Jamal 0 Zgłoś post Napisano Sierpień 9, 2009 Witam! Jest to mój pierwszy post na tym forum więc witam wszystkich i proszę o pomoc. Problem wygląda tak, że mam stronę na serwerze-jest to stara strona w HTML-u w katalogu głównym (public_html). Założyłem tam również katalog "php_fusion" w w nim zrobiłem stronę właśnie w PHP-FUSION. I teraz chciałbym aby moja domena wskazywała na ten nowy katalog i plik index.php natomiast stara strona chodziła jako subdomena np. "starastrona.moja_domena.pl". Czy w ogóle jest taka możliwość i jak to zrobić? Kontem zarządzam przez cPanel. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Nanus 0 Zgłoś post Napisano Sierpień 9, 2009 elo Musisz wejść w cPanel i zrobić to co na screenie Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Jamal 0 Zgłoś post Napisano Sierpień 9, 2009 Dzięki za odpowiedź, ale subdomenę już stworzyłem, chodzi mi teraz o to aby ta subdomena odnosiła się do głównego katalogu - "public_html" i pliku "index.htm", a domena główna do katalogu "public_html/php_fusion" i pliku "index.php" Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Jay 13 Zgłoś post Napisano Sierpień 9, 2009 Rozwiązań jest kilka, ale jakkolwiek byś nie kombinował, starą stronę musisz umieścić w dodatkowym katalogu. Wtedy: 1. zrobisz symlinka w public_html, który odczyta zasoby z katalogu php_fusion tym samym subdomena wyświetli automatycznie zasoby z folderu o tej samej nazwie, w którym umieścisz starą wersję witryny 2. jeśli nie symlink, to przy użyciu mod_rewrite (.htaccess) przekierujesz odwiedzającego witrynę automatycznie do zasobów określonego katalogu 3. jeśli brak dostępu do shella, a a serwer www to nie apache, pozostaje przekierowanie przy użyciu php możesz używać ścieżek absolutnych jak i relatywnych przykład dla ścieżki relatywnej <?php Header( "HTTP/1.1 301 Moved Permanently" ); Header( "Location: /nowy_folder/stara-witryna.html" ); ?> Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Jamal 0 Zgłoś post Napisano Sierpień 10, 2009 Dzięki za pomoc, ale udało się wszystko ustawić w cPanelu bez przenoszenia strony. Po prostu główną domenę główną podpiąłem pod katalog "php_fusion" i utworzyłem subdomenę podając katalog główny (public_html) jako katalog tej subdomeny. Wszystko chodzi idealnie tak jak chciałem! Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach