Dominik1022 0 Zgłoś post Napisano Sierpień 11, 2009 Witam, mam kolejne pytanie do doświadczonych Mój VPS: IP: 188.116.2.128 Pamiec operacyjna: Dostepna: 384 MB Uzywana: 299.54 MB Użycie: 78.01 % ================== Apache/2.2.11 PHP/5.2.6-3 Proftpd 1.3.1 Mysql PhpMyAdmin - Wersja klienta MySQL: 5.0.75 ================== Czy użycie RAMu jest w porządku ? Blisko 80 % ;/ Jak można zmniejszyć (czyt. zoptymalizować) serwer by zmniejszyć obciążenie pamięci operacyjnej? Chce jeszcze jednej porady, jak zabezpieczyć przed ew. włamaniami? Czytałem dział zabezpieczeń ale nie wiem od czego zacząć... Jeśli z tym mi pomożecie to już będzie koniec moich przygód z VPS'em Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Jarosław Szmańda 42 Zgłoś post Napisano Sierpień 11, 2009 Debian 5? Ram gwarantowany 128? Jeśli tak to już przekraczasz :] Ja tym jeszcze jednak Debiana 4 zainstalował i skonfigurował. Tylko tam strona tam siedzi? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Dominik1022 0 Zgłoś post Napisano Sierpień 11, 2009 System to Ubuntu 9.04 No właśnie tylko ta mała strona... nie wiem co jest z tym... co może generować taki procent :/ Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
infinity 0 Zgłoś post Napisano Sierpień 11, 2009 "DataLife Engine Nulled by M.I.D-Team (http://www.mid-team.ws)" hm... ? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Dominik1022 0 Zgłoś post Napisano Sierpień 11, 2009 :] skrypt jest w wersji nulled ale zamierzam wykupić licencję gdyż duuużo o nim wiem, założyłem sobie z kumplem support a nie mamy licencji, jakoś tak głupio nawet... ;| ale jest to dość duży wydatek :/ coś koło 200 zł chyba a 600 za dożywotnią... a support skryptu datalife engine na forum smf czy innym darmowym cms też mi się nie świeci... a sam skrypt dużo razy używałem nie raz na localhost nie raz na innych hostingach i działał bez zarzutu Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
kafi 2425 Zgłoś post Napisano Sierpień 11, 2009 skip-innodb Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Dominik1022 0 Zgłoś post Napisano Sierpień 11, 2009 to zabezpieczenie bazy danych rozumiem? potem poczytam co i jak bo teraz muszę wyjść... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Jarosław Szmańda 42 Zgłoś post Napisano Sierpień 11, 2009 skip-innodb Ubu to juz ma odhaszowane z tego co pamiętam. No ale żeby Ubuntu i to 9.04? :| Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
tomii 0 Zgłoś post Napisano Sierpień 11, 2009 Ja tym jeszcze jednak Debiana 4 zainstalował i skonfigurował. Tylko tam strona tam siedzi? Znaczy się 5 dużo więcej ramu potrzebuje? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Jarosław Szmańda 42 Zgłoś post Napisano Sierpień 11, 2009 No dziwnym trafem ale tak... Identyczna konfiguracja na 4 zajmuje mniej ramu niż na 5, było już o tym na forum. Nawet jak damy paczki z dotdeb'a... Nie mam pojęcia czemu ;/ Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
tomii 0 Zgłoś post Napisano Sierpień 11, 2009 Czyli nie warto przechodzić na 5 ? Mam 256ram do dyspozycji i się zastanawiam. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Jarosław Szmańda 42 Zgłoś post Napisano Sierpień 11, 2009 Ja i tak na razie został bym i zostaje na 4. Poczekam na wersje 5.1 czy coś. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
marekxbx 71 Zgłoś post Napisano Sierpień 11, 2009 Można by jeszcze popróbować z deb-src... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
tomii 0 Zgłoś post Napisano Sierpień 11, 2009 rozumiem że taki objawy przy standardowym zestawie apache,php, mysql, ftp ? Ja ostatnio postawiłem na virtualce 5 i na początku tylko 40 mb dalej nie testowałem. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Jarosław Szmańda 42 Zgłoś post Napisano Sierpień 11, 2009 Tak ale w ogóle jak już sam zauważyłeś nawet na starcie jest cos nie tak, nie mam pojęcia czemu... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
tomii 0 Zgłoś post Napisano Sierpień 11, 2009 Nie tak - tak jak w 4 z włączonym apache i mysql , php 40 mb na starcie to wg mnie nieźle. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Dominik1022 0 Zgłoś post Napisano Sierpień 11, 2009 czyli co mi radzicie :]? reinstalację na debiana? jeśli tak to którego? 4 czy 5? aha, i czy można jakoś przeinstalować nie tracąc tego co jest na dysku? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Linux 0 Zgłoś post Napisano Sierpień 11, 2009 Ja zawsze działam na stable, może i pobiera trochę więcej ramu ale to imho nie powód żeby nie używać ostatniej stabilnej wersji. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Dominik1022 0 Zgłoś post Napisano Sierpień 11, 2009 ja do wyboru mam debian 5 default i teraz to na nim instaluje wszystko... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Dominik1022 0 Zgłoś post Napisano Sierpień 11, 2009 no to jest straszne :/ zmianiłem na debian 5 i jest jeszcze gorzej :/ nie wiem co robie źle :/ zainstalowałem wszystko wg. klik Pamiec operacyjna: Dostepna: 384 MB Uzywana: 368.95 MB Użycie: 96.08 % (sory za 2 posty pod sobą) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
crazyluki 114 Zgłoś post Napisano Sierpień 11, 2009 zainteresuj się konfiguracją a nie tylko apt-get i koniec. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Dominik1022 0 Zgłoś post Napisano Sierpień 11, 2009 tzn? kompilacja ze źródeł a używanie apt-get'a chyba w efekcie jest takie samo? więc co ma to do rzeczy? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
marekxbx 71 Zgłoś post Napisano Sierpień 11, 2009 384 MB pamieci, jeśli to jest budget od nas to gwarantowanej jest 128, konfigurację należy zawsze robić pod ram gwarantowany. Jeśli reinstalowano system na Debiana to w konfiguracji mysql należy odhashować skip-innodb o ile nie jest to potrzebne. Pozwoli to zaoszczędzić trochę RAMu. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
crazyluki 114 Zgłoś post Napisano Sierpień 11, 2009 ehhh. Zajrzałeś w konfigurację programów które zainstalowałeś i zoptymalizowałeś je ? Nie. Stąd Twój problem. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Dominik1022 0 Zgłoś post Napisano Sierpień 11, 2009 ehhh. Zajrzałeś w konfigurację programów które zainstalowałeś i zoptymalizowałeś je ? Nie. Stąd Twój problem. Nie wiem czy czytałeś pierwszy post... w nim napisałem: Jak można zmniejszyć (czyt. zoptymalizować) serwer by zmniejszyć obciążenie pamięci operacyjnej? gdybym wiedział jak je zoptymalizować to chyba bym się nie pisał, he? prosze tylko o jakieś hasła które mnie naprowadzą na "właściwą drogę" :] edit: a może by zamienić apache z czymś "lżejszym" ? co polecicie? słyszałem o "lighthttpd" ? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach