Gość Zgłoś post Napisano Wrzesień 20, 2009 Witam. Jako, że trafiłem na pewien problem próbując uruchomić własny serwer - postanowiłem zadać pytanie osobom bardziej doświadczonym ode mnie. Apache działa na standardowym użytkowniku www-data, strona umieszczona jest w katalogu /var/www - czy jest możliwość skonfigurowania albo samego apache albo ftp (używam proftpd, ale zmiana to nie problem), tak by właścicielem wrzucanych plików był użytkownik www-data? Przy aktualnej sytuacji (właścicielem plików jest "konto ftp", jakiego użyto do połączenia) niestety występują błędy podczas uruchamiania skryptów. Ja widzę dwie możliwości na rozwiązanie tego: 1. Apache korzystający z tego samego użytkownika co konto ftp - minusem jest imho problem bezpieczeństwa takiego rozwiazania. 2. UserDir i przerzucenie strony do katalogu domowego użytkownika. Czy ktoś ma jakiś inny pomysł? Czy moje rozwiązania są całkowicie nietrafione? Z góry dziękuję za podpowiedzi (nawet hasłowe + wyszukaj w google ). Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Miłosz 2311 Zgłoś post Napisano Wrzesień 20, 2009 moze dodać uzytkownika www-data do grupy która jest właścicielem plików na ftp? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś post Napisano Wrzesień 21, 2009 Dziękuję za odpowiedź. www-data do grupy ftp, czy użytkownika którym łączę się prze ftp do grupy w której jest www-data? Tylko co w takim wypadku z katalogami o prawach 755? Sama grupa to mniejsze uprawnienia i pytanie czy nie będą zbyt małe. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Miłosz 2311 Zgłoś post Napisano Wrzesień 21, 2009 hmm. www-data dodaj do grupy ftp. główny katalog w który jest strona moze chmod 775? i chown www-data:ftp. a pliki w katalogu ze zwykłymi chmodami i właścicielem i grupą ftp. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś post Napisano Wrzesień 22, 2009 Dzięki za podpowiedzi W międzyczasie znalazłem jeszcze jedną opcję, podzielę się - może komuś się przyda. Zamiast proftpd możemy skorzystać z pureftpd i skompilować go z opcją "with upload script" (do doczytania w dokumentacji) i stworzyć skrypt zmieniający właściciela plików. Będzie on uruchamiany po każdym wgraniu plików przez ftpa. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach