Miłosz 2311 Zgłoś post Napisano Lipiec 3, 2009 Witam. Na którymś kompie w firmie ktoś złapał syf i zaczął spamować. Oczywiście serwer postfixa który stoi na serwerku, który jest bramką do netu dla firmy trafił na listy RBL. Zmieniłem ip MXa na drugie z dsla. z kolejki zeszło tylko 6 maili, ktore byly odrzucane przez inne serwery. 20 maili siedzi jeszcze z informacją że adres ip xxx.xx.xx.234 jest na Spamhausie. Ip MXa zmieniłem na 235. Czy postfix wyśle tą kolejke z tego drugiego ip? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
MasterNETpl 100 Zgłoś post Napisano Lipiec 3, 2009 IP MX'a czy w konfigu smtp jak np w exim'ie (z jakiego ip ma wysyłać pocztę): remote_smtp: interface = x.x.x.x to chyba jest różnica? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Miłosz 2311 Zgłoś post Napisano Lipiec 3, 2009 ip mxa w strefie dns. w konfiguracji postfixa mam tylko hostname.. ale zaraz ustawie ip #edit: skorzystałem z tego: http://www.postfix.org/postconf.5.html#smtp_bind_address i inet_interfaces = ip i chyba działa Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach