rack 0 Zgłoś post Napisano Czerwiec 1, 2009 Jak nadmieniłem w temacie, mam pewien problem z kofiguracją sasla przez dovecota dla postfixa na Ubuntu 8.10. Dałem sobie na chwilę spokój z saslem cyrusa bo postfix 2.5+ z repo ubuntu wspiera autoryzacje przez sasl dovecota. postconf -a rzeczywiście to potwierdza. Postfix bez autoryzacji działa poprawnie, gdy jednak dołączę poniższe linijki do main.cf: smtpd_sasl_type = dovecot smtpd_sasl_path = private/auth smtpd_sasl_auth_enable = yes smtpd_recipient_restrictions = permit_mynetworks, permit_sasl_authenticated, reject_unauth_destination do /var/log/mail.log dopisywanie jest coś takiego podczas próby połączenia z postfixem przez telnet Jun 1 23:31:17 udev1 postfix/smtpd[2380]: warning: SASL: Connect to private/auth failed: No such file or directory Jun 1 23:31:17 udev1 postfix/smtpd[2380]: fatal: no SASL authentication mechanisms Jun 1 23:31:18 udev1 postfix/master[5062]: warning: process /usr/lib/postfix/smtpd pid 2380 exit status 1 Jun 1 23:31:18 udev1 postfix/master[5062]: warning: /usr/lib/postfix/smtpd: bad command startup -- throttling Fragment dovecot.conf dotyczący autoryzacji: auth default { mechanisms = plain login client { path = /var/spool/postfix/private/auth mode = 0660 user = postfix group = postfix } } Protookoły są ustawione na: = imap imaps pop3 pop3s Dovecot testowany niezależnie od postfixa działa bez zarzutu. Postfix na ubuntu, tak jak na debianie jest jailed w /var/spool/postfix, posiada katalog private, a dovecot wg tego co w konfigu powyżej powinien mieć wystarczające uprawnienia do utworzenia gniazda w /var/spool/postfix/prvate/. Jeżeli ktoś ma jakiś pomysł jak skonfigurować sasl w tym przypadku, prosiłbym o podpowiedź. Z góry dziękuję pozdrawiam Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
p 3 Zgłoś post Napisano Czerwiec 2, 2009 Postfix na ubuntu, tak jak na debianie jest jailed w /var/spool/postfix, posiada katalog private, a dovecot wg tego co w konfigu powyżej powinien mieć wystarczające uprawnienia do utworzenia gniazda w /var/spool/postfix/prvate/.Powinien czy ma (czyt. tworzy się tam auth czy nie)? Bo to zasadnicza różnica Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
rack 0 Zgłoś post Napisano Czerwiec 2, 2009 hi hi , pewnie że ma ... W dovecocie uprawnienia są ustawione na postfixa, w /var/spool/ postifix właścicielem katalogów, w tym równiez "private" jest także postfix ... Zmieniłem uprawnienia private/ na 777 na potrzeby testów i zaczęło działać, gniazdo pojawiło się tam gdzie powinno ... W pierwotnej konfiguracji było to 700 postfix:root i jak wyżej napisałem, nie działało. Zmieniłem uprawnieni private/ na 755 postfix:root i jest ok, podobnie jak z 750 postfix:root. Pytanie więc jest jakie powinny być optymalne uprawnienia dla katalogu private/ ? Dzięki za info pozdrawiam Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
p 3 Zgłoś post Napisano Czerwiec 2, 2009 W pierwotnej konfiguracji było to 700 postfix:root i jak wyżej napisałem, nie działało."U mnie działa " (0700 _postfix:wheel) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
rack 0 Zgłoś post Napisano Czerwiec 2, 2009 Póki co skłaniam się do zostawienia tego boxa bez wheela i z uprawnieniami 750 postfix:root dla /var/spool/postfix/private/, chyba, że istnieją jakieś przesłanki ku temu aby jednak odebrać całkowicie uprawnienia grupie. Dzięki za pomoc pozdrawiam Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach