rack 0 Zgłoś post Napisano Maj 29, 2009 Kod wygląda tak: CREATE TABLE `virtual_aliases` ( id int(11) NOT NULL AUTO_INCREMENT PRIMARY KEY, domain_id INT(11) NOT NULL, source VARCHAR(40) NOT NULL, destination VARCHAR(80) NOT NULL, FOREIGN KEY (domain_id) REFERENCES virtual_domains(id) ON DELETE CASCADE ) ENGINE = InnoDB; Error natomiast tak: ERROR 1005 (HY000): Can't create table './test_pxconfig/virtual_aliases.frm' (errno: 150) Mysql 5.1 odpalony na ubuntu jaunty prosto z repo( w 5.0 błąd jest identyczny). Tabelę tego typu da radę stworzyć ale bez wpisu dla obcego klucza, co w sumie nic mi nie daje ... Ma ktoś może jakiś pomysł co zrobić aby uniknąć wyżej nadminionego błędu... Dzięki z góry Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
MasterNETpl 100 Zgłoś post Napisano Maj 29, 2009 Przypuszczam, iż problem leży w FOREIGN KEY (typy danych muszą być zgodne). Ew. przy tworzeniu tabeli pomiń obcy klucz, a potem spróbuj go nadać przez 'ALTER TABLE' Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
rack 0 Zgłoś post Napisano Maj 30, 2009 Adrian, dzięki za odpowiedź. Sprawdziłem to sobie na posgresie od początku do końca i okazało się, że w jednej z tabel zamiast podkreślnika wstawiłem spację. Po ponownym stworzeniu tabel wszystko działa jak załołyłem. pozdrawiam Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach