aureox 0 Zgłoś post Napisano Październik 9, 2009 Witam. Wykonałem konfiguracje serwera wg. http://howtoforge.com/virtual-users-domain...centos-4.8-i386 z tą różnicą, że używam centos'a w wersji 5.0. Gdy wpisze w konsoli telnet localhost 25 i spróbuję zalogować się (co kończy się niepowodzeniem) to w logach dostaję następujący błąd: Oct 9 15:08:23 10706 postfix/smtpd[22117]: auxpropfunc error invalid parameter suppliedOct 9 15:08:23 10706 postfix/smtpd[22117]: sql_select option missing Oct 9 15:08:23 10706 postfix/smtpd[22117]: auxpropfunc error no mechanism available Znalazłem podobne problemy na google, jednak żaden z nich nie rozwiązał mojego problemu. Aha, wcześniej występował błąd: "Oct 9 13:48:26 10706 postfix/smtpd[1881]: fatal: no SASL authentication mechanisms" Jednak poradziłem sobie z nim instalując "cyrus-sasl-*". Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
ksk 67 Zgłoś post Napisano Październik 10, 2009 a skonfigurowałes ten sasl ? /etc/default/sasl > do poprawy start na yes i options masz odpowiednie wpisy w /etc/postfix/sasl/smtp.conf ? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Miłosz 2311 Zgłoś post Napisano Październik 10, 2009 sprawdź jeszcze czy masz pam_mysql Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
aureox 0 Zgłoś post Napisano Październik 12, 2009 sprawdź jeszcze czy masz pam_mysql Dograłem, działa, dzięki Teraz mam problem z roundcube. Loguje się, jednak jedyny folder jaki mam to odebrane. W konfiguracji ustawiłem by tworzył pozostałe foldery. Brak mi już na to pomysłów. Zmieniłem chmody na 777 dla całego katalogu /home/vmail i nadal nic. Prosiłbym o pomoc teraz w tej sprawie... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
MasterNETpl 100 Zgłoś post Napisano Październik 12, 2009 Dograłem, działa, dzięki Teraz mam problem z roundcube. Loguje się, jednak jedyny folder jaki mam to odebrane. W konfiguracji ustawiłem by tworzył pozostałe foldery. Brak mi już na to pomysłów. Zmieniłem chmody na 777 dla całego katalogu /home/vmail i nadal nic. Prosiłbym o pomoc teraz w tej sprawie... Może dodaj usera imapa czy co Ci tam działa do grupy na którym działa serwer poczty? (czy coś w tej kombinacji ) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Miłosz 2311 Zgłoś post Napisano Październik 12, 2009 Adrian dobrze prawi i niedobrze mieć chmody 777. w konfiguracji couriera ustawiasz uid i gid z jakim działa i zapisuje poczte w katalogach, taki sam ustawiasz też w postfixie i musi działać bez 777. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
aureox 0 Zgłoś post Napisano Październik 12, 2009 Mam użytkownika vmail o gid i uid 5000... taki jest tez ustawiony w konfiguracji postfixa. Co do konfiduracji couriera to niestety nie mam pojęcia jak to sprawdzić. Przejrzałem pliki z katalogu /usr/lib/courier-imap/ i nic co by odpowiadało tym ustawieniom nie znalazłem. Jak sprawdzić z jakiego UID dział courier? Aha, muszę zaznaczyć, że maile dochodzą. Jedyny problem to ten z brakiem katalogów Kosz, Wysłane itd. w roundcube. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Miłosz 2311 Zgłoś post Napisano Październik 12, 2009 strona 3 twojego tutoriala, patrz: 10 Configure Courier "Then edit /etc/authlib/authmysqlrc...." Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach