Ptaq 0 Zgłoś post Napisano Październik 29, 2009 Myślę, że mam pewien problem. Mianowicie pewne nazwijmy to boty zaczęły mi zajeżdżać kilka stron, w efekcie również serwer. Jako, że na tych stronach mi za bardzo nie zależało, pozwoliłem sobie wyciąć te boty w .htaccess Order Allow,Deny Allow from all Deny From 88.*.*.* itd. Dość brutalnie po takim zakresie, ale nie o tym chce pisać. Pytanie moje jest - w jakim stopniu takie próby dostania się IP i zablokowania takiej próby przez .htaccess powoduje obciążenie. Bo tych IP atakujących jest w każdej sekundzie kilkaset - w "server status" dobrze to widać. Dokładnie się na tym nie znam - dlatego liczę na poradę, czy da się jakoś "wcześniej" blokować te IP, by ociążyć serwer - czy może - takie blokowanie w .htaccess jest idealnym rozwiązaniem ? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
is_wm 287 Zgłoś post Napisano Październik 29, 2009 Lepiej blokować w iptables. Zainstaluj sobie CSF, przy odpowiedniej konfiguracji IP same się będą dodawały do blokowanych Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Ptaq 0 Zgłoś post Napisano Październik 30, 2009 Fajnie to wygląda - póki co pingi jeszcze nie spadają - no ale może jak wy blokuje te atakujące mnie IP to będzie spokojniej. Inna kwestia jak to jest z Google / Yahoo itp. - bo one czasem szaleją po serwerze, a z pewnością nie chciał bym ich blokować. I czy ten skrypt rozpoznaje te boty wyszukiwarek i je nie banuje ? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Ptaq 0 Zgłoś post Napisano Listopad 1, 2009 Niestety teraz poznałem tą gorszą stronę tego skryptu. Przynajmniej w moim przypadku - wszystko zaczęło niesamowicie "mulić" mimo, że load był niski. Wyłączyłem CSF i od razu jak bym z maluszka na merca się przesiadł tak zaczęło śmigać. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
is_wm 287 Zgłoś post Napisano Listopad 1, 2009 Coś musiałeś przekombinować w konfiguracji Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
www.ionic.pl 535 Zgłoś post Napisano Listopad 1, 2009 Coś musiałeś przekombinować w konfiguracji Dokładnie. Zainteresuj się APF-em jeśli chcesz alernatywę. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach