rafaelb 0 Zgłoś post Napisano Sierpień 31, 2009 Na serwerze skompilowałem i zainstalowałem serwer Zabbix`a i agenta ( i tego agenta widzi). Natomiast na innym serwerze (tego chce monitorować docelowo) skompilowałem i zainstalowałem samego Zabbix`a agenta. I jak dodaje go w konfiguracji Configurations -> Hosts -> Availability to ciagle mam status "Unknown" Z logów Zabbix`a na monitorowanym serwerze wygląda ze coś wysyła i nasłuchuje 1727:20090831:201512 In send_buffer('ip-serwera-zabbix','10051') 1727:20090831:201512 Values in the buffer 0 Max 100 1727:20090831:201512 Sleeping for 1 seconds Co może być nie tak ? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
beliq 442 Zgłoś post Napisano Sierpień 31, 2009 mistrzu, a czy czasem port serwera zabbix nie powinien być 10050 zamiast 10051? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
rafaelb 0 Zgłoś post Napisano Sierpień 31, 2009 mistrzu, a czy czasem port serwera zabbix nie powinien być 10050 zamiast 10051? ad. 1 do mistrza to mi bardzo daleko plik zabbix_agentd.conf Server=ip-serwera-zabbix Hostname=Agent1-Zabbix ListenPort=10050 ListenIP=ip-monitorowanego-serwera LogFile=/tmp/zabbix_agentd.log korzystałem z domyślnych wartości i wg dokumentacji (str. 74) ListenPort - Default value = 10050 ServerPort - Default value = 10051 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
beliq 442 Zgłoś post Napisano Sierpień 31, 2009 ok, port na firewallu otworzyłeś? ( tcp ) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
rafaelb 0 Zgłoś post Napisano Sierpień 31, 2009 Z serwera zabbix telnetem mogę się połączyć na port 10050 gdzie zainstalowany jest agent Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
rafaelb 0 Zgłoś post Napisano Sierpień 31, 2009 Dodatkowe pytanie. Lepiej serwer Zabbix`a trzymać na innej maszynie czy na tej co chcę monitorować ? Są jakieś za lub przeciw oraz czy agentem będę miał mniejsze statystyki Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
kafi 2425 Zgłoś post Napisano Sierpień 31, 2009 Lepiej serwer Zabbix`a trzymać na innej maszynie czy na tej co chcę monitorować ? Zazwyczaj monitoring usług robi się po to, żeby w razie problemów dostać o nich jakieś powiadomienie. A ciężko dostać powiadomienie o niedziałającym serwerze wygenerowane przez ten właśnie niedziałający serwer Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
beliq 442 Zgłoś post Napisano Sierpień 31, 2009 Z serwera zabbix telnetem mogę się połączyć na port 10050 gdzie zainstalowany jest agent a czy z serwera monitorowanego masz możliwość połączenia się z serwerem Zabbix'a skąd agent pobiera listę checków do wykonania? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
rafaelb 0 Zgłoś post Napisano Wrzesień 1, 2009 Problem rozwiązany, chodź powód był dziwny w Configuration->Hosts dla Hosta nie nadałem Templates jak ustawiłem Template_Linux to jest ok dane są zbierane. Teraz mam inne pytanie. Gdzie się ustawia jak często są dane zbierane? Na serwerze czy w agencie ? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
beliq 442 Zgłoś post Napisano Wrzesień 1, 2009 dla Hosta nie nadałem Templates jak ustawiłem Template_Linux to jest ok dane są zbierane. no to nic dziwnego, bo w tej własnie templatce są wszystkie informacje dt. tego co i jak Zabbix ma monitorować Gdzie się ustawia jak często są dane zbierane? Na serwerze czy w agencie ? zgodnie z tym co napisałem wyżej, na serwerze oczywiście Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
rafaelb 0 Zgłoś post Napisano Październik 16, 2009 Witam Mam kolejne zmaganie z Zabbixem czy ktoś może podpowiedzieć jak skonfigurować Zabbixa by odczytywał dane o Outgoing traffic on interface eth0 Incoming traffic on interface eth0 problem jest taki że nie mam eth0 tylko venet0:1 Ktoś może pomóc ? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość patrys Zgłoś post Napisano Październik 16, 2009 Zamień interfejs eth0 na venet0. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
rafaelb 0 Zgłoś post Napisano Październik 16, 2009 Zamień interfejs eth0 na venet0. A jak i gdzie ( serwer zabbix czy agent zabbix ) to zrobic ? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość patrys Zgłoś post Napisano Październik 16, 2009 W Frontend -> Conf -> Items I podmieniasz na danym hoście z eth0 na venet0. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
rafaelb 0 Zgłoś post Napisano Październik 16, 2009 Bezpośrednio podmienić się nie dało zrobiłem clone Teraz wygląda to tak (chyba dobrze i może komuś się przyda ) Wcześniej kombinowałem jeszcze z UserParameter=venet0.out, /usr/bin/awk '/venet0/ { print $9 }' /proc/net/dev UserParameter=venet0.in, /usr/bin/awk '/venet0/ { print $1 }' /proc/net/dev Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
rafaelb 0 Zgłoś post Napisano Październik 16, 2009 W Frontend -> Conf -> Items I podmieniasz na danym hoście z eth0 na venet0. Z rozpędu że się udało wogole zapomniałem: patrys wielkie dzięki za pomoc i to tak szybką Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość patrys Zgłoś post Napisano Październik 16, 2009 Proszę, może komuś się przyda Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach