regdos 1848 Zgłoś post Napisano Październik 4, 2009 Czy stosujecie jakieś własne rozwiązania filtrów poczty w eximie czy korzystacie te które są zawarte w DA ? Po instalacji DA domyślnie jest Spam Blocker v.2 http://www.directadmin.com/forum/forumdisplay.php?f=53 w exim.conf. Dzisiaj uruchomiłem na jednym serwerze Spam Blocker 3 z powyższego linka + SpamAssissin + ClamAV a dodatkowo dodałem regułki dla fail2bana, żeby mi blokował IP, z których próbują wysłać spamową pocztę i przyznam, że póki co sprawdza się to świetnie. Czy stosujecie jakieś swoje wymyślne reguły lub inne zabezpieczenia ? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
ksk 67 Zgłoś post Napisano Październik 4, 2009 możesz w sumie dodać jeszcze jakieś RBL spamcop albo postgrey Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
regdos 1848 Zgłoś post Napisano Październik 4, 2009 możesz w sumie dodać jeszcze jakieś RBL spamcop albo postgrey W tej konfiguracji SpamBlockera 3 są RBL-e a greylistinga nie chce używać. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
www.ionic.pl 535 Zgłoś post Napisano Październik 4, 2009 W tej konfiguracji SpamBlockera 3 są RBL-e a greylistinga nie chce używać. rble, i jak wyzej - nie ma co przesadzać, mozesz jeszcze zrobić spf w eximie ale np. na shared hostingu sie słabo sprawdza (mniej rozgarnieci klienci maja problemy z polaczeniem via klient email) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
regdos 1848 Zgłoś post Napisano Październik 4, 2009 Przyznam, że jestem zadowolony z efektu działania tej konfiguracji. Drastycznie spadła ilość syfu, który dochodzi do skrzynek, tak jak wcześniej na statystykach miałem całą masę przesyłek, które były skanowane przez spamassassin i potem klasyfikowane jako spam, teraz jest prawie nic, wszystkie jest elegancko odrzucane przez exima + ląduje IP na kilka godzin do iptables. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach