zen6 0 Zgłoś post Napisano Wrzesień 13, 2009 Męczę się i męczę i nic, jedynie dociera część poczty. v=spf1 a mx ip4:adres ip include:aspmx.googlemail.com -all Czy ktoś może używa ? lub może zna rozwiązanie ? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
m.p 0 Zgłoś post Napisano Wrzesień 13, 2009 SPF 'v=spf1 a mx include:aspmx.googlemail.com -all' akceptuje maile wysłane z serwerów google i IP podanego w rekordzie A dla danej domeny w sumie to zależy jak chcesz skonfigurować SPF'a, bo nie wiedząc co chcesz osiągnąć, ciężko będzie coś napisać Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
zen6 0 Zgłoś post Napisano Wrzesień 13, 2009 SPF 'v=spf1 a mx include:aspmx.googlemail.com -all' akceptuje maile wysłane z serwerów google i IP podanego w rekordzie A dla danej domeny w sumie to zależy jak chcesz skonfigurować SPF'a, bo nie wiedząc co chcesz osiągnąć, ciężko będzie coś napisać Czyli co muszę pisać do admina o usunięcie ip4 ? , aktualnie jest ip serwera na którym jest witryna chcę osiągnąć całkowite działanie z google apps, aby poczta była wysyłana i odbierana w 100% , a nie 40% jak aktualnie dodam że mam cpanel Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
kafi 2425 Zgłoś post Napisano Wrzesień 13, 2009 Podaj nagłówek maila, który jest traktowany jako SPAM. Bo może szukasz nie tu, gdzie potrzeba? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
m.p 0 Zgłoś post Napisano Wrzesień 13, 2009 wszystko zależy od tego z jakiego IP wysyłana jest poczta. bez dokładniejszych informacji nie da się więcej powiedzieć. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
zen6 0 Zgłoś post Napisano Wrzesień 13, 2009 Podaj nagłówek maila, który jest traktowany jako SPAM.Bo może szukasz nie tu, gdzie potrzeba? Ja nie piszę o spamie tylko o tym że poczta nie dociera na e-maile które wysyłam. Czyli tak wysyłam e-maila z mojego konta google apps, na onet.pl na onet.pl brak poczty, a ja nie otrzymuję żadnej odpowiedzi np. delivery itp. tak jakby się gdzieś po drodze gubiła. Oczywiście robię to z przeglądarki więc winę programu pocztowego możemy pominąć. Jedynie co to IP4 mam dodane do SPF dodatkowo więc może to problem, .. już sam nie wiem. wszystko zależy od tego z jakiego IP wysyłana jest poczta. bez dokładniejszych informacji nie da się więcej powiedzieć. masz na myśli ip ? serwera , komputera , google ? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
m.p 0 Zgłoś post Napisano Wrzesień 13, 2009 masz na myśli ip ? serwera , komputera , google ? ip serwera, z którego wysyłane są maile. jeśli będziemy je znać, będzie można stworzyć odpowiedni wpis SPF Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
zen6 0 Zgłoś post Napisano Wrzesień 13, 2009 ip serwera, z którego wysyłane są maile. jeśli będziemy je znać, będzie można stworzyć odpowiedni wpis SPF wcześniej google wysyłał z mail-iw0-f135.google.com teraz mail-iw0-f124.google.com Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
kafi 2425 Zgłoś post Napisano Wrzesień 13, 2009 Wyślij na coś innego, niż onet, a następnie sprawdź nagłówki wiadomości. Bo problem niekoniecznie musi być związany z SPF, a np. z zablokowaną przez onet mailową domeną itp. PS: Przyzwyczaj się, że na onet.poczcie nigdy nie uświadczysz jakiejkolwiek deliverki Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
zen6 0 Zgłoś post Napisano Wrzesień 13, 2009 Wyślij na coś innego, niż onet, a następnie sprawdź nagłówki wiadomości.Bo problem niekoniecznie musi być związany z SPF, a np. z zablokowaną przez onet mailową domeną itp. PS: Przyzwyczaj się, że na onet.poczcie nigdy nie uświadczysz jakiejkolwiek deliverki Jeszcze na home wysłałem teraz z mail-iw0-f125.google.com i mail-iw0-f127.google.com dostawałem kiedyś delivery z onet, ale to było dosyć dawno temu powysyłałem po 10 e-maili na onet i home. teraz wszystko dotarło, więc sam już nie wiem co mogło być przyczyną niedostarczania poczty Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
egi.pl 0 Zgłoś post Napisano Wrzesień 13, 2009 http://www.google.com/support/a/bin/answer...mp;answer=33786 Uwaga: opublikowanie rekordu SPF bez wartości include:aspmx.googlemail.com lub określenie parametru -all zamiast parametru ~all może spowodować problemy z dostarczaniem wiadomości. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
zen6 0 Zgłoś post Napisano Wrzesień 13, 2009 http://www.google.com/support/a/bin/answer...mp;answer=33786 Ja mam do wyboru tylko : -all ?all ~all nie mam Aktualnie jest ustawione -all Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
regdos 1848 Zgłoś post Napisano Wrzesień 13, 2009 powysyłałem po 10 e-maili na onet i home. teraz wszystko dotarło, więc sam już nie wiem co mogło być przyczyną niedostarczania poczty Greylisting + jakaś wewnętrzna polityka onetu. Nie raz zaobserwowałem opóźnienie w dostarczaniu poczty czy to na onet czy na wp pomimo, że w logach serwera było, że poszło. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
kidler 0 Zgłoś post Napisano Listopad 9, 2009 Czy może mi ktoś sprawdzić te rekordy gdyż emaile dochodzą dobrze tylko na o2 a na resztę nie dochodzą wcale bądź z godzinnym opóźnieniem. Z góry thx Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
d.v 1409 Zgłoś post Napisano Listopad 10, 2009 Skoro na o2 dochodzą bez problemów, to problemem nie jest ustawienie po Twojej stronie, ale wewnętrzne ustawienia serwerów pocztowych onetu, wp i paru innych. I niestety nic na to nie poradzisz, ja już dawno przestałem sobie zawracać głowę, za dużo nerwów mnie to kosztowało. Klientom posiadającym konta na takich problematycznych serwerach tłumaczę jak jest, polecam założyć konto np. na o2 właśnie i dać przekierowanie poczty z onetu/wp/itp. na skrzynkę na o2. A jak ktoś ma własną domenę, to zawsze polecam google apps - jeszcze nikt po takiej przeprowadzce nie narzekał, że coś nie dotarło, czy dotarło z opóźnieniem. Wiem, że ludzie są wygodniccy i jak mają od 10 lat konto na onecie, to ciężko im to zmienić, ale jak wytłumaczysz dokładnie i spokojnie, że coś innego będzie lepsze, to najczęściej dają się na zmiany namówić. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach