Jarosław Szmańda 42 Zgłoś post Napisano Maj 20, 2009 Wiem - jest przykładów dużo w sieci ale mi nie wychodzi... Chciał bym zrobić backup zdalnego katalogu /home/jarek/httpdoc/ do lokalnego katalogu /home/jarek/Kopie/ Problem w tym że port SSH z 22 mam zmieniony na 34921 (przykładowy) i nie trybi mi to... Chodzi też o to aby robić kopię przyrostową, sprawdza co zmienione i tylko to kopiuje - zawsze z serwera na lokalny. Sprawdzałem już Grsync ale to już w ogóle graficzne i czarna magia... Pierwszy raz mam do czynienia z rsync i nie wiem jak to ugryźć... Dzięki za ewe. pomoc Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
ahes 83 Zgłoś post Napisano Maj 20, 2009 Problem w tym że port SSH z 22 mam zmieniony na 34921 (przykładowy) i nie trybi mi to... Opcja -e w rsync (man rsync) albo ssh_config (man ssh_config). Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
beliq 442 Zgłoś post Napisano Maj 20, 2009 Problem w tym że port SSH z 22 mam zmieniony na 34921 (przykładowy) i nie trybi mi to... rsync -e 'ssh -p 34921' Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Mateusz Sojda 41 Zgłoś post Napisano Maj 21, 2009 Utwórz sobie plik ~/.ssh/config i wrzuć tam: Host twoj-hostname.pl Port 34921 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Jarosław Szmańda 42 Zgłoś post Napisano Maj 21, 2009 rsync -e 'ssh -p 34921' Tego mi brakowało, dziękuję Reszcie też dziękuję za pomoc Udało mi się zmusić do działania Grsync - niby graficzne ale fajne bo profile są i nie muszę kopiować wszystkiego - nie zawsze wszystko potrzebne Jeszcze takie pytanie: Lepiej wykonywać rsync z roota czy konta użytkownika? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
www.follownet.pl 8 Zgłoś post Napisano Maj 21, 2009 Jeszcze takie pytanie: Lepiej wykonywać rsync z roota czy konta użytkownika? Zawsze powinno się dążyć do uruchamiania wszelkiej maści softu/binarek na prawach użytkownika nieuprzywilejowanego jeśli są ku temu możliwości, zatem jeśli konto użytkownika ma wystarczające prawa do odczytu plików to jak najbardziej lepiej wykonac rsync na prawach takiego usera. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Jarosław Szmańda 42 Zgłoś post Napisano Maj 21, 2009 Dzięki Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach