NOWY29 0 Zgłoś post Napisano Lipiec 17, 2009 Witam, posiadam dyski SAS i z tego co mi podano można je podłączyć złączem 7pin. I teraz takie pytanie, obecnie mam zamiar użyć ich w moim pc tylko jaki kabel mam wybrać ?. Nie znam typowych nazw tych kabli, wiem że pewnie jest to zależne od płyty głównej. Płyta to GA-M57SLI-S4, ponoć obsługuje raid a w specyfikacji jest podane: 6 x SATA II 3.0Gb/s. Zatem co dokładnie powinienem kupić żeby podłączyć te dyski w raid ? Pozdrawiam Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Active-Hosting Zgłoś post Napisano Lipiec 17, 2009 np. Adaptec 1405 PCI-E i podłączasz dysk SAS. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
NOWY29 0 Zgłoś post Napisano Lipiec 17, 2009 Hmmm dosyć drogi, no a gdybym chciał podłączyć bezpośrednio bez raidu do płyty głównej to jaki kabel ? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość N3T5kY Zgłoś post Napisano Lipiec 17, 2009 Nie podłączysz bo nie masz kontrolera SAS Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
NOWY29 0 Zgłoś post Napisano Lipiec 17, 2009 Nie podłączysz bo nie masz kontrolera SAS Aaaaaa, a może ktoś podać ciekawe modele które można łatwo dostać używane do 250 zł ? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Sebak 298 Zgłoś post Napisano Lipiec 19, 2009 Poszukaj na allegro, może uda CI się coś trafić. Nowy kontroler SAS w normalnym sklepie to wydatek minimum 500-600 zł. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
NOWY29 0 Zgłoś post Napisano Lipiec 19, 2009 Poszukaj na allegro, może uda CI się coś trafić. Nowy kontroler SAS w normalnym sklepie to wydatek minimum 500-600 zł. Właśnie to zaobserwowałem, tylko pytanie czy już lepiej wydać więcej na nowy czy poszukać starego w przypadku gdy serwer będzie dla zabawy. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
regdos 1848 Zgłoś post Napisano Lipiec 19, 2009 Właśnie to zaobserwowałem, tylko pytanie czy już lepiej wydać więcej na nowy czy poszukać starego w przypadku gdy serwer będzie dla zabawy. Jak będzie dla zabawy to można zawsze zrezygnować z dysków SAS na rzecz zwykłych SATA. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość N3T5kY Zgłoś post Napisano Lipiec 19, 2009 Jak będzie dla zabawy to można zawsze zrezygnować z dysków SAS na rzecz zwykłych SATA. Sprzedaj SAS, kup SATA, i jeszcze na dobre whisky ci zostanie Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
NOWY29 0 Zgłoś post Napisano Lipiec 19, 2009 Nie kupiłem dysków SAS żeby je teraz sprzedawać P.S Już nawet sanki mam do montażu Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Sebak 298 Zgłoś post Napisano Lipiec 19, 2009 Dyski SAS, wcale nie muszą być wydajniejsze od dysków SATA, to tak na marginesie.... Jeśli weźmiemy jakieś stare dyski SAS, produkowane na początku powstania technologii oraz obecne dyski SATA dostępne w sklepach to przekonamy się iż dyski SATA są o wiele bardziej wydajne .... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
NOWY29 0 Zgłoś post Napisano Lipiec 21, 2009 Tak ale te nie są stare Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach