mperlam 0 Zgłoś post Napisano Lipiec 7, 2009 Właśnie tworze stronkę i sprawdzam swoje postępy w validatorze (czy wszystko jest ok). Strona na Wordpressie. Niby wszystko ok. jednak gdy dodałem kodowanie (aby nie być gołosłownym, poniżej kod stopki). <head> <meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=UTF-8" /> </head> <div class="Footer"> <p><strong>©2009 <a href="ADRES">NAZWA</a></strong></p> <div class="FB"></div> </div> </div> <?php wp_footer(); ?> </body> </html> W validatorze wywaliło mi dwa błędy dotyczące <head> (teraz jest więcej bo do większej ilości plików dodałem kod, wszędzie jednak chodzi o to samo). Mógłbym prosić o informację na temat usuniącia błędu? http://validator.w3.org/check?uri=http%3A%...lidator%2F1.654 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Lan Hikari 3 Zgłoś post Napisano Lipiec 7, 2009 EDIT: document type does not allow element "head" here... Wszedłem na Twoją stronę po czym dałem podgląd źródła strony i zauważyłem 4x <head>(...)</head> . Z tego co widzę to powoduje te 8 błędów (4 dla <head> i 4 dla </head>) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
mperlam 0 Zgłoś post Napisano Lipiec 7, 2009 Tylko że na tym polega problem, że jeżeli np. we footer.php nie dodam kodowania to nie będzie go w tej części za którą odpowiedzialny jest plik (w tym przypadku stopka). Czy mogę prosić o informację jak można rozwiązać ten problem? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
m.p 0 Zgłoś post Napisano Lipiec 7, 2009 jasne, dodając informację o kodowaniu w nagłówku (header.php) jeśli faktycznie będzie od dołączany na początku każdej strony, ustawione w nim kodowanie będzie dotyczyło całej strony, a nie tylko sekcji <head> Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
mperlam 0 Zgłoś post Napisano Lipiec 7, 2009 Próbowałem też takiego rozwiązania jednak wciąż nie działa. Próbowałem odwoływać się do pliku header.php poprzez <?php get_header(); ?>. Czy możliwe jest, że coś jest nie tak ze skórką? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
m.p 0 Zgłoś post Napisano Lipiec 7, 2009 a jest w ogóle plik header.php w folderze skórki? edit: przecież masz w kodzie skórki informację o kodowaniu (ba, nawet 2 razy): <meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=UTF-8" /> <title>OKO</title> <meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=UTF-8" /> Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
mperlam 0 Zgłoś post Napisano Lipiec 7, 2009 Chyba napisałem jasno że w każdym pliku dodałem informację o kodowaniu dlatego jest tyle headerów. Chodzi o to, że inaczej nie ma polskich znaków. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
m.p 0 Zgłoś post Napisano Lipiec 7, 2009 Polskie znaki w stopce nie są zakodowane w UTF-8 tylko w ISO-8859-2. Reszta strony jest w UTF-8 - popraw kodowanie w stopce i będzie ok. a, formularz do komentowania także jest w ISO-8859-2 - też trzeba poprawić i będzie ok Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
p 3 Zgłoś post Napisano Lipiec 7, 2009 Chyba napisałem jasno że w każdym pliku dodałem informację o kodowaniu dlatego jest tyle headerów. Chodzi o to, że inaczej nie ma polskich znaków.A co ma piernik do wiatraka? Kodowanie pliku nie wynika z tego, że napiszesz w nim "UTF-8" Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
mperlam 0 Zgłoś post Napisano Lipiec 7, 2009 Najmocniej dziękuję za wskazówkę. Okazało się że mój edytor jest w ISO-8859-2 :/ Wszystko jest już w porządku. Przy okazji chciałbym zapytać czy możecie mi polecić jakiś edytor w UTF-8 z kolorowaniem składni? Ściągnąłem Netepad2 ale nie wiem czy jest dobry. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
m.p 0 Zgłoś post Napisano Lipiec 7, 2009 1 - nie znam twojego edytora, ale pewnie możesz zmienić to w opcjach 2 - ja dawniej używałem notepad++ / bluefisha - tam dało się zmienić w opcjach kodowanie Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
ktoś 0 Zgłoś post Napisano Lipiec 7, 2009 Matko święta... Nad czym toczy się ta groteskowa dyskusja? Dokument html, podobnie jak człowiek, krowa, koza, kura, kaczka czy też krokodyl, ma jedną głowę i jeden tułów <html> <head> </head> <body> </body> </html> Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
mperlam 0 Zgłoś post Napisano Lipiec 7, 2009 A ty z czym żeś wyskoczył. Racze nauczyć się czytać poprzednie posty To co napisałeś to wie każdy tylko prosiłem o pomoc jak rozwiązać problem... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
kafi 2425 Zgłoś post Napisano Lipiec 7, 2009 A ty z czym żeś wyskoczył. Racze nauczyć się czytać poprzednie posty To co napisałeś to wie każdy tylko prosiłem o pomoc jak rozwiązać problem... Rozwiązaniem było by zrozumieć to, co wypluwa walidator i wbić sobie do mózgownicy, że nie zagdnieżdża się tagu <head> w tagu <body>. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
ktoś 0 Zgłoś post Napisano Lipiec 7, 2009 To co napisałeś to wie każdy tylko prosiłem o pomoc jak rozwiązać problem... Doprawdy? Kolega chyba raczej nie wie i nie za bardzo ogarnia podstawy html, czego dowodzi zagnieżdżanie <head> w <body> Tak, przeczytałem poprzednie posty. I powiem szczerze, że mnie to nie ubogaciło. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
p 3 Zgłoś post Napisano Lipiec 7, 2009 A ty z czym żeś wyskoczył. Racze nauczyć się czytać poprzednie posty To co napisałeś to wie każdy tylko prosiłem o pomoc jak rozwiązać problem...Najwyraźniej każdy oprócz Ciebie. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach