NetJaro 0 Zgłoś post Napisano Czerwiec 28, 2009 Witajcie Mam zamiar wysyłać maile przez swój serwer (dotychczas robiłem to przez łączenie się z gMailem, jednak limit 500 maili na dobę nie jest wygodny) i łącze się używając phpMailera w ten sposób: require("class.phpmailer.php"); $mail = new PHPMailer(); $mail->IsSMTP(); $mail->PluginDir = ""; $mail->From = "kartki-internetowe@kartki-internetowe.pl"; //adres naszego konta $mail->FromName = "phpMailer tester";//nagłówek From $mail->Host = "localhost";//adres serwera SMTP $mail->Mailer = "smtp"; $mail->Username = "kartki-internetowe.pl";//nazwa użytkownika $mail->Password = "xxxx";//nasze hasło do konta SMTP $mail->SMTPAuth = true; To mam komunikat: SMTP Error: Could not authenticate. There has been a mail error SMTP Error: Could not authenticate. A gdy dam //$mail->SMTPAuth = true; to mój komunikat: SMTP Error: The following recipients failed: netjaro@gmail.com There has been a mail error SMTP Error: The following recipients failed: netjaro@gmail.com SMTP server error: 5.7.1 : Client host rejected: Access denied Google przeszukałem. W konf. mam tak: Client restrictions Postfix default (allow all clients)Enable SASL SMTP authentication? Nie Plik /etc/postfix/main.cf # See /usr/share/postfix/main.cf.dist for a commented, more complete version # Debian specific: Specifying a file name will cause the first # line of that file to be used as the name. The Debian default # is /etc/mailname. #myorigin = /etc/mailname smtpd_banner = $myhostname ESMTP $mail_name (Debian/GNU) biff = no # appending .domain is the MUA's job. append_dot_mydomain = no # Uncomment the next line to generate "delayed mail" warnings #delay_warning_time = 4h readme_directory = no # TLS parameters smtpd_tls_cert_file = /etc/ssl/certs/ssl-cert-snakeoil.pem smtpd_tls_key_file = /etc/ssl/private/ssl-cert-snakeoil.key smtpd_use_tls = yes smtpd_tls_session_cache_database = btree:${data_directory}/smtpd_scache smtp_tls_session_cache_database = btree:${data_directory}/smtp_scache # See /usr/share/doc/postfix/TLS_README.gz in the postfix-doc package for # information on enabling SSL in the smtp client. alias_maps = hash:/etc/aliases alias_database = hash:/etc/aliases myorigin = /etc/mailname mydestination = ks370297.kimsufi.com, localhost.kimsufi.com, , localhost, kartki-internetowe.pl mynetworks = 127.0.0.0/8 [::ffff:127.0.0.0]/104 [::1]/128 mailbox_size_limit = 0 recipient_delimiter = + virtual_alias_maps = hash:/etc/postfix/virtual sender_bcc_maps = hash:/etc/postfix/bcc mailbox_command = /usr/bin/procmail-wrapper -o -a $DOMAIN -d $LOGNAME home_mailbox = Maildir/ broken_sasl_auth_clients = yes smtpd_recipient_restrictions = permit_mynetworks permit_sasl_authenticated reject_unauth_destination Dzięki za pomoc Aha, dodam, że wysyłanie przez Virtualmina działa. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Miłosz 2311 Zgłoś post Napisano Czerwiec 28, 2009 a moze spróbuj dorzucić do konfiguracji postfixa: smtpd_sasl_auth_enable = yes smtpd_sasl_security_options = noanonymous Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
NetJaro 0 Zgłoś post Napisano Czerwiec 28, 2009 Dzięki, pomogło Zrobilem też aktualizacje postfixa, miałem starą wersję. Jednak mam jeszcze jedno pytanie - jak zrobić, by wysyłane maile (przez phpMailera, ustawionego jak wyżej) były zapisywane w folderze "Wysłane" w RoundCube? Chodzi o to, że nawet w wbudowanym w Virtualmina webmailu nie ma tych maili, a na gMailu wszystkie maile wysłane były w "Wysłanych". Dzięki za góry Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
MasterNETpl 100 Zgłoś post Napisano Czerwiec 28, 2009 Jednak mam jeszcze jedno pytanie - jak zrobić, by wysyłane maile (przez phpMailera, ustawionego jak wyżej) były zapisywane w folderze "Wysłane" w RoundCube?RoundCube ma w konfigu ustawione z jakich folderów ma korzystać +config imapd, smtp.W samym konfigu smtp możesz ustawić by zapisywał "gdzieś" każdą wysłaną wiadomość. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
NetJaro 0 Zgłoś post Napisano Czerwiec 28, 2009 RoundCube ma w konfigu ustawione z jakich folderów ma korzystać +config imapd, smtp. Tak, do tego doszedłem W samym konfigu smtp możesz ustawić by zapisywał "gdzieś" każdą wysłaną wiadomość. I tutaj problem.. wiesz mniej-więcej jak się to nazywa? Znalazłem tylko w Google jak ustawiać to przy webmailach - nic o tym jak to jest wysyłane przez skrypt. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
MasterNETpl 100 Zgłoś post Napisano Czerwiec 28, 2009 I tutaj problem.. wiesz mniej-więcej jak się to nazywa? Znalazłem tylko w Google jak ustawiać to przy webmailach - nic o tym jak to jest wysyłane przez skrypt. Postfisa co prawda nie znam dokładnie ale czy nie wystarczy stworzyć w konfigu dodatkowy TRANSPORTS jak w eximie? tylko czy nie spowoduje to, iż wiadomości wysyłane webmailem i klientem będą się dublować przez ten transport? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
NetJaro 0 Zgłoś post Napisano Czerwiec 28, 2009 Racja, mogą się dublować.. OK, może odpisze ktoś kto wie jak mi pomóc - a ja tymczasem pogrzebię w RC, może znajdę jak to zrobić i ewentualnie dam znać tutaj, bo może komuś innemu się przyda Dzięki. Pozdro Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach