Keaman 3 Zgłoś post Napisano Maj 20, 2009 Witam, Mam taki oto problem. Na samym początku dodam że nie mam swojego serwera dns tylko korzystam z przekierowań pola A w ustawieniach dns w ovh. Podpiąłem sobie domenę w ovh pod serwer vps, tutaj wszystko pięknie chodzi, problem pojawia się z subdomenami. Utworzyłem sobie subdomene w panelu ovh, za pomocą pola A, dałem przekierowanie na mój adres Ip. W apachu wpisałem sobie coś takaiego <VirtualHost adres IP> ServerAdmin ServerName subdomena.domena.pl DocumentRoot ścieżka <Directory /> Options FollowSymLinks AllowOverride None </Directory> <Directory ścieszka> Options Indexes FollowSymLinks MultiViews AllowOverride All Order allow,deny allow from all RewriteEngine on </Directory> </VirtualHost> I chodzi ale tylko adres bez www. Skopiowałem to co powyżej i w ServerName dałem www.subdomena.domena.pl. Nie zadziałało dopóki nie dodałem w ustawieniach dns pola CNAME czyli www.subdomena.domena.pl CNAME subdomena.domena.pl. i niby jest wszystko Ok bo subdomena jest widoczna pod www oraz bez www. Teraz chciałem zrobić przekierowanie subdomeny www na bez www. Postanowiłem użyć do tego .htaccess wpisałem tam coś takiego: RewriteEngine on RewriteBase / RewriteCond %{HTTP_HOST} ^www.subdomena.domena.pl RewriteRule ^(.*)$ http://subdomena.domena.pl$1 [R=permanent,L] Wrzuciłem to do katalogu gdzie jest subdomena i niestety klapa ;/ Z góry dziękuje za wskazówki. Pozdrawiam. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
kafi 2425 Zgłoś post Napisano Maj 21, 2009 Proponuję zamiast dwóch vhostów "z www" i "bez www" stworzyć jeden: <VirtualHost adres IP> ServerAdmin ServerName subdomena.domena.pl ServerAlias www.subdomena.domena.pl DocumentRoot ścieżka <Directory /> Options FollowSymLinks AllowOverride None </Directory> <Directory ścieszka> Options Indexes FollowSymLinks MultiViews AllowOverride All Order allow,deny allow from all RewriteEngine on </Directory> </VirtualHost> Po czym do ścieżka/.htaccess wrzucić: RewriteEngine On RewriteBase / RewriteCond %{HTTP_HOST} ^www.domena.pl [NC] RewriteRule ^(.*)$ http://domena.pl/$1 [R=301,L] Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Jarosław Szmańda 42 Zgłoś post Napisano Maj 21, 2009 Po za tym, OVH obsługuje już WillCard Po za tym, OVH obsługuje już WillCard Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Keaman 3 Zgłoś post Napisano Maj 22, 2009 Serdecznie dziękuje, działa świetnie. Pozdrawiam i życzę wszystkiego najlepszego. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach