newbie 0 Zgłoś post Napisano Lipiec 28, 2009 Witam Serdecznie Mam pytanie o konfiguracje DNS. Chciałbym korzystać z darmowego DNS'a freedns.sgh.waw.pl posiadam domenę moja-domena.pl zarejestrowaną w home.pl chciałbym aby przy konfiguracji kolejnych domen nie trzeba było podawać adresów: ns1.freedns.sgh.waw.pl i ns2.freedns.sgh.waw.pl a tylko: ns1.moja-domena.pl i ns2.moja-domena.pl Moje pytanie, jak powinna wyglądać konfiguracja w home oraz konfiguracja w freedns.sgh.waw.pl aby całość działała tak jak to opisałem wyżej. Z góry dzięki za pomoc. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
p 3 Zgłoś post Napisano Lipiec 28, 2009 Jeżeli moja-domena.pl ma być także hostowana we FreeDNS, to nie możesz tego osiągnąć. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
newbie 0 Zgłoś post Napisano Lipiec 28, 2009 a czy moge prosic o wyjasnienie dalczego? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
p 3 Zgłoś post Napisano Lipiec 28, 2009 Bo FreeDNS dokleja z automatu swoje NS'y dla wszystkich hostowanych stref. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
newbie 0 Zgłoś post Napisano Lipiec 28, 2009 co musze zrobić, żeby takie coś działało? potrzebny jest kolejny DNS? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
p 3 Zgłoś post Napisano Lipiec 28, 2009 Skorzystać z usług kogoś innego Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
newbie 0 Zgłoś post Napisano Lipiec 28, 2009 a mozna szerzej? To może inaczej, czy jest opcja zamaskowania tej domeny ns1.freedns.sgh.waw.pl, zalozmy za mam do dyspozycji jeszcze jedna domene moja-druga-domena.pl Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
p 3 Zgłoś post Napisano Lipiec 28, 2009 Nie, nie można. Jeżeli korzystasz z FreeDNS to będziesz miał zawsze widoczne NS'y fns1.sgh.waw.pl. oraz fns2.sgh.waw.pl. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
newbie 0 Zgłoś post Napisano Lipiec 28, 2009 to moze jakas taniunia usluga tego typu? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
giver 0 Zgłoś post Napisano Lipiec 30, 2009 zawsze czy to będzie tani_dns.pl czy drogi_dns.pl będziesz musiał podawać np.: ns1.tani_dns.pl ns2.tani_dns.pl czy ns1.drogi_dns.pl ns2.drogi_dns.pl Jeżeli zaś chcesz ns1.moja_domena.pl i ns2.moja_domena.pl musisz posiadać własny serwer DNS. W takim wypadku sam shared hosting i domena nie wystarczy. Potrzebujesz serwer na który zainstalujesz np. Bind Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
p 3 Zgłoś post Napisano Lipiec 30, 2009 to moze jakas taniunia usluga tego typu?O ile mnie pamięć nie myli, to http://freedns.afraid.org/ w wersji Premium oferował kiedyś coś takiego. zawsze czy to będzie tani_dns.pl czy drogi_dns.pl będziesz musiał podawać np.:ns1.tani_dns.pl ns2.tani_dns.pl czy ns1.drogi_dns.pl ns2.drogi_dns.pl Jeżeli zaś chcesz ns1.moja_domena.pl i ns2.moja_domena.pl musisz posiadać własny serwer DNS. W takim wypadku sam shared hosting i domena nie wystarczy. Potrzebujesz serwer na który zainstalujesz np. Bind Bzdura. Wszystko zależy od usługodawcy. Jeżeli pozwala na całkowitą kontrolę nad wpisami NS (whitelabeling), to można to bez problemu osiągnąć. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach