człowiek_nikt 0 Zgłoś post Napisano Lipiec 7, 2009 Witam, Mam pytanie jak w temacie ... lub z innej strony jak zdobyć doświadczenie w administrowaniu serwerami dedykowanymi. W dwóch zdaniach o mnie, aby pominąć posty typu "co Ty wiesz o zabijaniu?" : Na codzień pracuje jako administrator systemów it, zajmuję się głównie siecią i serwerami opartymi o pingwina. Niestety ale w firmie nie utrzymujemy nic co przypomina hosting (pomijam serwery domino urzymujący pocztę i "specyficzne" aplikacje). Pozdrawiam Paweł Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Freecast 0 Zgłoś post Napisano Lipiec 7, 2009 Google może ci pomoc Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Lan Hikari 3 Zgłoś post Napisano Lipiec 7, 2009 Google może ci pomoc Nie tylko Tu na forum od czasu do czasu w gąszczu spamu też coś dobrego idzie znaleźć Kup sobie jakiegoś VPS'a na start i zacznij się bawić Polecić mogę np. http://howtoforge.com Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
d.v 1409 Zgłoś post Napisano Lipiec 7, 2009 Po przeczytaniu tytułu myślałem, że pytanie odnosi się do koleżanki z pracy Kupowanie VPSa, żeby zaczynać to nie musi być jedyne wyjście, wystarczy Linux na własnym kompie, najlepiej w jakiejś wirtualizacji - doskonale imituje VPSa bez generowania zbędnych kosztów. VPS/dedyk to kolejny etap, kiedy już udoskonalisz swoją wiedzę na temat podstaw działania serwera łebowego i chciałbyć np. popracować z którymś z popularnych paneli (DirectAdmin, cPanel etc.) i sprawdzić swoją wiedzę w "warunkach bojowych". Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Lan Hikari 3 Zgłoś post Napisano Lipiec 7, 2009 Nom, virtualbox na kompie, odpalasz jakiegoś netinstall np. debiana i jedziesz Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
www.ionic.pl 535 Zgłoś post Napisano Lipiec 9, 2009 Na codzień pracuje jako administrator systemów it, zajmuję się głównie siecią i serwerami opartymi o pingwina. I zadajesz takie pytania na forum ... ? Skoro zajmujesz się "administrowaniem" sieci na "pingwinie" to konfiguracja serwera dedykowanego powinna sprowadzać się dla Ciebie do kompilacji troszkę innego środowiska niż zwykle ... Bez ściemy ... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
ahes 83 Zgłoś post Napisano Lipiec 9, 2009 Mam pytanie jak w temacie ... lub z innej strony jak zdobyć doświadczenie w administrowaniu serwerami dedykowanymi. Możesz na przykład zainteresować się praktyką w Rootnode. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
ksk 67 Zgłoś post Napisano Lipiec 9, 2009 @ahes doczytaj resztę postu tego pana ;O Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
ahes 83 Zgłoś post Napisano Lipiec 9, 2009 @ahes doczytaj resztę postu tego pana ;O Doczytalem i co? Myslisz, ze administracja serwerami w firmie przypomina administracje serwerami Rootnode? ;] Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach