Gość bigsmok Zgłoś post Napisano Wrzesień 22, 2009 Witam Zaczynam przygodę z administrowaniem serwerów etc, bardziej się webmasterką (phpbb by przemo itp ) sie zajmowalem jednakze chcialbym się bardziej tym zająć planuje zakupienie taniego serwera VPS http://logout.pl I mam pytanie, można prosić o jakieś Polskie kursy na temat konfiguracji, i inne kursy. Szukalem po googlach ale nie znalazłem nic odpowiedniego. Pracuje ciągle na windows mogę przejść na debiana mam pobranego jak coś to piszcie. Moim zadaniem jest utworzenie niewielkiej "firmy" jeśli można tak powiedzieć jednakże nie chce brać kosztów za to tylko, wypozyczać miejsca na dysku. Tworzę zainteresowanemu konto i ma dostep do cpanel albo innego DARMOWEGO panelu w której może operować stroną. Proszę o odpowiedź na moje pytania którę zadałem, byłbym bardzo wdzięczny, a i jeszcze jedno jeśli możecie to piszcie bardziej zrozumiałym językiem tzn dla tzw: "lamerów" Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
m.p 0 Zgłoś post Napisano Wrzesień 22, 2009 mam prośbę - zamiast pisać o "firmie" i wypożyczaniu dysku już lepiej napisać, że chce się założyć krzaka... kursów w sieci jest masa - wyszukiwanie ich w google nie jest trudne. generalnie -> google.com & howtoforge.com Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość bigsmok Zgłoś post Napisano Wrzesień 22, 2009 Tylko pod jakimi frazami, znalazłem sobie http://www.blueman.pl/serwer/id928-konfigu...1.html#more-928 (znak ze szukam) ale tego panelu HyperVM nie mogę znaleźć i jak go wgrać. I SZUKAM POLSKICH KURSÓW! Jakby ktoś nie wiedzial. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
m.p 0 Zgłoś post Napisano Wrzesień 22, 2009 HyperVM to panel, który może dać operator do zarządzania vpsem - nie muszą wszyscy go stosować przykro mi, ale język angielski to raczej podstawa jeśli chodzi o dokumentację wielu programów. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość bigsmok Zgłoś post Napisano Wrzesień 22, 2009 Może i dam radę z dokumentacja, ale zalezało by mi postawić pierwszą stronkę tzn forum na tym serwerze musze wgrac apache, ftp i co jeszcze? Może są jednak jakieś polskie kursy a jak nie to angielskie. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Miłosz 2311 Zgłoś post Napisano Wrzesień 22, 2009 po co ci hvm na vpsie? panel z hvm służy do zarządzania twoim vpsem. ty go nie wgrywasz. nie wiem czego uzywa logout.pl. może oni oferują inny panel... chyba łatwiej znaleźć cokolwiek po angielsku niż po polsku #edit: hint: howtoforge.com Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość bigsmok Zgłoś post Napisano Wrzesień 22, 2009 Oki rozumeim co będzie mi potrzebne do wgrania aby wreszcie pierwszą stronkę utworzyć. Jakieś kursy mogą być angielskie ale niech będą odrazu z odnośnikami do poszczegolnych tematow (Debian uzywam). Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Miłosz 2311 Zgłoś post Napisano Wrzesień 22, 2009 http://tinyurl.com/lfxm32 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość bigsmok Zgłoś post Napisano Wrzesień 22, 2009 ref Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
is_wm 287 Zgłoś post Napisano Wrzesień 22, 2009 Czekam na ciąg dalszy tej historii. Miło sobie tak poczytać 'powstanie krzaka od a do z' Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Pokuć Zgłoś post Napisano Wrzesień 22, 2009 Dlaczego zaraz on musi krzaczyć ? Ja rozumiem że wszyscy chcą mnie zabić i okraść ale to że każdy kto chce się czegoś nauczyć to zaraz musi krzaczyć ? też chciałbym umieć perfekt administrować serwery i nie zamierzam krzaczyć. Po prostu chęć zdobycia wiedzy... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
is_wm 287 Zgłoś post Napisano Wrzesień 22, 2009 Czytałeś jego pierwszy post, czy bronisz go, bo tak wypada? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
regdos 1848 Zgłoś post Napisano Wrzesień 22, 2009 Dlaczego zaraz on musi krzaczyć ? Ja rozumiem że wszyscy chcą mnie zabić i okraść ale to że każdy kto chce się czegoś nauczyć to zaraz musi krzaczyć ? też chciałbym umieć perfekt administrować serwery i nie zamierzam krzaczyć. Po prostu chęć zdobycia wiedzy... Przeczytaj ze zrozumieniem pierwszy post a szczególnie fragment: "Moim zadaniem jest utworzenie niewielkiej "firmy" jeśli można tak powiedzieć jednakże nie chce brać kosztów za to tylko, wypozyczać miejsca na dysku. Tworzę zainteresowanemu konto" Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Pokuć Zgłoś post Napisano Wrzesień 22, 2009 Czy to musi być zaraz glowanet edition 2010 ? Chce paru znajomym hostować i rozwiązywać problemy zmieniać duperele itd. Taka symulacja zanim coś większego skombinuje ;] Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Miłosz 2311 Zgłoś post Napisano Wrzesień 22, 2009 Pawel_15, a czemu glowanet? moze i zrobi krzaka a moze i nie. chociaż nie widać żeby to robił w kierunku zdobywania wiedzy jeśli broni że przed dokumentacją po angielsku.. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Pokuć Zgłoś post Napisano Wrzesień 22, 2009 Ja też bronię się przed dokumentacją w tym języku choć przy minimum wysiłku jestem w stanie zrozumieć 95% tego co tam jest namalowane. Po prostu nie lubie tego języka i nie będę lubiał, mam uraz doń po wszystkich gatunkach szkół i najlepiej mi się czyta dokumentację w języku Polskim. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
is_wm 287 Zgłoś post Napisano Wrzesień 22, 2009 nie lubie tego języka i nie będę lubiał ... z polskim też najlepiej Ci nie idzie Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
regdos 1848 Zgłoś post Napisano Wrzesień 22, 2009 (...) nie będę lubiał, (...) w języku Polskim. W języku polskim czasownik lubić w czasie przyszłym, tworzy się poprzez dodanie być w odpowiedniej formie + czasownik lubić w odpowiedniej formie czasu przeszłego w 3 osobie lub w bezokoliczniku czyli będę lubił lub będę lubić Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Lan Hikari 3 Zgłoś post Napisano Wrzesień 22, 2009 http://tinyurl.com/lfxm32 ref ref do google czego to nowi "administratorzy" nie wymyślą Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Kopaczka Zgłoś post Napisano Wrzesień 23, 2009 Możesz napisać to pomogę Złożyć możesz zlecenie na forum, odnośnie konfiguracji itp itd Na tym forum jakbyś poczytał wątki to już masz instalacje apache, ftpd itp Wystarczy tylko poszukać Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość bigsmok Zgłoś post Napisano Wrzesień 23, 2009 Chce za free hostować znajomym a to z firma to w przyszłości kiedy będę mógł zarejestrować w sądzie itp. A zeby mi ktoś skonfigurował to musze płacić nie wiem 250 - 500 zł a jak narazie nie stać mnie na takie duperele, po prostu chce skonfigurować vps i zrobić konta www / ftp aby postawić forum. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
d.v 1409 Zgłoś post Napisano Wrzesień 23, 2009 Na twoim miejscu na początek wziąłbym jakiegoś resellera, a w międzyczasie uczył się administrowania serwerem u siebie w domu. Nic to nie kosztuje, masz pełną kontrolę i w razie czego możesz szybko naprawić. Bez względu na to, czy wybierzesz instalację Linuxa jako drugiego systemu czy zainstalujesz go na maszynie wirtualnej będzie to lepsze rozwiązanie od VPSa. Nie hostuj niczego na serwerze, na którym uczysz się dopiero podstaw administracji! Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość bigsmok Zgłoś post Napisano Wrzesień 23, 2009 co masz na mysli "reseller" na pewno są jakies polskie kursy chociarz trochę, zawsze trza od czego zacząć mam zainstalowanego ubunta nie wiem czy dobrze czy nie. Jakie programy znaleźć etc. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Malas 0 Zgłoś post Napisano Wrzesień 23, 2009 co masz na mysli "reseller" na pewno są jakies polskie kursy chociarz trochę, zawsze trza od czego zacząć mam zainstalowanego ubunta nie wiem czy dobrze czy nie. Jakie programy znaleźć etc. chłopie chociaż jedną rzecz wpisz w google i zobacz co to jest reseller a nie z każdym problemikiem piszesz tutaj, wszystko o co pytasz google ma na 1 stronie. Piszesz tak dziwnie, że ciężko Cię nawet zrozumieć o co Ci chodzi. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
wotd 0 Zgłoś post Napisano Wrzesień 23, 2009 na pewno są jakies polskie kursy chociarz trochę, zawsze trza od czego zacząć mam zainstalowanego ubunta nie wiem czy dobrze czy nie. Jakie programy znaleźć etc. Proszę uprzejmie - kurs "Jak zostać Administratorem w pół godziny": sudo apt-get update sudo apt-get upgrade sudo apt-get install php5 mysql apache2 Koniec kursu Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach