dawstaw 0 Zgłoś post Napisano Lipiec 29, 2009 Witam. Ostatnio spotkałem sie z programem do zdalnego zarzadzania serwerem dedykowanym w srodowisku graficznym. Chodzi mi dokladnie o program VNC. Czy używa ktos VNC na swoim serwerze dedykowanym ?? jakie macie opinie na temat tego programu ? program mozna pobrac np z ponizszego linku: http://www.idg.pl/ftp/pc_12919/Real.VNC.4.1.2.html Jak tak czy wie ktos jak to poprawnie skonfigurowac ??(na Debianie 32 bity) pzdr Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Linux 0 Zgłoś post Napisano Lipiec 29, 2009 vncserver --help. Zresztą bardziej polecam freenx . Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
reQuorter 0 Zgłoś post Napisano Lipiec 29, 2009 Jeśli chodzi o kilenta VNC, to polecam UltraVNC. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
dawstaw 0 Zgłoś post Napisano Lipiec 29, 2009 dobra a jak w takim srodowisku graficznym z obciązeniem dedyka ?? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Dżo 0 Zgłoś post Napisano Lipiec 29, 2009 VNC obciąża system tylko podczas połączenia. Przez większość czasu zapewne nie będziesz połączony z serwerem, więc to żaden problem. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
dawstaw 0 Zgłoś post Napisano Lipiec 29, 2009 Dobra a podpowie mi ktos jak to zainstaloiwac ?? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
reQuorter 0 Zgłoś post Napisano Lipiec 29, 2009 apt-get install vncserver Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
TheBlood 0 Zgłoś post Napisano Lipiec 30, 2009 apt-get install vncserver x-window-system-core Po instalacji nie zapomnij ustawić hasła dla wirtualnego pulpitu poprzez vncpasswd Aha i możliwe że będziesz musiał zedytować plik konfiguracyjny vnc.conf bodajże i ustalić w nim paletę barw oraz nazwę, bo z tego co pamiętam bez ustawienia tego miałem czarny obraz na pulpicie. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
dawstaw 0 Zgłoś post Napisano Lipiec 30, 2009 Ok zainstalowałem. apt-get install vncserver Dalej zmieniłem hasło: vncpasswd haslo Otwieram teraz klienta VNC RealVNC-> VNC Viewer 4 -> Run Listening VNC Viewer W polu serwer spisuje moje ip. Chwile sie łaczy po czym wyskakuje komunikat: Unable to connect to host: Connection refused (10061) O co chodzi ?? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
TheBlood 0 Zgłoś post Napisano Lipiec 30, 2009 Zainstalowales, ale nie uruchomiles. Wpisz vncserver Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
dawstaw 0 Zgłoś post Napisano Lipiec 30, 2009 Uruchomilem. Ale nadl nie działa. Jak sie uruchamia klienta to sie wpisuje IP:PORT ?? Czy samo IP ? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Linux 0 Zgłoś post Napisano Lipiec 30, 2009 Bowiem to nie port tylko ip:numer pulpitu/sesji (czy jak to tam się nazywa [nie używam vnc]) . Sprawdz 0 lub 1. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
TheBlood 0 Zgłoś post Napisano Lipiec 30, 2009 IP:1 to pulpit nr 1. Jak dalej nie działa, to to będzie po prostu efekt nieuważnego czytania moich postów w tym temacie. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach