p 3 Zgłoś post Napisano Wrzesień 16, 2009 Jedyny, znany mi przypadek to wysyłanie poczty "on behalf of" - ale wtedy doklejany jest też nagłówek SENDER z adresem oryginalnego nadawcy.Pierwsze lepsze przykłady z mojego inbox'a:Return-Path: <bounce+***@bounce.gandi.net> From: Gandi <support-renew@gandi.net> (brak Sender:) Return-Path: <errors@mbank.onet.pl> From: <kontakt@multibank.pl> (brak Sender:) Return-Path: <***@codesite.bounces.google.com> From: codesite-noreply@google.com (brak Sender:) Wszystkie maile jak najbardziej pożądane Ale u licha powinna IMO być zaimplementowana chociażby podstawowa blokada przed użyciem normalnego programu pocztowego, w którym ktoś przypadkowo w konfiguracji wpisze nie swój adres pocztowy.Ale w tej konkretnej sytuacji nie korzystano z normalnego programu pocztowego Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
megi 358 Zgłoś post Napisano Wrzesień 16, 2009 część bardziej rozwiniętych MTA analizuje całą treść wiadomości, w tym i nagłówek FROM, oraz to, że envelope-sender != FROM Może jeszcze raz, troszkę inaczej napiszę, o co mi chodziło. Ups, trochę inaczej zrozumiałam sens wcześniejszego zdania Wiedziałem, że się ktoś doczepi Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
beliq 442 Zgłoś post Napisano Wrzesień 16, 2009 OT: czy ktoś jeszcze poza mną doszedł do wniosku, że megi i p pasują do siebie? fajna by była z was para Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
d.v 1409 Zgłoś post Napisano Wrzesień 16, 2009 re:OT: Masz racię, Bellerofont. Chętnie bym posiedział przy piwku i posłuchał ich dyskutujących na żywo A wracając do tematu, który poruszył xorg, to chciałbym wiedzieć co dalej z tą sprawą, czy konto, z którego szły te maile zostało rzeczywiście wyeliminowane i czy sytuacja się nie powtarza... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
xorg 693 Zgłoś post Napisano Wrzesień 17, 2009 konto domeny bbgaming.pl zostało zawieszone ma 1 dzień i znów działa. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
matt 0 Zgłoś post Napisano Wrzesień 17, 2009 Tylko ze teraz jest na netmark.pl z tego co widać po domenie Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
is_wm 287 Zgłoś post Napisano Wrzesień 17, 2009 Tak się właśnie kończą okresy testowe Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość N3T5kY Zgłoś post Napisano Wrzesień 18, 2009 wyciąć funkcję mail A nie uważasz że wiele pseudoskryptów by na tym ucierpiało ? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Lapiech 0 Zgłoś post Napisano Wrzesień 18, 2009 Dla kont testowych wyłączyć funkcje mail Proszę np tutaj skrypty php nie są w ogóle aktywne w okresie testowym:) http://www.strefa.pl/pomoc/?cat=27 Więc wycięcie jednej funkcji nie powinno odstraszać klientów lub ograniczyć np do 5 emaili na godzinę Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość N3T5kY Zgłoś post Napisano Wrzesień 18, 2009 Proszę np tutaj skrypty php nie są w ogóle aktywne w okresie testowym:) To już lekka przesada ... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
kafi 2425 Zgłoś post Napisano Wrzesień 18, 2009 A nie uważasz że wiele pseudoskryptów by na tym ucierpiało ? Zauważ, że to właśnie dziury w tym, co określiłeś mianem "pseudoskryptów" są głównym źródłem spamu Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
is_wm 287 Zgłoś post Napisano Wrzesień 19, 2009 Zauważ, że to właśnie dziury w tym, co określiłeś mianem "pseudoskryptów" są głównym źródłem spamu Eee nieprawda. Ja przynajmniej przez pare lat pracy przy hostingu NIE oferujacego darmowych okresów testowych miałem tylko 1 taka sytuacje (zapewne przez to, ze register_globals domyslnie byl wylaczony, co w jakims stopniu zmuszalo ludzi do przerobek skryptu). Znaczenie czesciej wykorzystywano te problemy z kradzieza hasel z TC, wtedy wrzucali jakies skrypty najczesciej perl lub cgi. Natomiast domyslam sie, ze hostingi ktore takie okresy testowe oferuja, maja do czynienia z 'fake klientami', ktorzy rejestruja konta tylko po to, by wyslac troche spamu. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
gadar 0 Zgłoś post Napisano Wrzesień 23, 2009 Co prawda Fiercio już to napisał, ale dla uzupełnienia podam wycinek z logów porządnego serwera In: MAIL FROM: <istniejacy.adres@dot.com> Out: 250 2.1.0 Ok In: RCPT TO: <xxx@xxx.com> Out: 553 5.7.1 <istniejacy.adres@dot.com>: Sender address rejected: not owned by user authenticated.user@dot.com MAIL FROM to nie to samo co nagłowek From w emailu. Jednak to ten drugi określa rzekomy adres nadawcy. o2, wp, onet, o2, interia nie skanują nagłówków w wiadomościach, szkoda mocy obliczeniowej. Tylko gmail się do tego poczuwa i przepisuje From na ten podany w MAIL FROM: Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach