FanPL 4 Zgłoś post Napisano Luty 7, 2013 A korzystał ktoś z "HubiC" w OVH? http://www.ovh.fr/hubiC/ Wygląda całkiem fajnie, a pakiet Start jest darmowy Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość graczu Zgłoś post Napisano Luty 20, 2013 (edytowany) Witam, jako były klient OVH posiadający u nich około 68 maszyn średnio przez 3 lata mogę napisać coś od siebie. Aktualnie zrezygnowaliśmy z usług na OVH oraz Kimsufi tylko z powodu otrzymania lepszej oferty u innej firmy. Awarie: Brak odpowiedzi z serwera Przez ostatnie trzy lata współpraca z OVH była na normalnym poziomie, potrafiły zdarzyć się awarie np switchy, czy szafy ale zwykle czas reakcji na takie problemy nie przekraczał 12h a najczęściej mieścił się w 6h. Często zdarzają się dziwne problemy z maszynami z brakiem dostępu do SSH a maszyna pinguje, pomaga wtedy restart. A w logach tak jak by się nic nie stało :-) Ale są bardzo rzadkie sytuacje. Awarie sprzętu Awarie sprzętu, tutaj już trochę inna bajka. Jeżeli zaczął padać np nam dysk, bądź dostrzegliśmy awarie pamięci ram, to czas reakcji z wymianą już był dłuższy nie raz przekraczający tydzień czasu ( ale to bardzo odrębne przypadki ). Jest to raczej spowodowane procedurami u nich w firmie, przyjęcie zgłoszenia, potem taką część muszą chyba sprawdzić czy rzeczywiście jest problem czy nie, jak jest to wrzucić do koszyka z napisem ( dla nowych klientów jak się da naprawić hihihihi ) często podczas wymiany czas w którym maszyna była wyłączona był dłuższy niż 12h. Odzyskiwanie danych z dysków, nie licz na to za darmo. Płatności, dostępność, faktury: Panel z płatnościami wystawianiem faktur, czasami serwerów jest na początku trochę nie przejrzysty ale po pierwszych fakturowaniach łatwo się połapać i okazuje się dosyć przyjazny. Płatności online bardzo dobra rzecz. Co trzeba pamiętać: Pisząc w sprawie jakiegoś problemu do OVH podaj wszelkie możliwe informacje, wpisy z logów jak piszesz w sprawie sprzętu lub smarty czy innych programów, w sprawie problemów z łączem od razu zapodaj MTRy czy inne logi. Logi nie wklejaj na żywca do okienka wiadomości wrzuć na jakiś pastebin i podaj link! Hmmmm zniżki no z tym już mało załatwisz w OVH nawet jak masz większą ilość usług, zwykle jest NIE BO NIE BO GÓRA, z tego co pamiętam po jakiejś ilości maszyn ( chyba 35 ) została chyba nam zniesiona opłata instalacyjna, ale nie wiem czy akurat to nie podlegało pod jakąś promocje. Do czego dobre serwery: Myślę że między innymi do takich usług jak serwery WWW, bazy danych, VPS, Streaming, systemy budowania statystyk, boty, zbieracze informacji, uploadboxy. Do czego mogę mało polecić: Serwery gier, serwery głosowe. Najwięcej maszyn przeznaczaliśmy na bazy danych dla paru firm i sprawdzało się to bardzo dobrze przy gigabitowym lanie, wszystko ładnie ze sobą współpracowało. Często w nocy przekraczaliśmy między maszynami 200 Mbit/s przez parę godzin i nie skarżyli się na nic. Co w jednym z Polskich DC jak mieliśmy maszyny było sporym problemem. Aż skończyło się zablokowaniem naszych usług... Proszę pamiętać że większość polskich użytkowników internetu ma ping w zakresie 45 ~ 70ms do ovh. Mało znajdzie się tych co będą mieli 30ms. Podsumowanie: Mogę polecić OVH jak najbardziej. Edytowano Luty 20, 2013 przez graczu (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
jupiter-9 0 Zgłoś post Napisano Marzec 18, 2015 Ja tam raczej nie narzekam na OVH, faktycznie nie chcą mi podpiąc dodatkowych IP do VPSa choć jest to możliwe gdybym był nowym Klientem i to wkurza, bo to ja jestem stałym klientem i powinienem miec taką opcję. Wypada wypowiedzieć wszystko i nara:( Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach