latet 0 Zgłoś post Napisano Wrzesień 27, 2005 Witam, Z góry przepraszam, jeśli coś pokręcę, ale te zagadnienia trącą dla mnie czarną magią... Jestem właścicielem pewnej prywatnej domeny .pl. Właśnie zmieniam hosting z małej firmy X na małą firmę Y, ale rejestratorem (registrarem) nie jest ani X ani Y tylko AZ.pl. Nie jestem zadowolony z AZ.pl. Ciężko mi idzie komunikacja z nimi. Od 2 dnie bezowocnie czekam na rozpoczęcie procesu redelegacji na DNS nowego hostingu. Nic się nie dzieje (nie chodzi o powolną propagację, tylko o to, że az.pl nawet nie rozpoczął żadnych działań w tej sprawie i nie opowiada na moje maile). Tak więc chcę zmienić rejestratora na jakąś inną, solidniejszą firmę. Czy możecie jakąś polecić? (myślałem o Home.pl). Znam wady i zalety Home.pl ale jako firmy hostingowej. Nic nie wiem o jej sprawowaniu się jako registrar domen hostingowanych u firm trzecich. I jeszcze pytanie oboczne: czy jest bardzo nienormalną sytuacja, jesli mając hosting w firmie X nie korzystam w ogole z jej DNS-ów, tylko z innych, w moim przypadku fns1.sgh.waw.pl? Tak miałem do tej pory, sam nie wiem czemu tak było, bo moj poprzedni hostingodawca miał wlasne DNS-y (a są tacy co nie mają?). Teraz wiem, że muszę sam odszukać adminów fns1.sgh.waw.pl i poinformować o zmianie delegacji i błagać o wykreślenie wpisu o mojej domenie z fns1.sgh.waw.pl - bo z tego co się dowiedziałem, nie dzieje się to automatycznie, a jesli tego nie zrobią, to nikt korzystający z sieci SGH nie będzie mógł wejsc na moją stronę, ani wysłać mi maila. To jest chore. Pozdrawiam, latet Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
shive 0 Zgłoś post Napisano Wrzesień 27, 2005 1. Napisz do AZ z prośbą o dane logowania do swojego panelu, sam zmienisz sobie DNSy i uzyskasz authinfo do przeniesienia domeny. Jeśli napiszesz z jawną prośbą przeniesienia, to masz większe szanse, że będą się starali to utrudnić 2. Mam 2 domeny w home.pl i nie narzekam. W razie problemów z przeniesieniem możesz liczyć na support, mi pomogli w ciągu kilku minut. Samo przeniesienie trwało niewiele dłużej. 3. Każda firma oferująca usługi hostingowe posiada serwer DNS, będzie mniej cyrków jeśli skorzystasz właśnie z niego (oczywiście pod warunkiem, że sama firma jest w porządku). Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
manszek 0 Zgłoś post Napisano Wrzesień 27, 2005 Zawsze mozesz przeniesc do mnie Ceny mam konkurencyjne i daje panel do administracji domenami Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Pr0x 0 Zgłoś post Napisano Październik 2, 2005 Manszek. tzn gdzie ? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach