzesień 6, 2010 Ale ja nigdzie temu nie zaprzeczałem - tylko 10% jednego rdzenia = 1,25% całego CPU (w przypadku i7) Tak wiec jeśli ktoś pisze, że np. w GlowaNet są mocne serwery bo dają np. 20% CPU to po co brać takiego xxx który daje 5% CPU (całego). O to mi chodzi - to może wprowadzać w błąd. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Vogan 21 Zgłoś post Napisano Wrzesień 6, 2010 hehe kurde, że ja na to nie wpadłem Zamiast pisać 5% CPU trzeba było napisać 40% CPU* w ofercie i grzmieć jakie to mocne konta Premium są w naszej ofercie A dla nowej planowanej oferty Business 100% CPU* zamiast 12,5% CPU. EOT Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
d.v 1409 Zgłoś post Napisano Wrzesień 6, 2010 1. Adam nie stosuje i7, tylko Xeony. 2. Jak już napisał Fiercio, chodzi o procent rdzenia. Dla mnie to jest proste, jasne i przejrzyste. A jeśli dla kogoś nie jest, t niech się tu nie wymądrza znajomością mnożenia i dzielenia, tylko skontaktuje z BOK Głowanet i się dowie, jak to dokładnie wygląda. A w ogóle po co cała ta dyskusja? Jak Ci mało, to wykup sobie dedyka, będziesz miał dla siebie wszystkie rdzenie. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
kamilek 20 Zgłoś post Napisano Wrzesień 6, 2010 ... A w ogóle po co cała ta dyskusja? Jak Ci mało, to wykup sobie dedyka, będziesz miał dla siebie wszystkie rdzenie. Dla mnie to wisi ale - "może wprowadzać w błąd przy porównywaniu ofert różnych firm" zwłaszcza opis kont jako: Hosting MAX został przygotowany dla wymagających. Dzięki tym pakietom nie będziesz musiał martwić się o niewystarczającą moc procesora, miejsce (dostępne do 25GB) czy transfer (nielimitowany). 2,5% CPU WOW - "szauuuu" no normalnie Dobra koniec rozmywania - "mi to rybka" Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
d.v 1409 Zgłoś post Napisano Wrzesień 6, 2010 2,5% CPU WOW - "szauuuu" no normalnie Chyba nie wiesz, co to jest hosting współdzielony i jakie realne limity obowiązują w większości firm. Jeśli dla Ciebie 2,5% rdzenia na sharedzie to mało, to gratuluję. Większość masówek ładuje po 500 i więcej klientów na serwer (widywałem maszyny, na które pchano dobrze ponad 2000 klientów i działało), a wtedy średnio na jednego wychodzi sporo poniżej 1% rdzenia, a czasem może to być poniżej 0,25%. Po to wymyślono hosting współdzielony - tani i efektywny sposób na hostowanie dużej ilości niedużych stron. Policz sobie, ile stron z limitem 2,5% rdzenia można bez przesadnego oversellingu hostować na jednej maszynie. I jakie są koszty. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
kamilek 20 Zgłoś post Napisano Wrzesień 6, 2010 Chyba nie wiesz, co to jest hosting współdzielony i jakie realne limity obowiązują w większości firm. Jeśli dla Ciebie 2,5% rdzenia na sharedzie to mało, to gratuluję. Większość masówek ładuje po 500 i więcej klientów na serwer (widywałem maszyny, na które pchano dobrze ponad 2000 klientów i działało), a wtedy średnio na jednego wychodzi sporo poniżej 1% rdzenia, a czasem może to być poniżej 0,25%. Po to wymyślono hosting współdzielony - tani i efektywny sposób na hostowanie dużej ilości niedużych stron. Policz sobie, ile stron z limitem 2,5% rdzenia można bez przesadnego oversellingu hostować na jednej maszynie. I jakie są koszty. Zgadzam się z większością tego co napisałeś - nigdzie temu nie zaprzeczyłem jak być nie zaważył. Ale zwróciłem tylko uwagę na to, że podane wartości % rdzenia CPU może wprowadzić w błąd przy porównaniu ofert - tylko tyle. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Poplop 6 Zgłoś post Napisano Wrzesień 6, 2010 Mam konto w GlowaNet i jestem bardzo zadowolony. Wszystko chodzi szybko i stabilnie. Admin jest bardzo miły i da się wywalczyć zniżki lub bonusy. Szczerze polecam. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
kafi 2425 Zgłoś post Napisano Wrzesień 6, 2010 Ale zwróciłem tylko uwagę na to, że podane wartości % rdzenia CPU może wprowadzić w błąd przy porównaniu ofert - tylko tyle. Większość firm liczy to procentowe obciążenie tak samo. Ba... ci, którzy podają to without irix są w bardzo dużej mniejszości. A co do porównania - to jaki ma być niby tego sens? To tak, jak byś napisał, że klient w jednej knajpie dostanie 50% schabowego, w drugiej 25%. Ale co z procentów, skoro te 25% może być większe, niż tamte 50? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
klito 0 Zgłoś post Napisano Wrzesień 6, 2010 Polecam, Po prostu Zaj... Hosting . Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
theONE 526 Zgłoś post Napisano Wrzesień 6, 2010 no dobra to doszliscie ze nie ma standaryzacji na rynku i ze 10% CPU znaczy 10% atoma 10% jednego cora xeona 10% celerona zaleznie od firmy radze zalozyc ogolny watek a nie czepiac sie jednej firmy to jest ogolnorynkowa smutna sprawa... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
dawid widyna 0 Zgłoś post Napisano Wrzesień 6, 2010 (edytowany) TO mój pierwszy post na tym forum, tak więc witam Od kilku dni poszukuję hostingu,żeby przenieść część usług z home.pl. Nie potrzebuję transferu, nie potrzebuję dużej przestrzenii, to na czym mi zależy, to stosunkowo duża dostępna moc obliczeniowa (ram/cpu), brak limitu na rozmiar MySql. Nie szukam usługi za 100pln rocznie.. No i zależy mi na naprawdę wysokim uptime/dostępności w skali tygodnia (zwłaszcza pon-pt 8-18). Dzięki waszym opiniom trafiłem m.in. na glowanet. Jak na razie to co mogę napisać - zarejestrowałem na próbę 2 usługi -http://glowanet.pl/hosting-dla-wymagajacych.html - Mpack1 -http://glowanet.pl/hosting-w-polsce.html - wersja High Jak na razie wszystkie hostingi które testuję katuję jednym skryptem (z aplikacji napisanej w PHP) - skrypt wykonuje jedno większe zapytanie mysql do niewielkiej (7MB) bazy, po czym dla znalezionych (700-900) sztuk rekordów wykonuje kolejnych kilka zapytań plus obliczenia... W home.pl (shared hosting - bez znaczenia na rodzaj pakietu) skrypt wykonuje się w nocy (teraz) ok. 15 sekund, w glowanet ok. 7 sekund. W home.pl w ciągu dnia ten sam skrypt wykonuje się ok. 20-25 sekund, tutaj nie miałem jeszcze okazji sprawdzić. Cpanelu nie przeglądałem, więc nie wiem jeszcze jakie do końca są możliwości, natomiast dużym plusem dla mnie jest dostęp z zewnątrz do MySql. Z resztą po panelu udostępnianym przez home.pl chyba każdy inny będzie się wydawał rozbudowany... Podoba mi się też to, że można tworzyć userów mysql z różnymi uprawnieniami; a chcąc mieć kilka baz danych mogę wszystkie je mieć w jednym wirtualnym serwerze (zamiast 10 różnych userów itp.). Poczty w ogóle nie testowałem, szukam hostingu pod aplikacje, pocztę póki co chcę zostawić na home.pl (choć możliwości zarządzania kontami przy ok. 200 kontach są naprawdę mizerne). Może to nie dużo, ale może akurat ktoś, kto będzie w podobnej sytuacji skorzysta z tych "3ech groszy". Edytowano Wrzesień 6, 2010 przez dawid widyna (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
dawid widyna 0 Zgłoś post Napisano Wrzesień 6, 2010 Dołożyłem do testowanych kont jeszcze jedno - http://glowanet.pl/hosting-dla-wymagajacych.html - Mpack2. Czas wykonania się skryptu podobny jak na poprzednio utworzonych kontach. Testowałem wcześniej konto na ionic.pl - czasy wyglądały podobnie na shared hostingu. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
pajter 9 Zgłoś post Napisano Wrzesień 11, 2010 W czwartek zarejestrowałem domenę, wysłałem maila z pytaniem czy można zastrzec dane - brak odpowiedzi do dziś. Dziś próbuję zmienić dnsy i otrzymuję: errno: com.logicboxes.error.DataConstraintException error: Same value for new and old NameServers. error_msg: Same value for new and old NameServers. errno_msg: warn errorCode: com.logicboxes.error.DataConstraintException errorClass: com.logicboxes.foundation.sfnb.order.domorder.DomInfo errorMsg: Same value for new and old NameServers. errorLevel: warn Próbuję dzwonić - brak odpowiedzi. W teorii - jest sobota. W praktyce - mogliby odebrać i jeśli okazałbym się namolnym klientem który czegoś nie wie/chce tutorial zakładania ftpa - wtedy spuścić mnie na drzewo. Jak na razie - minus za obsługę domen. Panel nie działa, kontakt średni. (Pokusiło mnie na firmę, która ma tanio domeny - to mam za swoje) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach