Dominik1022 0 Zgłoś post Napisano Sierpień 7, 2009 Ostatnio wykpiłem swój pierwszy vps i mam problem z konfiguracją. (Jak większość przewidywała ) Zainstalowałem sobie Apache, PHP5, MySQL i PhpMyAdmin. Wszystko super ale tak... Jak mogę edytować stronę jak nie mam danych do ftp? Być może jestem jakiś n00b ale czytałem, szukałem i nic nie znalazłem na ten temat... OS Ubuntu ( - tak wiem, ale ja początkujący ;p ) Próbowałem się łączyć na mój IP ale dostaje komunikat "Connection refused" (jakoś tak) Jeśli by serwer "istniał" to by zwrócił komunikat o złych danych... Co muszę zrobić by mieć te dane? Co musze ew. doinstalować? Z tego co podejrzewam wiąże się to z konfiguracją apache'a... Z góry dziękuje za odpowiedź Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Linux 0 Zgłoś post Napisano Sierpień 7, 2009 Zainstaluj serwer ftp. Polecam vsftpd, ewentualnie proftpd ;>. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Malas 0 Zgłoś post Napisano Sierpień 7, 2009 Musisz zainstalować sobie ftp również. Np proftpd Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
kaczy 0 Zgłoś post Napisano Sierpień 7, 2009 Co musze ew. doinstalować? Doinstalować jakiś serwer FTP, tj. proftpd lub vsftpd. Więcej powie "wujek" Google. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Dominik1022 0 Zgłoś post Napisano Sierpień 7, 2009 ok, a tak dokładniej to czym jest apache to czym jest? heh ^^ już teraz wiem o co chodzi ;P myślałem że apache to program "podobny" do tego proftpd (słyszałem już o nim wcześniej ;p ) dzięki koledzy za pomoc... niby takie głupie pytanie a jednak dla mnie problem thx Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Malas 0 Zgłoś post Napisano Sierpień 7, 2009 ok, a tak dokładniej to czym jest apache to czym jest? apache to serwer www. Po co w ogóle kupiłeś vps'a skoro nie znasz żadnych podstaw? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Dominik1022 0 Zgłoś post Napisano Sierpień 7, 2009 hmm... a gdzie wcześniej miałem poznać? uważam że praktyka i życie jest najlepszym nauczycielem Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Malas 0 Zgłoś post Napisano Sierpień 7, 2009 No sory ale apache to podstawa podstaw podstawy;/ Nawet nie przeczytałeś co to jest. Na pałe pewnie komendy skopiowałeś. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Dominik1022 0 Zgłoś post Napisano Sierpień 7, 2009 spox moja wina Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
R@fi 64 Zgłoś post Napisano Sierpień 7, 2009 zainstaluj sobie ubuntu na kompie i ćwicz do bólu Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
marczak 0 Zgłoś post Napisano Sierpień 7, 2009 zainstaluj sobie ubuntu na kompie i cwicz do bulu chyba "bólu". Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Dominik1022 0 Zgłoś post Napisano Sierpień 7, 2009 zainstaluj sobie ubuntu na kompie i ćwicz do bólu mam tyle że podczas konfiguracji pppoe wyskakują jakieś błędy a bez internetu dużo nie zdziałam... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Miłosz 2311 Zgłoś post Napisano Sierpień 7, 2009 zawsze możesz postawić to w jakiejś wirtualnej maszynie Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
www.ionic.pl 535 Zgłoś post Napisano Sierpień 8, 2009 zawsze możesz postawić to w jakiejś wirtualnej maszynie On nie wie co to apache i ftp a Ty mu o wirtualizacji ... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Tomi 0 Zgłoś post Napisano Sierpień 8, 2009 Moim zdaniem lepiej jset dla takich newbe testować na najtańszym VPSie. przynajmniej sieć i system ma już przygotowany do zabawy. Poza tym wile bez stałego IP nie da się zdziałać. Zawsze da sie aptem parę instalek klepnąć. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Miłosz 2311 Zgłoś post Napisano Sierpień 8, 2009 no to jak vpsa, to niech już lepiej weźmie z Debianem Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Dominik1022 0 Zgłoś post Napisano Sierpień 9, 2009 ok, ftp działa tylko mam problem... loguje się do ftp używając loginu userftp i przeze mnie wpisanego hasła (oczywiście ip serwera) przy dodawaniu użytkownika ustawiłem sobie by domyślnie pokazywał mi zawartość całego dysku czyli katalogi etc, usr itd. a nie jak to było w howto /home/FTP-shared/ no i tak... chce teraz przejść np. do /var/www/ i zmienić napis "It works" (używając fillezilli) zmiany w pliku nie zapisują się, chcę zmienić nazwę pliku to pisze Odpowiedź 550 Rename test.php: Permission denied próbuje wysłać pliki - nic z tego... co mam zrobić by to działało jak ma być... ? gdzie ustawić prawa dostępu dla użytkownika userftp? próbowałem się bawić z plikiem etc/passwd ale nic moje działania nie przyniosły...;( a na googlu też nic ciekawego nie znalazłem... pozdrawiam. i czekam na odpowiedź Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
www.ionic.pl 535 Zgłoś post Napisano Sierpień 9, 2009 ok, ftp działa tylko mam problem... loguje się do ftp używając loginu userftp i przeze mnie wpisanego hasła (oczywiście ip serwera) przy dodawaniu użytkownika ustawiłem sobie by domyślnie pokazywał mi zawartość całego dysku czyli katalogi etc, usr itd. a nie jak to było w howto /home/FTP-shared/ no i tak... chce teraz przejść np. do /var/www/ i zmienić napis "It works" (używając fillezilli) zmiany w pliku nie zapisują się, chcę zmienić nazwę pliku to pisze próbuje wysłać pliki - nic z tego... co mam zrobić by to działało jak ma być... ? gdzie ustawić prawa dostępu dla użytkownika userftp? próbowałem się bawić z plikiem etc/passwd ale nic moje działania nie przyniosły...;( a na googlu też nic ciekawego nie znalazłem... pozdrawiam. i czekam na odpowiedź Taki uzytkownik dodany nie posiada uprawnień do przeglądania całości systemu - nie jest w grupie 0. NIE JEST TO DOBRE ROZWIAZANIE ABY PO FTP WŁAZIC NA ~/ Jeśli chcesz przeglądać cały system zainteresuj się sftp. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Dominik1022 0 Zgłoś post Napisano Sierpień 9, 2009 aha, czyli nie da się ustawić tak żeby miał dostęp tylko do edycji, wysyłania, kasowania itd. plików z /var/www ? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
www.ionic.pl 535 Zgłoś post Napisano Sierpień 9, 2009 aha, czyli nie da się ustawić tak żeby miał dostęp tylko do edycji, wysyłania, kasowania itd. plików z /var/www ? Da się ... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Dominik1022 0 Zgłoś post Napisano Sierpień 9, 2009 pytanie jak? ^^ Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
d.v 1409 Zgłoś post Napisano Sierpień 9, 2009 man chmod man chown Ale zanim zaczniesz takie sztuczki robić, to, cytując klasyka "You have to ask yourself a question - 'do I feel lucky?'"... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Dominik1022 0 Zgłoś post Napisano Sierpień 9, 2009 stary wielkie dzięki chown userftp /var/www/ pomogło Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
d.v 1409 Zgłoś post Napisano Sierpień 10, 2009 Wiem, że pomogło, tylko musisz brać pod uwagę ryzyko, że popitolisz w plikach i katalogach tak, że później sam nie dojdziesz o co chodzi. Osobiście poradziłbym Ci jako początkującemu zapisywanie każdej zmiany jaką wprowadzasz, żeby w razie "W" wiedzieć co gdzie może być nie tak. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Dominik1022 0 Zgłoś post Napisano Sierpień 10, 2009 ale co ma nie działać ? :] już żadnych zmian nie ma bo strona działa :] Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach