zoozool 0 Zgłoś post Napisano Maj 16, 2009 Witajcie piszę samodzielnie skrypt i mam pewien dylemat nie wiem jak to zrobić #!/bin/sh rm stan ADDR="zoozool.pl" DATA=`ping -c10 $ADDR -q` LOSS=`echo $DATA |awk '{print $18 }' | tr -d %` godz="uptime" if [ $LOSS = 10 ]; then echo 0 >> stan echo | mutt -s 'Serwer nie dziala' adres@wp.pl echo serwer nie dziala zapisuje, blokuje i wysylam info do mojego Pana else echo 1 >> stan echo Serwer działa nie ma co wysylac powiadomienia fi teraz jeśli będę w cronie wywoływać ten skrypt i serwer nie będzie działał to bedzie wysyłać mi co 1 min mejla więc zrobiłem stan="cat stan" if [ "$stan" != "0" ] then echo Serwer jeszcze nie dziala else echo | mutt -s 'Serwer juz dziala' adres@wp.pl fi lecz nie wiem jak to wrzucić by wszystko się trzymało kupy. Z góry dziękuję za pomoc (czemu na mejla ? bo dostaje mejla i sms na telefon) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
michalt 0 Zgłoś post Napisano Maj 23, 2009 Osobiscie stworzylbym jakis plik i sprwadzil czy istnieje. Jezeli serwer nie dziala i plik tmp nie istnieje, wysylany jest mail i tworzony plik tmp. Jezeli serwer nie dziala ponownie, przy nastepnym badaniu, a plik tmp istnieje nic nie robi... Jezeli dziala serwer i plik istnieje, usuwa plik, jezeli nie nic nie robi. Proste rozwiazanie i mysle ze nieklopotliwe. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach