Masa22 0 Zgłoś post Napisano Sierpień 12, 2009 Witam. Problem mam z debianem 5.0 Nie wiem czy on to ma do siebie juz czy nie... Po prostu nie mam polskich znakow na shellu ;/ Juz patrzylem w pliku locale.gen i /etc/environment ale nic z tego. Tam poustawialem sobie tak jak mam na pozostalych serwerach ale nic z tego...caly czas zle znaki sa. jedyne wyjscie to logowac sie przez putty i w putty sobie ustawiac na utf - 8 ale przeciez nigdy tak nie robilem. Pozdro i dziekowalbym za odpowiedz mam na tym panel i nie odpala mi serwerow...zdaje sie ze to jest przyczyna ;/ np odpali na 1 sekunde i od razu timeout sie serwer robi...chyba to przez te polskie znaki. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Linux 0 Zgłoś post Napisano Sierpień 12, 2009 To zmień locale na iso (choć sam polecam utf, przecież to nie problem zmienić raz i zapisać sesje). dpkg-reconfigure locales Co do problemu z panelem to wątpię , Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Masa22 0 Zgłoś post Napisano Sierpień 12, 2009 Wlasnie tam mam zaznaczone takimi gwiazdkami iso i utf...i czemu to mi nie dziala? robilem juz reboot serwera i nic Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Linux 0 Zgłoś post Napisano Sierpień 12, 2009 Bo masz ustawione utf-8 ;]. Albo odznacz utf i zostaw samo iso albo zapoznaj się z poleceniem export. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach