łojant 0 Zgłoś post Napisano Wrzesień 3, 2009 Hej, ogólnie jestem programistą, trochę ogarniam administrowanie linuxem. Mój klient kiedyś miał firmę robiącą stronki (php + mysql), jest ok 30-40 stron, dodatkowo oferował do tego pocztę ok 200 kont. Cały czas to wszystko jest dostępne w sieci. Obecnie to wszystko stoi na serwerze dedykowanym, na którym jest, delikatnie mówiąc, bajzel. Niby wszystko działa, ale konfiguracja jest średnia, czasem się coś sypnie, pozatym wydaje mi się, że dedyk jest niepotrzebnym wydawaniem kasy, nie mówiąc o kosztach administracji. Dlatego potrzebujemy serwera, który nam umożliwi: -możliwość stworzenia ok 30-50 kont www z ftp (powiedzmy 50GB). Do tego pewnie 200 kont pocztowych, pewnie każde ze 200 mb (sporo, ale chcemy mieć spokój). -najlepiej jakaś możliwość automatycznego stworzenia powyższych kont z jakiegoś skryptu (ale nie koniecznie) -jakiś panel do zarządzania -webmail dla klientów Ostanio na ovh (mam styczność z kilkoma dedykami tej firmy i mam dobre opinie) pojawiła się taka oferta: http://www.ovh.pl/serwer_wirtualny/hosting...b.xml?step=tech Bardzo proszę o pomoc w poleceniu jakiegos sensownego serwera:) Łojant Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
zoozool 0 Zgłoś post Napisano Wrzesień 3, 2009 dla mnie to siedź na dedyku i zatrudnij jednorazowo administratora, który to ogarnie Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
łojant 0 Zgłoś post Napisano Wrzesień 4, 2009 A co sądzicie o zainstalowaniu gotowych dystrybucji z plesk lub cpanel? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
d.v 1409 Zgłoś post Napisano Wrzesień 4, 2009 cPanel odradzam. Znaczenie lepszym rozwiązaniem jest DirectAdmin. Jest zdecydowanie stabilniejszy od cPanel. cPanel wymaga niestety sporo pracy po zainstalowaniu, żeby nadawał się do użytku, DA będzie działać praktycznie "od ręki", wystarczy niewielkie "doszlifowanie" do własnych potrzeb, są na tym forum fachowcy, którzy zrobią to w godzinkę. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
kamilek 20 Zgłoś post Napisano Wrzesień 4, 2009 Hej, ogólnie jestem programistą, trochę ogarniam administrowanie linuxem. Mój klient kiedyś miał firmę robiącą stronki (php + mysql), jest ok 30-40 stron, dodatkowo oferował do tego pocztę ok 200 kont. Cały czas to wszystko jest dostępne w sieci. Obecnie to wszystko stoi na serwerze dedykowanym, na którym jest, delikatnie mówiąc, bajzel. Niby wszystko działa, ale konfiguracja jest średnia, czasem się coś sypnie, pozatym wydaje mi się, że dedyk jest niepotrzebnym wydawaniem kasy, nie mówiąc o kosztach administracji. Dlatego potrzebujemy serwera, który nam umożliwi: -możliwość stworzenia ok 30-50 kont www z ftp (powiedzmy 50GB). Do tego pewnie 200 kont pocztowych, pewnie każde ze 200 mb (sporo, ale chcemy mieć spokój). -najlepiej jakaś możliwość automatycznego stworzenia powyższych kont z jakiegoś skryptu (ale nie koniecznie) -jakiś panel do zarządzania -webmail dla klientów Ostanio na ovh (mam styczność z kilkoma dedykami tej firmy i mam dobre opinie) pojawiła się taka oferta: http://www.ovh.pl/serwer_wirtualny/hosting...b.xml?step=tech Bardzo proszę o pomoc w poleceniu jakiegos sensownego serwera:) Łojant Bazy danych SQL SQL Personal 3 Rozmiar bazy danych 200 MB Ilość jednorazowych połączeń do bazy 10 SQL Pro 1 Rozmiar bazy danych 1000 MB Ilość jednorazowych połączeń do bazy 10 Baz dostępnych w sumie 4, a stron podobno jest 30-40. Do tego 10 połączeń do bazy Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
łojant 0 Zgłoś post Napisano Wrzesień 4, 2009 Bazy danych SQLSQL Personal 3 Rozmiar bazy danych 200 MB Ilość jednorazowych połączeń do bazy 10 SQL Pro 1 Rozmiar bazy danych 1000 MB Ilość jednorazowych połączeń do bazy 10 Baz dostępnych w sumie 4, a stron podobno jest 30-40. Do tego 10 połączeń do bazy Ale też jest: http://www.ovh.pl/serwer_wirtualny/sql_osobisty.xml więc nie ma problemu Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
kamilek 20 Zgłoś post Napisano Wrzesień 4, 2009 Ale też jest:http://www.ovh.pl/serwer_wirtualny/sql_osobisty.xml więc nie ma problemu 1x Serwer 128MB RAM - normalnie demon prędkości... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
jurdziol 0 Zgłoś post Napisano Wrzesień 5, 2009 128 MB RAM dla MySQL to nie jest malo, na VPS z 256MB ram spokojnie mozna pociagnac pare setek tysiecy odslon bez wiekszych problemow (przy dobrze napisanym skrypcie). Obstawiam, ze beda to male stronki firmowe, wiec obciazenie bazy bedzie malutkie, ale moze autor to rozjasni. Cenowo dobijemy do ponad 100 zl netto miesiecznie, w takim wypadku bym wolal doplacic do dedyka lub kupic duzego VPS - placisz adminowi za konfiguracje a pozniej powinienes sobie poradzic z aktualizacja. W dziale z ofertami znajdziesz cos z efturo, najdmen... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
marekxbx 71 Zgłoś post Napisano Wrzesień 5, 2009 Zapraszam do zapoznania się z ofertą http://budgetvps.pl/ pakiet Medium + DirectAdmin w cenie 15 zł netto / miesiąc. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach